Žilina vyhrala vysoko na ľade Kežmarku

Marek Mertel z Nitry (vľavo) tečuje puk tesne pred brankárom Popradu Miroslavom Šimonovičom.
Marek Mertel z Nitry (vľavo) tečuje puk tesne pred brankárom Popradu Miroslavom Šimonovičom. (Autor: TASR)
SITA|13. mar 2009 o 19:50

V štvrtom kole skupiny o udržanie v extralige vyhrala Žilina bez problémov na ľade Kežmarku a Nitra si doma poradila s Popradom.

V piatkových súbojoch 4. kola skupiny o 9. - 12. miesto v hokejovej extralige zvíťazila Žilina v Kežmarku hladko 7:3 a týmto triumfom si definitívne zabezpečila extraligovú príslušnosť aj pre budúcu sezónu 2009/10. Dve kolá pred koncom bojov v skupine o 9.-12. miesto majú hokejisti MsHK Garmin Žilina na 9. priečke už dostatočný 8-bodový náskok pred Nitrou. Tá v piatok zdolala v domácom prostredí Poprad 2:0, preskočila Podtatrancov o jeden bod a aktuálne sa vyhla 11. miestu, znamenajúcemu účasť v baráži o udržanie sa v najvyššej súťaži. Kežmarok je už dlhší čas posledný bez šance na lepšie umiestnenie.

Hokej - Slovnaft extraliga - 4. kolo skupiny o 9. - 12. miesto:

Žilina sa výhrou v Kežmarku zachránila

V úvode Klempovu pozornosť vyskúšali troma nepríjemnými strelami hostia, na otvorenie skóre to však nestačilo. Pomalý hokej, ktorý sa odohrával zvyčajne v prostrednej časti klziska, prerušila až v 11. min presilovka hostí, v ktorej sa gólovo presadil hosťujúci Škoda. V 13. min mali početnú výhodu kežmarskí "jastrabi" a už po 10 sekundách dvíhal ruky nad hlavu Pavol Segľa - 1:1. O štyri minúty neskôr vystrelil spoza kruhu domáci Čížek. Jeho nie príliš razantná strela prešla Láníčkovi pomedzi nohy a puk sa dokotúľal až za čiaru - 2:1.

Druhú tretinu začali oba tímy v rýchlejšom tempe a už v 24. min bolo 3:2 pre "jastrabov". Najprv už po 63 sekundách hry vyrovnával Hriňa a o necelú minútu a pol sa o tretí kežmarský gól postaral Slaninák. Po tomto momente prišiel zo strany "vlkov" doslova gólový uragán, keď v priebehu 93 sekúnd skórovali Vala, Koložváry, Klouda i Škoda. Z toho dva góly inkasoval ešte Klempa a ďalšie dva už Budai, ktorý ho v 27. min vystriedal. Žilinčania sa dostali na koňa a čoraz častejšie využívali nepochopiteľné hrúbky domácich hokejistov. V 36. min sa v presilovke presnou strelou od modrej prezentoval Kusovský a bolo 3:7. Tretiemu dejstvu už chýbal potrebný náboj, zápas sa viac-menej iba dohrával. Domáci mali od 50. min možnosť hrať dlhú presilovku o dvoch hráčov, keďže na trestnej lavici sedeli až traja hostia, brankára Láníčka však ohrozili iba príležitostne. Do záverečného klaksónu sa už stav nezmenil, a tak Žilina vysokým víťazstvom potvrdila svoju extraligovú príslušnosť aj v budúcej sezóne.

Jerguš Bača (asistent trénera Kežmarku): "Počas celej prvej tretiny sme hrali to, čo sme si predsavzali. Avšak to, čo sme predviedli v druhej tretine, som hádam ešte ani nezažil. Dostať za šesť minút päť gólov je príliš veľa. Po vystriedaní brankárov a oddychovom čase sme sa vrátili k svojej hre, na vyrovnanie štvorgólového náskoku súpera to však stačiť nemohlo."

Ladislav Spišiak (tréner Žiliny): "Bol to pre nás dôležitý zápas z toho hľadiska, aby sme si dve kolá pred koncom mohli definitívne vydýchnuť. V prvej tretine sme išli do vedenia, no potom sme dostali dva nešťastné góly. V druhej časti sa nám podarilo skórovať z takmer každej šance a náskok sme si udržali až do konca."

SkiPark MHK Kežmarok - MsHK Garmin Žilina 3:7 (2:1, 1:6, 0:0)

Góly: 13. P. Segľa (Bača, Jelínek), 17. Čížek (Schneider, Bartoň), 24. Slaninák (R. Gavalier, Škovira) - 12. Škoda (Škuta, Krajči), 22. Hriňa (Krajči), 26. Vala (Jabrocký, Šimka), 27. Koložváry (Kontšek), 27. Klouda (Krajči, V. Čacho), 28. Škoda (Jabrocký, Šimka), 36. Kusovský (Kontšek)

Vylúčení: 6:8 na 2 min, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: P. Grečko - Gašparík, Valach, 862 divákov

Kežmarok: Klempa (27. Budai) - R. Gavalier, M. Žemba, D. Brejčák, Brincko, Bača, Jelínek, Flašar, Bartoň - Škovira, Slaninák, P. Svitana - Bednár, Šechný, M. Drotár - P. Segľa, Palovčík, V. Žemba - Čížek, Klein, Schneider

Žilina: Láníček - Hriňa, Škuta, Javín, Šimka, Horák, Kusovský, Sekáč, Turoň - Škoda, Klouda, Krajči - Vala, Pleva, Jabrocký - Kontšek, Koložváry, M. Kokavec - V. Čacho, Piatak, Hájnik

Podstavek rozhodol dvoma gólmi o výhre Nitry

Hostia si od úvodných minút vytvorili tlak smerom na nitriansku bránku, no pokusy Mlynaroviča, Kasíka, Lapšanského či Segľu za chrbtom Fedora neskončili. Ani na opačnej strane neboli úspešní Matúš Chrenko, Ručkay, Kudrna, Školiak, a tak úvodná tretina inak ako 0:0 skončiť nemohla. V 23. min sa dostal do najväčšej šance dovtedajšieho priebehu domáci Mertel, ktorému na pravej strane Slovák vrátil puk, no bývalý kapitán slovenskej dvadsiatky sám pred Šimonovičom prestrelil. V 28. min sa už domáci diváci tešili, keď Tomáš Chrenko nahodil puk pred Šimonoviča, pred ktorým zmenil smer puku Čaládi priamo na hokejku Podstavka, ktorý využil presilovku Nitry - 1:0. O 6 minút mohli hostia vyrovnať. Obranca Popradu Fabian sa dostal k nebezpečnému zakončeniu spomedzi kruhov, jeho strelu k ľavej žŕdke však Fedor vyrazil betónom. V úvode tretej časti hry mal stopercentnú príležitosť Slovák, keď po Vozdeckého strele vyrazil puk Šimonovič a mladý domáci útočník trafil puk vo vzduchu nad úplne odkrytú bránku hostí. V 49. min T. Chrenko posunul puk pri mantineli Podstavkovi, ktorý si vylepšil streleckú pozíciu a osamotený pred Šimonovičom trestuhodne zaváhal. V závere hostia odvolali brankára a aktívny Podstavek pridal do opustenej bránky definitívu - 2:0.

Marcel Ozimák (asistent trénera Nitry): "V prvej tretine sme zaostávali za súperom najmä v osobných súbojoch, po prestávke sme začali byť dôraznejší a podarilo sa nám streliť gól. Hrali sme disciplinovane a hostí sme nepustili do žiadnej šance. Ešte je šesť bodov v hre a čakajú nás ťažké zápasy s Kežmarkom a Žilinou."

Július Pénzeš (tréner Popradu): "Videli sme zápas, kde išlo o to, kto dá prvý gól. V druhej tretine sme prenechali iniciatívu na hokejkách domácim a to sa nám kruto vypomstilo. V poslednej tretine už bola obrana Nitry nepriepustná, ale ja verím, že ešte máme šancu zabojovať o miesto, ktoré zaručuje neúčasť v baráži."

HK Ardo Nitra - HK AquaCity ŠKP Poprad 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Góly: 28. Podstavek (Čaládi, T. Chrenko), 60. Podstavek (T. Chrenko, Bobček)

Vylúčení: 5:6 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Ország, Lokšík - Novák, Stano, 1758 divákov

Nitra: I. Fedor - Rais, M. Školiak, D. Halász, Bobček, Vozdecký, J. Kudrna - Čaládi, T. Chrenko, Podstavek - Marek Slovák, Mertel, Rumpel - Kmeč, Dobrý, S. Saliji - M. Chrenko, Baran, H. Ručkay

Poprad: Šimonovič - Fabian, Kasík, Michal Segľa, Dora, J. Brejčák, O. Malinský - Lapšanský, Rataj, Weissmann - M. Bartánus, Jarolín, M. Lukáč - Mlynarovič, R. Stantien, D. Buc

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Žilina vyhrala vysoko na ľade Kežmarku