Žampa zajazdil na MS najrýchlejšie kolo, skončil pätnásty

Marcel Hirscher.
Marcel Hirscher. (Autor: SITA/AP)
TASR|17. feb 2013 o 10:50

Adam Žampa po skvele zajazdenom druhom kole skončil pätnásty. V tomto kole bol najrýchlejší zo všetkých.

SCHLADMING. Favorizovaný rakúsky lyžiar Marcel Hirscher sa usadil na čele aj pod druhom kole slalomu na 42. MS v alpských disciplínach v Schladmingu.

Líder celkového poradia Svetového pohára predviedol na domácom svahu Planai pred 55-tisícovou kulisou svoju typickú energickú jazdu a odsunul na druhú priečku Nemca Felixa Neureuthera. Druhé kolo pre oboch dopadlo rovnako ako prvé.

Bronz vybojoval ďalší domáci pretekár Mario Matt (+0,65).

Slovenský reprezentant Adam Žampa sa vďaka najrýchlejšiemu času v druhom kole posunul z 24. priečky po 1. kole na konečné 15. miesto, za Hirscherom zaostal o 2,86 sekundy.

"S druhou jazdou som veľmi spokojný, bol som veľmi rýchly vo vrchnej časti. Strednú časť som trošku zadržal a do cieľa som to zase pustil. Asi mi to vyšlo, lebo druhé kolo som vyhral a som veľmi šťastný," referoval Adam Žampa pre TASR.

Užíval si úspech vo veľkolepej atmosfére: "Ľudia z mojej jej lyžiarskej firmy prišli za mnou do cieľa a gratulovali mi, veľmi sa tešili. V cieli stála aj moja priateľka, bola veľmi šťastná. Je to super pocit a tieto majstrovstvá hodnotím ako veľmi dobré - okrem dneška aj sedemnásty v obráku a trinásty v superkombinácii."

Jeho brat Andreas Žampa po 43. pozícii v úvodnom kole v tom druhom vypadol, Vladimír Siráň nedokončil už 1. kolo.

Adam Žampa si v úvodnom kole so štartovým číslom 36 vyjazdil 24. pozíciu, keď za Hirscherom zaostal 3,08 s. Do druhého kola zobral síce jasnú stratu na najlepších, ale od prvej pätnástky ho nedelila ani sekunda. So štartovou pozíciou číslo 7 využil relatívne kvalitný povrch, predviedol dravý výkon, zariskoval a o 25 stotín predčil dovtedy vedúceho Marca Giniho zo Švajčiarska.

Pri vyvíjajúcom sa odmäku mali ďalší pretekári stále sa zhoršujúce podmienky a Žampa si tak držal vedenie. Jeho čas dokázal pokoriť až osemnásty po 1. kole Kanaďan Michael Janyk. Žampa sa nakoniec oproti prvému kolu aj vzhľadom na vypadnutia niektorých pretekárov posunul o deväť priečok a skončil pätnásty.

Slalom mužov - po elitnej tridsiatke 2. kola: 1. Marcel Hirscher (Rak.) 1:51,03 min, 2. Felix Neureuther (Nem.) +0,42 s, 3. Mario Matt (Rak.) +0,65, 4. André Myhrer (Švéd.) +1,05, 5. Ivica Kostelič (Chor.) +1,12, 6. Alexis Pinturault (Fr.) +1,24, 7. Fritz Dopfer (Nem.) +1,49, 8. Jens Byggmark (Švéd.) +1,82, 9. Mattias Hargin (Švéd.) +1,93, 10. Mitja Valenčič (Slovin.) +2,17,... 15. Adam Žampa (SR) +2,86

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Žampa zajazdil na MS najrýchlejšie kolo, skončil pätnásty