Zabel? A to je kto? vtipkoval Sagan

Peter Sagan je päťnásobným držiteľom zeleného dresu.
Peter Sagan je päťnásobným držiteľom zeleného dresu. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|25. júl 2016 o 18:01

Piaty raz za sebou získal zelený dres a k tomu titul najaktívnejšieho jazdca. Peter Sagan má však aj uznanie svojich súperov.

PARÍŽ. Peter Sagan opäť na Tour de France naplnil ciele, ktoré si stanovil. Ba dosiahol aj viac, keď pomáhal tímovým kolegom. Za výkony si vyslúžil uznanie fanúšikov i súperov.

Už budúci rok môže vyrovnať rekord Nemca Erika Zabela, ktorý vyhral bodovaciu súťaž šesťkrát po sebe v rokoch 1996 - 2001. Sagan má vo svojich plánoch jasno.

"Zelený dres by som chcel vyhrať ešte aspoň dvakrát," vravel novinárom v Paríži v cieli poslednej etapy.

Keď sa ho pýtali, že či je to kvôli tomu, aby prekonal doterajší Zabelov rekord, tradične odvetil: "A to je kto?"

"Tour je každý rok iná, no doteraz sa mi na nej vždy darilo. Predchádzajúce dva roky som tu však nevyhral ani jednu etapu, a teraz hneď tri. Takže som veľmi spokojný. Vždy sa snažím podať maximálny výkon, ale sami vidíte, že nie vždy to vyjde," vravel Sagan.

 Za päť rokov odjazdil na Tour 105 etáp. Z nich až 86-krát bol lídrom bodovacej súťaže.

Tento rok hoci mu trasa veľmi nesedela, vyhral s najväčším rozdielom, odkedy na Tour štartuje. Pred Marcelom Kittelom mal náskok priepastných 242 bodov.

"Zdolať ho v tejto súťaži je takmer nemožné," tvrdí aj športový riaditeľ tímu Etixx Tom Steels. Ak ho nezastaví pád alebo zranenie, môže zelený dres vyhrávať ešte roky.

Peter Sagan si podáva ruku s víťazom Tour de France Chrisom Froomom.
Peter Sagan si podáva ruku s víťazom Tour de France Chrisom Froomom. (Autor: SITA/AP)

"Mne je jedno, či vyhrá zelený dres ďalších päť rokov za sebou, ale je prínosom pre cyklistiku. Prináša nových fanúšikov. Aj podľa mňa je veľmi zábavný. Ostatní jazdci v pelotóne vám povedia, že na také zábavky nemajú čas. Ale on áno," vravel pre cyclingweekly Nór Boasson Hagen.

"Peťo je úžasný aj tým, ako na Tour jazdí. Neustále je v únikoch. Je oveľa lepší v kopcoch ako ja. Každú chvíľu som v slúchadlách počul: Sagan je v úniku. Hovorím si, veď to nie je možné. Ale vidíte, že to možné je," tvrdil Nemec John Degenkolb.

Slovenský cyklista si teraz podľa vlastných slov dopraje krátky oddych a potom sa začne pripravovať na netradičnú výzvu. Na olympijských hrách v Rio de Janeiro sa predstaví v horskej cyklistike.

"Teším sa na to. V tejto disciplíne som začínal s cyklistikou," hovorí. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Zabel? A to je kto? vtipkoval Sagan