Z chudáka sa stal boxerský kráľ a milionár

Manny Pacquiao
Manny Pacquiao
Pavol Spál|15. nov 2009 o 22:49

Dvojmetroví bratia Kličkovci sú vraj nudní. Boxu vládne sotva meter sedemdesiat vysoký Filipínec. Manny Pacquiao získal titul majstra sveta už v siedmich váhových kategóriách. Záraba viac ako futbalista Cristian Ronaldo a na Filipínach je národným hrdinom

.

BRATISLAVA. Ako mladík býval v kartónovej škatuli a kšeftoval s cigaretami, aby nezomrel od hladu. Dnes patrí boxer Manny Pacquiao medzi najbohatších športovcov planéty a zarába viac ako tenista Roger Federer či futbalista Cristiano Ronaldo.

Nie dvojmetroví súrodenci Kličkovci, ale maličký Filipínec je dnes podľa väčšiny odborníkov najlepším boxerom súčasnosti.

Šampióni kráľovskej ťažkej váhy bojujú opatrne a vraj nudia. Pôsobia chladne a využívajú skôr svoju mohutnú postavu a dlhé ruky.

Rýchle rany

Pacquiao naopak ťaží z rýchleho pohybu nôh a kombinácie úderov a pohybu. Meria síce iba 169 centimetrov a váži okolo 63 kilogramov, jeho rany sú však rýchle, tvrdé a presné.

Podľa jedného výskumu vraj dokáže ľavoruký trpaslík uderiť až sedemkrát za sekundu.

„Som síce maličký, ale cítim v sebe obrovskú silu. A tú musím zo seba dostať preč," tvrdil tridsaťročný Pacquiao, ktorého prezývajú Pacman (Požierač) podľa slávnej počítačovej postavičky.

V sobotu technickým K. O. premohol Miguela Cotta a stal sa majstrom sveta už v siedmej váhovej kategórii, čo sa predtým v histórii nikomu nepodarilo. V boji o titul šampióna welterovej váhy (od 67 do 73 kg) organizácie WBO jasne dominoval a už v treťom a štvrtom kole poslal súpera k zemi. Jeho súper Cotta mal napuchnutú tvár a stekala mu po nej krv. Jeho manželka sa nemohla na to dívať a spolu s dieťaťom odišla z haly.

„Proti lepšiemu bitkárovi som ešte nebojoval. Netušil som, odkiaľ tie rany vôbec prichádzajú," cituje agentúra Reuters zdrveného súpera.

Pacquiao zarobil za víťazstvo zhruba štrnásť miliónov dolárov, Cotta o polovicu menej.

Pacquiao je v rodných Filipínach národným hrdinom. Keď sa bije, v rodnej krajine sa zastaví čas. Vypredané sú nielen krčmy, ale i kiná, v ktorých sa vysielajú jeho zápasy v priamych prenosoch.

Po skončení kariéry chce do politiky

Lístky sú vypredané často už mesiac vopred, pritom ich cena je 500 pesos (asi 7 eur), čo pre mnohých prevyšuje celodenný príjem. Ráno v deň zápasu sú kostoly plné ľudí, ktorí sa modlia za jeho víťazstvo.

Ako prvý filipínsky športovec sa objavil na poštových známkach, vystupuje v reklamách. Je priateľom filipínskej prezidentky, ktorá mu udelila štátne vyznamenanie. Pred troma rokmi bol o ňom nakrútený životopisný film. Herecké plány s ním má i predstaviteľ Rockyho Silvester Stallone.

Pacquiao sa výrazne venuje charite. V Manile dal postaviť centrum na liečbu rakoviny. Drobný chlapík, ktorý má štyri deti, sa po skončení kariéry chystá kandidovať za prezidenta.

Legendárny boxer má však i neresti. Údajne má aj blízko k filipínskej mafii a miluje hazard. V kasínach už utratil milióny.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Z chudáka sa stal boxerský kráľ a milionár