10.02.2022 00:00
Deň 6
Peking 2022
Koniec

Rakúšan Strolz napodobnil otca, stal sa víťazom alpskej kombinácie

Johannes Strolz.
Johannes Strolz. (Autor: TASR/AP)
TASR|10. feb 2022 o 08:10 (aktualizované 10. feb 2022 o 10:28)

Vyhral s náskokom 59 stotín sekundy.

Zjazdové lyžovanie na ZOH Peking 2022

Muži - alpská kombinácia (zjazd + slalom):

PEKING. Rakúsky lyžiar Johannes Strolz triumfoval vo štvrtkovej alpskej kombinácii na ZOH 2022 v Pekingu.

V cieli mal v súčte zjazdu a slalomu náskok 59 stotín sekundy pred strieborným Nórom Aleksanderom Aamodtom Kildem, tretí skončil Kanaďan James Crawford (+0,68 s).

Strolz sa po najrýchlejšom slalomovom kole posunul na najvyššiu priečku zo 4. pozície po zjazde a pripísal si prvý medailový úspech v kariére.

Jeho najvýraznejším výsledkom doteraz bolo víťazstvo v januárovom slalome Svetového pohára vo švajčiarskom Adelbodene.

Johannes Strolz napodobnil svojho otca Huberta, ktorý vyhral kombináciu na ZOH 1988 v Calgary a v zbierke má z rovnakého podujatia aj striebro z obrovského slalomu.

Kilde viedol po prvej časti kombinácie s tesným náskokom dvoch stotín pred ďalším špecialistom na kĺzavé disciplíny Crawfordom.

V slalome zaznamenal šiesty najrýchlejší čas a po bronze zo super-G v Pekingu si pripísal druhé pódiové umiestnenie na vrcholnom podujatí.

"Jednoducho úžasné. Slalom som nešiel dva roky. Mal som skrátka dobrý pocit z lyžovania a išiel som do toho. Nevychádzam z údivu, ako mi tieto hry vychádzajú," žasol Kilde.

Bronzový Kanaďan udržal 3. priečku o 18 stotín sekundy pred Švajčiarom Justinom Murisierom a teší sa z prvého cenného kovu v kariére.

Kombinačný zjazd sa nevydaril švajčiarskym spolufavoritom. Loic Meillard v ňom nabral stratu 2,79 s, Luca Aerni až 3,91 s.

Obaja následne slalom nezvládli a vypadli. Rovnaký osud postihol obhajcu striebra Francúza Alexisa Pinturaulta, ktorý vyrazil do slalomu z 11. miesta po zjazde, no spadol.

Úradujúci majster sveta Rakúšan Marco Schwarz dosiahol v zjazde piaty najrýchlejší čas a mal dobrú východiskovú pozíciu, no ani štvrtý najrýchlejší slalom mu prekvapujúco na medailu nestačil, skončil piaty s mankom +1,28 s. Slovensko v pretekoch nemalo zastúpenie.

Rakúšan sa dočkal životného úspechu v 29 rokoch. "Znamená to pre mňa viac ako celý svet. Veď uplynulé leto som nebol ani v reprezentácii. Keď si ešte spomeniem na históriu a to, čo dokázal môj otec, ťažko zadržiavam slzy. Mám pred očami tie fotografie, otcovu zlatú medailu a teraz sa mi splnil sen.

Konečne sa zužitkovala všetká tá tvrdá práca a obeta. Myslím si, že môžem byť dobrým príkladom. Netreba sa vzdávať, treba si veriť a makať," tešil sa Strolz.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Alpské lyžovanie»Rakúšan Strolz napodobnil otca, stal sa víťazom alpskej kombinácie