Wozniacka na WTA Championship dohrala

Viktoria Azarenková
Viktoria Azarenková (Autor: SITA/AP)
SITA|27. okt 2011 o 18:05

Bieloruská tenistka Viktoria Azarenková sa stala prvou semifinalistkou WTA Championships v Istanbule. O pár chvíľ neskôr sa k nej pridala aj Češka Kvitová. Svetová jednotka Wozniacka pre zmenu na turnaji končí.


ISTANBUL. Istotu prieniku do víkendových vyraďovacích bojov zo základnej Bielej skupiny si štvorka žrebu zabezpečila štvrtkovým víťazstvom nad päťkou tohto turnaja, Číňankou Na Li, ktorú za 92 minút zdolala suverénne 6:2, 6:2.

Premenila druhý mečbal. Zhodou okolností navlas rovnako prekonala v stredu Austrálčanku Samanthu Stosurovú.

Bieloruska pochválila publikum

"Panuje tu výborná atmosféra a publikum je nepochybne jedným z faktorov, ktoré ma burcujú k takýmto dobrým výkonom."

"Zatiaľ sa mi darí plniť predsavzatia. Jedným z mojich dnešných zámerov bolo kvalitné podanie, pretože Na Li disponuje výborným returnom. Vedela som, že musím túto jej zbraň eliminovať," povedala v interview ešte na kurte Azarenková, ktorá platne trafila 80 % prvých servisov a získala 78 % takto rozohraných bodov.

Nečelila žiadnemu brejkbalu, sama využila 4 z 11 príležitostí preraziť podanie. Celkovo síce dala iba polovičný počet "winnerov" v porovnaní s nevyspytateľnou ázijskou súperkou (9:18), mala však oveľa istejšiu ruku (nevynútené chyby 17:39). Číňanke nepomohlo, že zvládla 10 z 12 zákrokov pri sieti.

foto ico
Niekoľko fotiek z istanbulského turnaja

Pred semifinále nešpekuluje

Azarenková odmietla "vyberať" si súperku na semifinále: "Beriem to deň za dňom, zápas po zápase. Nehodlám teda v predstihu teoretizovať," podotkla Bieloruska.

O druhej semifinalistke z tejto skupiny sa rozhodne v piatkovom dueli Na Li so Stosurovou. Azarenkovej zápas proti Francúzke Marion Bartoliovej, ktorá nahradí Rusku Mariu Šarapovovú (odstúpila po stredajšej druhej prehre), bude z hľadiska postupu už iba formalitou.

Program tretieho dňa turnaja pokračuje dvoma súbojmi v Červenej skupine. Najprv si jednotka svetového rebríčka Caroline Wozniacka z Dánska zmeria sily s českou úradujúcou wimbledonskou šampiónkou Petrou Kvitovou a potom sa Poľka Agnieszka Radwanská pokúsi dosiahnuť štvrtý triumf v rade nad Ruskou Verou Zvonariovovou.

Dvadsaťdvaročná Azarenková sa o sedem rokov staršej víťazke tohtoročného Roland Garros a debutantke medzi elitou Na Li revanšovala za nezdar zo štvrťfinále spomenutého parížskeho grandslamového podujatia, ale aj osemfinále melbournských Australian Open 2011. V bilancii zo vzájomných duelov znížila na 2:4.

Bieloruska sa v rokoch 2009 a 2010 na MS WTA ešte v katarskej Dauhe zhodne nedostala zo skupiny, teraz má na šampionáte zápasovú bilanciu 4:4. Už má istotu 460 bodov do svetového rebríčka a šeku na 340 000 USD. Na Li si neodnesie menej ako 300 bodov a 225 000 dolárov.

Do semifinále aj Kvitová

Česká tenistka Petra Kvitová je druhou semifinalistkou WTA Championships. Úradujúca wimbledonská šampiónka zdolala líderku svetového rebríčka za 85 minút presvedčivo 6:4, 6:2. Štvrtý mečbal premenila krížnym bekhendom.

Išlo o duel dvoch najmladších aktérok. Kvitová má v tejto sezóne na "harde" pod strechou obdivuhodnú štatistiku 16:0. Predminulý týždeň vo finále v Linzi zdolala Dominiku Cibulkovú.

Vo vstupnej časti dosiahla debutantka medzi elitou Kvitová brejk hneď v otváracom geme a napokon to stačilo. Po svojom prvom podaní odovzdala len dva takto rozohrané fiftíny. Aj do druhého dejstva vstúpila 21-ročná česká ľaváčka, tretia v hodnotení, ziskom podania rovesníčky.

Wozniacka si počas prestávky medzi setmi vyžiadala kontrolu zdravotného stavu, sťažovala sa na celkovú slabosť, merali jej tlak. Prvý gem v druhej časti získala až za stavu 0:4.

Finalistka šampionátu spred dvanástich mesiacov - vtedy ešte v katarskej Dauhe - Wozniacka má šancu na prienik do víkendového vyraďovacieho diania už iba v prípade), že v záverečnom zápase štvrtkového programu zvíťazí Poľka Agnieszka Radwanská nad Ruskou Verou Zvonariovovou presne 2:1 na sety.

Akýkoľvek iný výsledok pošle Dánku na dovolenku. Priateľka severoírskeho golfistu Roryho McIlroya sa 21. novembra predstaví na exhibičnom podujatí Tennis Classic v NTC v Bratislave proti Dominike Cibulkovej.

wouniacki.jpg

Caroline Wozniacka. Foto - SITA/AP

Davidom Kotyzom herne a Slovákom Jozefom Ivankom kondične pripravovaná Kvitová znížila v bilancii zo vzájomných duelov na 2:3, revanšovala sa za prehru 3:6, 2:6 z vlaňajšieho turnaja v Pekingu. Češka už má istotu 460 bodov a šeku na 340 000 USD. Konto víťazky šiestich tohtoročných turnajov Wozniackej sa zatiaľ v Istanbule rozšírilo o 370 bodov a 225 000 dolárov.

Kvitová piaty raz nastúpila proti jednotke rebríčka a upravila na 2:3. V roku 2009 na US Open prekonala Rusku Dinaru Safinovú, okrem toho mala na konte prehry so Srbkou Anou Ivanovičovou (Montreal 2008) a Američankou Serenou Williamsovou (Australian Open 2010) a Wimbledon 2010).

Bývalá zverenkyňa Mateja Liptáka Kvitová dosiahla jubilejný 10. tohtoročný triumf nad niektorou z členiek Top 10, v tomto smere je najlepšia zo všetkých hráčok. Zatiaľ poslednou Češkou, ktorá štartovala v singli na MS WTA, bola v roku 1998 Jana Novotná, víťazka ročníka 1997.

Radwanská odvrátila tri mečbaly

Poľská tenistka Agnieszka Radwanská zvíťazila nad šestkou turnaja Verou Zvonariovovou 1:6, 6:2, 7:5.

V rozhodujúcom sete pritom Radwanská prehrávala 3:5 a na príjme v deviatom geme čelila trom mečbalom, z nich dvom v rade.

Poľka si "zázračným" obratom uchovala nádej na postup do sobotňajšieho semifinále, pričom pred týmto súbojom platilo, že výsledok presne 2:1 na sety pre Krakovčanku potrebuje na aspoň teoretickú nádej aj Dánka Caroline Wozniacka, ktorá predtým vo štvrtok podľahla Petre Kvitovej 4:6, 2:6.

Napokon však Wozniacka vzhľadom na konkrétny výsledok aj tak stratila šancu na postup, pretože v prípade rovnosti troch hráčok už nijako nemôže mať najlepšiu "percentáž" gemov.

"Neprestávala som bojovať, pretože každý fiftín, každý úder je šancou. Usilovala som sa zachovať si koncentráciu, nemyslieť príliš na skóre a vrátiť na druhú stranu čo najviac loptičiek. Som šťastná, že som to napokon zvládla a zvíťazila som. Pochopiteľne, takýto obrat, zvlášť proti súperke kvalít Very, je obrovskou vzpruhou pre sebavedomie," povedala v interview ešte na dvorci Radwanská a dodala:

"Mám za sebou dva náročné zápasy, takže sa pokúsim nabrať čo najviac síl pred piatkovým rozuzlením."

Dvadsaťdvaročná Radwanská síce predviedla o 21 "winnerov" menej ako Zvonariovová (15:36), lenže Ruska spáchala až 55 nevynútených chýb v porovnaní s len 29 omylmi Poľky.

Zvonariovová urobila 7 dvojchýb a zvládla 23 z 35 zákrokov pri sieti. Poľke podľahla štvrtý raz v rade.

ico

WTA Championship, štvrtok:

Biela skupina:

Viktoria Azarenková (Biel.-4) - Na Li (Čína-5) 6:2, 6:2 za 92 minút

Tabuľka:

1. Azarenková 2 2 0 4:0 24:8 4
2. Stosurová 2 1 1 2:2 17:18 2
3. Na Li 2 1 1 2:2 17:22 2
4. Šarapovová 2 0 2 0:4 16:26 0*

* už nebude pokračovať, nahradí ju Marion Bartoliová (Fr.-9)

Legenda: poradie, hráčka, zápasy, víťazstvá, prehry, sety, gemy, body.

Predchádzajúce výsledky: Stosurová - Šarapovová 6:1, 7:5, Na Li - Šarapovová 7:6 (4), 6:4, Azarenková - Stosurová 6:2, 6:2

Červená skupina

Petra Kvitová (ČR-3) - Caroline Wozniacka (Dán.-1) 6:4, 6:2 za 85 minút

Agnieszka Radwanská (Poľ.-8) - Vera Zvonariovová (Rus.-6) 1:6, 6:2, 7:5 za 146 minút

Tabuľka:

1. Kvitová 2 2 0 4:0 24:12 4
2. Zvonariovová 3 1 2 3:5 35:37 2
3. Radwanská 2 1 1 3:3 27:30 2
4. Wozniacka 3 1 2 3:5 34:41 2

Legenda: poradie, hráčka, zápasy, víťazstvá, prehry, sety, gemy, body.

Doterajšie výsledky: Wozniacka - Radwanská 5:7, 6:2, 6:4, Kvitová - Zvonariovová 6:2, 6:4, Zvonariovová - Wozniacka 6:2, 4:6, 6:3

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Wozniacka na WTA Championship dohrala