Wozniacka postúpila do semifinále MS WTA Tour

Jelena Jankovičová postúpila do semifinále MS WTA Tour.
Jelena Jankovičová postúpila do semifinále MS WTA Tour. (Autor: SITA/AP)
SITA|30. okt 2009 o 16:32

Druhou semifinalistkou dvojhry na MS WTA Tour v katarskej Dauhe sa stala srbská tenistka Jelena Jankovičová. Obhajkyni titulu Venus Williamsovej pomohla na diaľku Kuznecovová, Wozniackej zasa skreč Azarenkovej.

DAUHA. Druhou semifinalistkou dvojhry na 39. MS WTA Tour v katarskej Dauhe (27. októbra - 1. novembra, dotácia 4,55 milióna USD, tvrdý povrch Flexipave vonku), prvou zo základnej Bielej skupiny, sa stala srbská tenistka Jelena Jankovičová.

Wozniackú zdolala presvedčivo

V úvodnom z troch piatkových zápasov zvíťazila nad Dánkou Caroline Wozniackou za 69 minút jednoznačne 6:2, 6:2. V bilancii zo vzájomných súbojov zvýšila na 3:0 po dvoch predchádzajúcich trojsetových úspechoch.

Dvadsaťštyriročná osmička tohto "výberového" podujatia pre najlepšie v bodovaní Race to the Sony Ericsson Championships 2009 Jankovičová postúpi z prvého miesta v tabuľke a v sobotu sa vyhne už istej víťazke Hnedej skupiny Serene Williamsovej z USA, ak v záverečnom zápase v Bielej skupine Bieloruska Viktoria Azarenková nezdolá Agnieszku Radwanskú 2:0 na sety.

Poľka nastúpi namiesto Rusky Very Zvonarevovej, ktorá nahradila zranenú krajanku Dinaru Safinovú (krížová oblasť chrbtice) a vo štvrtok sama rezignovala na pokračovanie pre zdravotnú indispozíciu (pravý členok).

Najmladšia aktérka šampionátu, 19-ročná debutantka Wozniacká, ešte má šancu dostať sa do víkendovej vyraďovacej časti, potrebuje však Azarenkovej prehru. V opačnom prípade postúpi do semifinále Bieloruska.

Venus pomohla Kuznecovová

Po Serene Williamsovej postúpila do semifinále dvojhry na 39. MS WTA Tour tenistiek v katarskej Dauhe (27. októbra - 1. novembra, dotáci 4,55 milióna USD, tvrdý povrch Flexipave vonku) zo základnej Hnedej skupiny aj jej staršia sestra Venus.

Rozhodlo o tom druhé stretnutie piatkového programu, v ktorom Ruska Svetlana Kuznecovová zdolala svoju krajanku Jelenu Dementievovú v repríze finále newyorských US Open 2004 za 75 minút hladko 6:3, 6:2.

Obhajkyňa trofeje Venus Williamsová obsadila v Hnedej skupine 2. miesto práve za sestrou Serenou, ktorá ako jediná triumfovala zatiaľ vo všetkých svojich tohtotýždňových vystúpeniach v Khalifa International Tennis Complexe.

Skúsená Venus Williamsová postúpila medzi najlepšie štyri hráčky na MS WTA Tour vo všetkých štyroch prípadoch (1999, 2002, 2008, 2009), keď sa na šampionát prebojovala, a vlani dokonca potom aj celkovo triumfovala.

Dementievová aktuálnou prehrou spadla až na posledné 4. miesto, keď ju predstihla práve krajanka Kuznecovová.

Dvadsaťštyriročná petrohradská rodáčka Kuznecovová bola už pred piatkom bez šance na postup a ani na piaty pokus sa na tomto “výberovom” ženskom turnaji nedostala zo základnej skupiny do semifinále. Aspoň zastavila svoju sériu prehier medzi elitou na hodnote 10 a zarobila si 100 000 USD k rovnakému štartovnému. Dementievová bola pri deviatich účastiach na MS WTA Tour v semifinále dvakrát (2000 a 2008).

Po vyrovnanom úvode začala Kuznecovová ťažiť z tradičnej bolesti svojej súperky - slabého servisu. V šiestom geme mladšia z ruského dua prvýkrát brejkla svoju súperku, ktorá jej k tomu dopomohla dvojchybou. Vzápätí šampiónka tohtoročného Roland Garros čistou hrou zvýšila na 5:2 a mohlo byť aj 6:2, ibaže tri setbaly pri podaní Dementievovej ešte nevyužila. Štvrtý však už pri svojom servise áno a za 38 minút položila ziskom prvého setu základ víťazstva. To sa potom zrodilo až príliš hladko. Držiteľka zlata z vlaňajších pekinských OH Dementievová začala kopiť zbytočné chyby nielen pri podaní (7 dvojchýb) a proti koncentrovanej súperke v druhom sete uhrala už len dva gemy. Kuznecovová premenila pri svojom servise prvý mečbal esom, tretím v tomto geme.

V záverečnom treťom zápase piatkového programu nastúpia proti sebe v Bielej skupine Bieloruska Viktoria Azarenková a poľská náhradníčka Agnieszka Radwanská, ktorá hrá za odstúpivšiu Rusku Veru Zvonarevovú (tá predtým nahradila svoju krajanku Dinaru Safinovú). Ak Azarenková zvíťazí, postúpi do semifinále na úkor Dánky Caroline Wozniackej. Istou semifinalistkou z Bielej skupiny je už Srbka Jelena Jankovičová.

Jankovičová bola energickejšia

Dvadsaťpäťročná Jankovičová strávila do piatka na hlavnom z 27 dvorcov v areáli Khalifa International Tennis Complex len 95 minút. Už po 13 minútach sa jej vzdala Safinová.

Finalistka tohtoročných US Open Wozniacká mala za sebou až 348 minút, medzi nimi kritické chvíle s kŕčmi a plačom na záver štvrtkového súboja so Zvonarevovou.

Srbka v súlade s týmito okolnosťami pôsobila oveľa energickejšie. Na 1:1 i 2:2 vyrovnala bez straty fiftínu a v piatom geme využila druhý brejkbal, keď severanka poslala bekhend vedľa.

Dánska štvorka turnaja potom nezužitkovala tri šance na okamžitý rebrejk a v siedmom geme sama opäť stratila servis, keď jednoduchý forhend poslala do siete. Jankovičová v ôsmej hre premenila hneď vstupný setbal priamym bodom z podania.

Wozniacká dovtedy predviedla len 2 víťazné údery proti 9, urobila o 4 nevynútené chyby viac (12:8) a za 31 minút si pripísala len tretinu fiftínov (15:30).

Na začiatku druhého dejstva Srbka vytiahla skvelú defenzívu a razantným bekhendovým protiútokom presne na základnú čiaru unikla na 1:0.

Poistku pridala v tretej hre a Dánkino ukončenie negatívnej série na 9 stratených hrách (z 2:1 na 2:6, 0:4) už bolo len kozmetickou úpravou rovnako ako zníženie brejkom na 2:4 (na záver Jankovičovej dvojchyba). V ôsmom geme Wozniacká nasmerovala zdanlivo jasný bekhendový kros vedľa a potom jej forhendový return pri prvom mečbale odletel za.

Poslednou je Wozniacka

Dánska tenistka Caroline Wozniacka sa stala poslednou semifinalistkou dvojhry na šampionáte WTA Tour v katarskej Dauhe. Debutantke na Masters pomohla k postupu medzi elitné kvarteto poľská náhradníčka Agnieszka Radwanská, ktorá v záverečnom stretnutí bielej skupiny zdolala Bielorusku Victoriu Azarenkovú.

Rodáčka z Minsku viedla už 6:4 a 5:2, no veľkú šancu na postup do semifinále prehajdákala, druhý set prehrala 5:7 a v treťom dejstve za stavu 1:4 zápas skrečovala. Wozniacka nastúpi v semifinále proti víťazke hnedej skupiny Serene Williamsovej. Druhú dvojicu tvoria obhajkyňa titulu Venus Williamsová a Srbka Jelena Jankovičová.

biela skupina:

Výsledky

Biela skupina:

1. Jankovičová 3 2 1 4:2 17:16 4
2. Wozniacká 3 2 1 4:4 36:38 4
3. Azarenková 2 1 1 3:2 27:19 2
4. Zvonarevová 1 1 1:2 11:18
5. Safinová 1 1 0:2 0:0

Predchádzajúce výsledky: Viktoria Azarenková (6-Biel.) - Jelena Jankovičová (8-Srb.) 6:2, 6:3, Caroline Wozniacká (4-Dán.) - Viktoria Azarenková (6-Biel.) 1:6, 6:4, 7:5, Jelena Jankovičová (8-Srb.) - Dinara Safinová (1-Rus.) 1:1, skreč, Caroline Wozniacká (4-Dán.) - Vera Zvonarevová (9-Rus.) 6:0, 6:7 (3), 6:4, Jelena Jankovičová (8-Srb.) - Caroline Wozniacká (4-Dán.) 6:2, 6:2, Agnieszka Radwanská (Poľ.) - Victoria Azarenková (Biel.) 4:6, 7:5, 4:1, skreč.

Hnedá skupina:

1. S.Williamsová 3 3 6:1 44:34 6
2. V.Williamsová 3 1 2 4:5 49:47 2
3. Dementievová 3 1 2 2:5 27:38 2
4. Kuznecovová 3 1 2 3:4 36:37 2

Doterajšie výsledky: Jelena Dementievová (5-Rus.) - Venus Williamsová (7-USA) 3:6, 7:6 (6), 6:2, Serena Williamsová (2-USA) - Svetlana Kuznecovová (3-Rus.) 7:6 (6), 7:5, Serena Williamsová (2-USA) - Venus Williamsová (7-USA) 5:7, 6:4, 7:6 (4), Serena Williamsová (2-USA) - Jelena Dementievová (5-Rus.) 6:2, 6:4, Venus Williamsová (7-USA) - Svetlana Kuznecovová (3-Rus.) 6:2, 6:7 (3), 6:4, Svetlana Kuznecovová (3-Rus.) - Jelena Dementievová (5-Rus.) 6:3, 6:2.

Zostávajúci piatkový program:

Biela skupina:

Agnieszka Radwanská (10-Poľ.) - Viktoria Azarenková (6-Biel.) / bilancia: 1:2

Pozn.: Radwanská nahradí Zvonarevovú (zranenie pravého členka), ktorá vo štvrtok hrala namiesto Dinary Safinovej (1-Rus.) - tá v stredu odstúpila pre problémy v krížovej oblasti chrbtice.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Wozniacka postúpila do semifinále MS WTA Tour