Wales nie je len o Baleovi. Keď Ramsey skóruje, zomierajú známi ľudia

Gareth Bale (vľavo) je asi najväčšou hviezdou waleskej reprezentácie.
Gareth Bale (vľavo) je asi najväčšou hviezdou waleskej reprezentácie. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|9. jún 2016 o 10:07

Najväčšia pozornosť sa venuje Garethovi Baleovi. Tréner Walesu Chris Coleman má však k dispozícii aj ďalšie hviezdne mená.

VICHY. Pri šprintoch pripomína bývalého britského osemstovkára, svetového rekordéra a olympijského víťaza z Moskvy 1980 Steva Ovetta.

Silou ho možno prirovnať k Juhoafričanovi Bryanovi Habanovi, majstrovi sveta v ragby. S loptou na nohe sa ponáša na brazílskych futbalových géniov.

Aj tieto superlatívy sa píšu Garethovi Baleovi. Dvadsaťšesťročný krídelník Realu Madrid bude najväčšou hviezdou Walesu, proti ktorému slovenská reprezentácia odštartuje účinkovanie na ME vo Francúzsku (sobota o 18.00 v Bordeaux).

Hrdina Giggs

Keď mal rodák z Cardifu štrnásť, stovku zabehol za 11,4 sekundy. Odborníci sa zhodujú, že pri správnom vývoji z neho mohol byť jeden z najlepších šprintérov sveta.

„V detstve som často hrával futbal s mojím otcom a priateľmi na záhrade. Potom sme išli sledovať zápasy Walesu. Ryan Giggs bol mojím hrdinom,“ poznamenal pre uefa.com.

V národnom mužstve debutoval v šestnástich. V sedemnástich strelil svoj prvý reprezentačný gól proti Slovákom.

Z priameho kopu ľavačkou zakrútil loptu ponad múr do siete brankára Kamila Čontofalského.

Futbalový svet prvýkrát upútal v drese Tottenhamu. V zápase Ligy majstrov na ihrisku milánskeho Interu strelil tri góly. Hoci jeho tím napokon prehral 3:4, výkon waleského kúzelníka všetkých očaril.

Aj vzor chytá kŕče

Pred troma rokmi ho kúpil Real Madrid za rekordných 100 miliónov eur.

Za tri sezóny pomohol kráľovskému klubu k zisku dvoch titulov v Lige majstrov. Pri nedávnom finále s Atléticom Madrid ho v predlžení chytali poriadne kŕče.

„V reprezentácii ich má ku koncu zápasov pravidelne,“ vraví slovenský tréner Ján Kozák.

V národnom tíme sa pohybuje po celej šírke ihriska. Sám si určuje, kde bude hrať. V kvalifikácii strelil sedem z jedenástich gólov Walesu.

„Všetci k nemu vzhliadajú, a tak je to správne, pretože je to skvelý hráč. Nie je to len o tom, čo dokáže na ihrisku, ale aj o tom, aký je ako športovec. Je vzorom, usilujeme sa, aby bol pre mužstvo príkladom,“ konštatoval tréner Chris Coleman.

Pred blížiacim sa Euro si dáva rýchlonohý krídelník najvyššie ciele.

„Sme presvedčení o našich schopnostiach. Chceme vyhrať každý zápas a ak to urobíme, môžeme vyhrať celý turnaj,“ vyhlásil.

Obranná skala

Hoci sa najväčšia pozornosť venuje hviezde Realu Madrid, waleský tím nie je mužstvo jedného hráča.

V tíme sú minimálne ďalší traja hviezdni futbalisti, ktorí stoja za zmienku. Prvým je

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Wales nie je len o Baleovi. Keď Ramsey skóruje, zomierajú známi ľudia