Na začiatku ho odpisovali, skončil ako legenda. Chára bol nezlomný

Zdeno Chára sa raduje zo Stanley Cupu v roku 2011.
Zdeno Chára sa raduje zo Stanley Cupu v roku 2011. (Autor: SITA/AP)
Adrián Mečiar|28. sep 2022 o 12:00

Vypočujte si príbeh slovenskej legendy v podcaste Lexikón športu.

BRATISLAVA. Z neho hokejista nikdy nebude. Dajte ho radšej na basketbal.

Tieto vety počúval v mladosti často. Spočiatku sa naozaj mohlo zdať, že hokej nie je pre neho vhodný. Veď nemohol zohnať ani dostatočne veľké korčule a hokejku. Znamenie?

Áno, ale trochu iné. Pre Zdena Cháru to bolo znamenie, že musí pracovať ešte tvrdšie. Nezlomná voľa a tréningová záťaž, akú by vraj nezvládol ani slon.

Chára všetkým dokázal, ako veľmi sa mýlili, keď mu nedávali šancu preraziť na hokejovom ľade. Nielenže sa z neho predsa stal hokejista, v NHL odohral viac zápasov než ktorýkoľvek iný obranca v histórii. A svojho času bol najlepší na svete.

Aj preto využil chvíľu, keď ho vyhlásili za najlepšieho obrancu a poslal odkaz deťom, ktoré sú v podobnej pozícii ako pred rokmi on, keď bol odpisovaný a zatracovaný.

"Je úžasné, čo môžete dosiahnuť, ak sa niečomu venujete a tvrdo pre to pracujete."

Podcast Lexikón športu

Nový podcast portálu Sportnet s názvom Lexikón športu vám postupne odhalí zaujímavosti zo sveta športu, fakty z histórie či príbehy známych športovcov. Nový diel relácie Lexikón športu vychádza pravidelne každú stredu.

V tejto epizóde si predstavíme príbeh Zdena Cháru.

Podcast si môžete vypočuť na: Spotify Anchor Apple Google

Zdeno Chára odohral na ľade NHL aj vrátane vyraďovacích bojov celkovo 1880 zápasov, v ktorých získal 750 bodov.

Veľkú symboliku mal jeho posledný presný zásah v kariére a 750. bod. Gól strelil z poslednej strely, ktorú v NHL vyslal na súperovho brankára.

Aréna skandovala jeho meno, po góle aj po zápase.

V septembri Chára potvrdil, že končí kariéru. Kariéru, ktorú začínal ako odpisovaný basketbalista a končí ju ako legenda.

Boston Bruins, s ktorým Chára ako kapitán vyhral Stanleyho pohár, už potvrdil, že si pre klubovú ikonu pripraví slávnostný ceremoniál.

Novú epizódu podcast Lexikón Športu môžete počúvať každú stredu. Sportnet vám prináša aj ďalšie podcasty, Oh My Hockey, SvetMMA alebo Vykroč. Podcasty si môžete vypočuť vo vašej obľúbenej podcastovej aplikácii. Sledujte Sportnet aj na sociálnych sieťach a samozrejme na webe Sportnet.sk.

Podcast si môžete vypočuť na: Spotify Anchor Apple Google

Nachádzate sa tu:
Sidemenu»Podcasty»Na začiatku ho odpisovali, skončil ako legenda. Chára bol nezlomný