Strachová: Páčilo sa mi, aký náročný slalom postavil Vlhovej tréner. Lyžiarky sa môžu ukázať

Petra Vlhova sa teší z víťazstva v Courcheveli.
Petra Vlhova sa teší z víťazstva v Courcheveli. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|22. dec 2023 o 07:30

Preteky v Courcheveli zhodnotila pre Sportnet majsterka sveta.

Bývalá česká lyžiarka ŠÁRKA STRACHOVÁ pôsobí ako expertka pre televíziu ČT Sport. Majsterka sveta v slalome z roku 2007 spolukomentovala preteky nočného slalomu v Courcheveli, v ktorých si pripísala druhé víťazstvo v sezóne Petra Vlhová

Slovenská reprezentantka otočila výsledok súboja s Mikaelou Shiffrinovou, ktorá viedla po prvom kole. Tretie miesto obsadila Katharina Truppeová. 

V rozhovore sa dozviete:

  • Prečo sa jej páčil Piniho zámer? 
  • Čo chýbalo Vlhovej, aby viedla aj po 1. kole? 
  • Prečo súperky na Vlhovú a Shiffrinovú nestačili?  
  • Čo ma spoločné Pini a Kostelič? 
  • Ako vyzerajú Vianoce u profesionálnej lyžiarky? 

Vlhová a Shiffrinová si šli v slalomových pretekoch vlastnú ligu. Čím to je, že od ostatných lyžiarok tak výrazne odskočili? 

Áno, dnes to boli samostatné preteky Petry a Mikaely a samostatné preteky ostatných dievčat. Tieto dve lyžiarky sú na tom technicky najlepšie a umocnilo to to, že dnešné preteky boli naozaj ťažké. 

Obe dve slalomové kolá boli technicky náročné. V prvom kole to bol zámer trénera slovenskej lyžiarky Maura Piniho. Mne sa to páčilo. Myslím, že slalomy by sa mali takto stavať. Ukáže to, ktorá pretekárka na čo má. Bolo to aj divácky zaujímavé. 

V druhom kole už staviteľ nemal tak veľkú voľnosť ako Pini, pretože sa pri zlom počasí musel pohybovať vo vyčistenom koridore. 

Aj Mikaela má rada technické slalomy, ale vo finále Petra šla druhé kolo lepšie a urobila menej chýb. 

VIDEO: Petra Vlhová a jej jazda v 2. kole slalomu v Courcheveli 2023

Čo chýbalo Slovenke, aby viedla aj po prvom kole? 

Rozdiel bol iba sedemnásť stotín sekundy, čo je veľmi málo. Je to jedna malinká chybička. Bolo to veľmi vyrovnané. Obe chybovali, pretože stavba bola veľmi náročná. V druhom kole boli akoby nové preteky, Petra chýb spravila menej a to jej stačilo na víťazstvo. 

Robila lyžiarkam problém aj mäkšia podložka snehu? 

Mikaela to taktiež zmienila v jednom z rozhovorov. Bola prekvapená, že vedie po prvom kole, pretože má radšej, keď je podložka tvrdšia. Dostáva vtedy lepšiu odpoveď od snehu. Je to taktiež i Petrin prípad. Ona má silovejší prejav jazdy. Obe sú však skúsené pretekárky a dokážu si poradiť so všetkým. 

Vlhová šla prvé kolo na hranici rizika. Má to už lyžiarka v oku? S nástrahami trate si neporadila napríklad Lena Dürrová. 

Slalom je niekedy o milimetroch. Aj keď má lyžiarka náskok, je to často je jednej väčšej chybe. Nedá sa ísť veľmi na istotu. Zvlášť, keď chcete poraziť Mikaelu Shiffrinovú. Lyžiarky riskujú. Je to tenká hranica, pretože môže prísť ku chybe ako u Leny, ktorá dostala špicara.

Petra podobnú situáciu už zažila v Levi v druhom kole. 

Jeden z amerických trénerov povedal, že Pini je známy tým, že stavia náročné trate. Porovnával ho i s Kosteličom. Dajú sa ich stavbe trate porovnať? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Strachová: Páčilo sa mi, aký náročný slalom postavil Vlhovej tréner. Lyžiarky sa môžu ukázať