Slovensko môže mať majstra Európy v zápasení, Gulajev postúpil do finále

Achsarbek Gulajev.
Achsarbek Gulajev. (Autor: facebook/Achsarbek Gulajev)
TASR|19. apr 2021 o 19:45 (aktualizované 19. apr 2021 o 21:15)

Gruzínca v semifinále tesne zdolal.

VARŠAVA. Slovenský voľnoštýliar Achsarbek Gulajev zabojuje na ME v zápasení o zlatú medailu v hmotnostnej kategórii do 79 kg.

V pondelkovom semifinálovom dueli vo Varšave zdolal Gruzínca Niku Kentčadzeho 5:4 na body a postúpil do finále. V ňom sa v utorok stretne s Francúzom Saifedineom Alekmom.

"Veľmi sa z toho tešíme. Gruzínec bol favorit, je viacnásobný medailista zo šampionátov, Achsarbek však bol oveľa lepší. Od začiatku zápas kontroloval, mal závery, v ktorých mohol získať aj ďalšie body. Lenže akoby si neveril. Spravil aj chybu, v závere to bolo dramatické, našťastie desať sekúnd pred koncom vyštartoval do rohu a súper získal iba bod namiesto dvoch," povedal pre TASR Gulajevov tréner Erik Cap.

Gulajev si počínal v prvých dvoch kolách suverénne. Najprv v osemfinále zvíťazil na technickú prevahu nad Dejanom Mitrovom zo Severného Macedónska (10:0) a následne vo štvrťfinále podobným spôsobom vyradil aj Arménca Armana Avagjana (11:1).

V semifinále zviedol tesný súboj s Kentčadzem, ktorého napokon pokoril tesne na body. Tým si zaistil zisk medaily, svojej prvej z veľkého šampionátu.

"Prebojoval sa doň cez silnejšiu vetvu. Druhá vetva bola slabšia. Myslím si, že má veľkú šancu získať zlato, proti Alekmovi to bude mať možno ľahšie ako v semifinále," dodal Cap.

Dvadsaťtriročný rodák z Vladikavkazu nadviazal na svoje úspechy z kategórie do 23 rokov. V nej má v zbierke striebro z MS a dve striebra z ME.

Okrem toho vybojoval aj bronz na juniorských ME 2017. Všetky medaily však získal v nižšej váhovej kategórii do 74 kg.

Menej sa darilo Danielovi Chomaničovi v kategórii do 70 kg, ktorý stroskotal hneď na prvej prekážke. V osemfinále podľahol Poliakovi Patrykovi Olenczynovi na technickú prevahu (0:11). Olenczyn vzápätí vypadol vo štvrťfinále, takže nepotiahol Chomaniča do repasáže.

ME 2021 v zápasení (Varšava)

Voľný štýl do 70 kg

osemfinále:

Patryk Olenczyn (Poľ.) - Daniel CHOMANIČ (SR) 11:0 na tech. prevahu

Voľný štýl do 79 kg

osemfinále:

Achsarbek GULAJEV (SR) - Dejan Mitrov (S.Mac.) 10:0 na tech. prevahu

štvrťfinále:

GULAJEV - Arman Avagjan (Arm.) 11:1 na tech. prevahu

semifinále:

GULAJEV - Nika Kentčadze (Gruz.) 5:4 na body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Slovensko môže mať majstra Európy v zápasení, Gulajev postúpil do finále