Zdolal Neymara i Falcaa. Pred štyrmi rokmi dostal Stoch cenu za najkrajší gól na svete

Miroslav Stoch (vľavo) preberá Cenu Ferenca Puskása za rok 2012 z rúk Carlosa Valderramu.
Miroslav Stoch (vľavo) preberá Cenu Ferenca Puskása za rok 2012 z rúk Carlosa Valderramu. (Autor: TASR/AP)
Igor Dopirák|4. dec 2016 o 02:37

Stredopoliar Fenerbahce Istanbul strelil najkrajší gól v roku 2012.

BRATISLAVA. Sprvoti sa zdalo, že loptu netrafil ideálne. Center Alexa de Souzu z rohového kopu letel príliš vysoko a za šestnástku.

Následne sa ale do lopty oprel Miroslav Stoch a jeho presná strela skončila v hornom rohu brány.

„Mal som to šťastie, že som ten neskutočný gól videl v televízii v priamom prenose,“ vravel Ján Kováčik, prezident Slovenského futbalového zväzu.

Slovenský stredopoliar Miroslav Stoch vyhral pred štyrmi rokmi Cenu Ferenca Puskása za najkrajší gól roka.

Svoj gól strelil 3. marca 2012 v súboji najvyššej tureckej súťaže medzi Fenerbahce Istanbul a Genclerbirligi (6:1).

Vyhral suverénne

Stochov gól zaradili do vybranej desiatky experti Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Do finálovej trojice sa okrem zásahu slovenského futbalistu dostali aj góly Radamela Falcaa (v tom čase hráč Atlética Madrid – pozn. red.) a Neymara (FC Santos).

Kolumbijčan sa presadil po akrobatickom zakončení v priateľskom zápase proti América de Cali (2:1), súčasný útočník FC Barcelona strelil svoj gól v zápase Copa Libertadores proti Internacionalu (3:1).

Gól Radamela Falcaa:

Gól Neymara:

V záverečnom hlasovaní uspel Stoch suverénne. Od fanúšikov získal až 78 percent všetkých hlasov. Druhý skončil Falcao (15%), tretí Neymar (7%).

Takým rozdielom ešte nikto v histórii ankety nevyhral.

Por.MenoZápasPočet hlasov
1.Miroslav StochFenerbahce - Genclerbirligi78%
2.Radamel FalcaoAtl. Madrid - América de Cali15%
3.NeymarSantos - Internacional7%
Emmanuel Agyemang-BaduGhana - Guinea
Hatem Ben ArfaNewcastle - Blackburn
Eric HassliVancouver - Toronto
Olivia JiménezMexiko - Švajčiarsko
Gastón MeallaNacional - The Strongest
Lionel MessiArgentína - Brazília
Moussa SowFenerbahce - Galatasaray

„Chcel by som poďakovať každému, kto za mňa hlasoval. Je to pre mňa veľká pocta stáť tu. Chcem sa poďakovať aj mojej rodine, priateľom, mojej krajine a klubu,“ uviedol bezprostredne po prevzatí ceny.

Odovzdal mu ju legendárny kolumbijský futbalista Carlos Valderrama.

Hneď vedľa Guardiolu

Stoch sedel na slávnostnom galavečere vedľa Pepa Guardiolu, bývalého trénera FC Barcelona či Bayernu Mníchov a súčasného manažéra Manchestru City.

Hneď pred ním sedeli hráči Realu Madrid – Marcelo, Sergio Ramos či vtedajšia brankárska jednotka Iker Casillas.

„Valderrama ešte len otváral obálku a Guardiola ma štuchol s tým, že pôjdem. Asi tušil, že vyhrám. A mal pravdu,“ cituje Stochove slová web pluska.sk.

„Osobne ma teší, že prvý ligový zápas hral Miňo pod mojím vedením,“ spomínal vtedajší tréner slovenskej reprezentácie do 21 rokov Ivan Galád.

"V prvom rade, keď som ho videl ako v Zürichu preberá tú cenu, tak som si spomenul, že ako 14-ročný chodil Miňo sledovať v Nitre tréningy áčka. Dodnes mi utkvel ten pohľad, ako tam sedí pri riečnych vrbách. Ten gól je len ďalším uznaním jeho futbalových schopností a vynikajúcej kopacej techniky,“ dodal.

Stoch pôsobí vo Fenerbahce dodnes, jeho spoluhráčom je od júla tohto roku aj kapitán slovenskej reprezentácie Martin Škrtel.

Vyhrať môže po prvý raz žena

V piatok druhého decembra zverejnila FIFA mená troch nominovaných, ktorí zabojujú o Cenu Ferenca Puskása za najkrajší gól v termíne 30. september 2015 – 30. september 2016.

Držiteľom ocenenia bude brazílsky stredopoliar Marlone, Malajzijčan Mohd Faiz Subri alebo venezuelská futbalistka Daniuska Rodríguezová.

Gól Marlona:

Gól Mohda Faiza Subriho:

Gól Daniusky Rodríguezovej:

Cenu Ferenca Puskása udeľujú od roku 2009.

Okrem Stocha ju získali aj Cristiano Ronaldo, Hamit Altintop, Neymar, Zlatan Ibrahimovič, James Rodríguez a Wendell Lira.

Rodríguezová je druhou ženou, ktorej gól sa dostal medzi tri najlepšie zásahy roka. Ako prvá medzi najlepšou trojicou bola v roku 2014 Stephanie Rocheová z Írska. Napokon skončila druhá.

Najlepší bude Messi, Ronaldo alebo Griezmann

Meno víťaza prestížnej ankety oznámia počas slávnostného galavečera, ktorý je na programe 9. januára 2017 vo švajčiarskom Zürichu.

Hlavnou udalosťou večera bude ale vyhlásenie najlepšieho hráča roku 2016 podľa FIFA.

Keďže Medzinárodná futbalová federácia po šiestich rokoch ukončila spoluprácu s periodikom France Football, zjednotená výročná Zlatá lopta FIFA existujúca od roku 2010 sa rozdelí na dve ocenenia.

FIFA dala svojej ankete pomenovanie The Best (Najlepší).

O víťazstvo v nej sa uchádzajú Cristiano Ronaldo (Portugalsko/Real Madrid), Lionel Messi (Argentína/FC Barcelona) a Antoine Griezmann (Francúzsko/Atlético Madrid).

Cenu môže získať i tréner Leicestru

Na programe budú okrem vyhlásenia najlepšieho mužského futbalistu roka a najkrajšieho gólu roka aj ďalšie tri ankety.

Najlepšou hráčkou podľa FIFA sa stane jedna z trojice Melanie Behringerová (Nemecko/Bayern Mníchov), obhajkyňa prvenstva Carli Lloydová (USA/Houston Dash) a Marta (Brazília/FC Rosengaard).

Najlepší tréner mužského tímu vzíde z tria Claudio Ranieri (Leicester City), Fernando Santos (reprezentácia Portugalska) a Zinedine Zidane (Real Madrid).

O držiteľku ocenenia pre najlepšiu trénerku ženského tímu zabojujú obhajkyňa prvenstva Jill Ellisová (reprezentácia USA), Silvia Neidová (reprezentácia Nemecka) a Pia Sundhageová (reprezentácia Švédska).

FIFA zároveň odovzdá aj ocenenia The FIFA Fair Play Award a The FIFA Fan Award.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Zdolal Neymara i Falcaa. Pred štyrmi rokmi dostal Stoch cenu za najkrajší gól na svete