Vo veku 29 rokov útočí na premiérový triumf. Slalom v Kitzbüheli vedie Švéd s číslom 20

Kristoffer Jakobsen počas slalomu v Kitzbüheli 2024.
Kristoffer Jakobsen počas slalomu v Kitzbüheli 2024. (Autor: TASR/AP)
TASR|21. jan 2024 o 12:23

Na konte má zatiaľ dve pódiové umiestnenia.

KITZBÜHEL. Švédsky lyžiar Kristoffer Jakobsen viedol po 1. kole nedeľného slalomu Svetového pohára v Kitzbüheli. V rakúskom stredisku si vybudoval náskok piatich stotín sekundy pred Švajčiarom Danielom Yulem.

Tretí bol domáci Manuel Feller (+ 0,23 s), víťaz troch tohtosezónnych slalomov a líder priebežného poradia disciplíny.

Jakobsen prekvapil so štartovým číslom 20, odvážnou jazdou zosadil z čela Yulea a vo veku 29 rokov útočil na prvé víťazstvo v prestížnom seriáli. Doteraz mal na konte dve pódiové umiestnenia.

Plynulú jazdu bez výrazných chýb predviedol na selektívnej trati na Ganslernhangu aj Yule, okrem Fellera mohli pomýšľať na triumf i štvrtý Nemec Linus Strasser (+ 0,40 s) a olympijský šampión z Pekingu 2022 Clement Noel z Francúzska (+ 0,42 s).

Nástrahy 1. kola nezvládli viacerí elitní pretekári, súťaž nedokončili domáci Fabio Gstrein, Michael Matt, Bulhar Albert Popov, Chorvát Filip Zubčič či nórski spolufavoriti Atle Lie McGrath, Sebastian Foss-Solevaag a Alexander Steen Olsen, ktorý vypadol už v treťom slalome za sebou.

Jazda nevyšla ani ďalšiemu Nórovi Henrikovi Kristoffersenovi, ktorý stratil na vedúceho Švéda 2,51 sekundy a zašiel až 30. čas.

Majster sveta z Courchevelu a trojnásobný držiteľ malého glóbusu (2016, 2020, 2022) sa iba tesne zmestil do postupovej tridsiatky, v 2. kole (13.15 h) sa tak chystal vyraziť na trať ako prvý. Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vo veku 29 rokov útočí na premiérový triumf. Slalom v Kitzbüheli vedie Švéd s číslom 20