Volejbalistky sú po výhre nad Izraelom v hre o priamy postup na ME

TASR|14. sep 2012 o 19:50

Priamo na záverečný turnaj ME postúpi iba víťaz A-skupiny, Slovenky sú zatiaľ na druhom mieste.

RAANANA. Slovenské volejbalové reprezentantky zvíťazili v piatkovom druhom zápase druhého turnaja kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy nad Izraelčankami 3:1 a zostali v hre o priamy postup na kontinentálny šampionát.

Zverenky trénera Miroslava Čadu boli v izraelskom meste Raanana po štvrtkovej nešťastnej prehre so Španielkami v ťažkej situácii, ale náročný duel zvládli a zdolali domáce reprezentantky.

Slovenky už majú takmer isté druhé miesto zaručujúce postup do 3. kola kvalifikácie, ktoré sa hrá na budúci rok v máji systémom doma - vonku. Musia však vo svojom záverečnom zápase A-skupiny zdolať v sobotu outsidera skupiny zo Švédska (15.00 h SELČ) .

"Severanky" zatiaľ na turnaji nevyhrali ani jeden set. V hre je stále aj priamy postup na ME 2013. To by však museli v sobotu Španielky stratiť aspoň bod s Izraelčankami, pričom Slovenky musia získať tri body.

V druhom piatkovom stretnutí zvíťazili Španielky podľa očakávania nad Švédkami 3:0.

Priamo na budúcoročné majstrovstvá Európy do Nemecka a Švajčiarska postúpi víťaz skupiny, družstvo na druhom mieste bude hrať v máji 3. kolo kvalifikácie.

Celkovo bojuje o účasť na ME 24 družstiev, ktoré sú rozdelené do šiestich skupín.

ico

Kvalifikácia ME 2013 volejbalistiek:

2. turnaj, A-skupina - Raanana (Izr.)

Slovensko - Izrael 3:1 (22, -20, 17, 22)

Zápas trval 110 minút, rozhodovali: Melnyk (Ukr.) a Lungu (Rum.)

Zostava a body SR: Viestová 0, Soaresová 17, Kuciaková 12, Hrončeková 13, E. Salanciová 9, Crkoňová 15, libero Valachová (Smák 1, Radosová 0, Bramborová 8, Nikmonová 0)

Tréner Čada urobil zmeny v základnej zostave. Na smeč nastúpila od začiatku Kuciaková so Salanciovou a na blok Hrončeková miesto Pencovej.

Prvý set sa pre Slovenky nezačal vôbec dobre a celý čas doťahovali náskok súpera. V koncovke prehrávali už 14:20, ale dokázali vyrovnať a nakoniec vyhrali set 25:22. V druhom mal navrch Izrael a vyrovnal na 1:1.

Kľúčové tretie dejstvo bolo dlho vyrovnané a rozhodovalo sa až po druhom technickom timeoute. Túto fázu zvládli Slovenky lepšie a set nakoniec vyhrali hladko 25:17.

Psychická výhoda bola na ich strane a štvrtý set bol jasne v ich réžii, hoci Izrael ešte Slovenky v závere trochu. Slovenské volejbalistky vyhrali štvrtý 25:22 a pripísali si do tabuľky dôležité tri body.

Miroslav Čada, tréner SR: "Po včerajšom šoku bol tento zápas pre nás veľmi náročný, pretože sa zvýšila dôležitosť tohto duelu. Vedeli sme, že prehra by znamenala koniec nádejám na postup. Najväčší rozdiel medzi vo výkone bol dnes na bloku. Naše stredové hráčky veľa ubránili a navyše aj dobre útočili. V základe nastúpila na smeči Kuciaková a pomohla najmä na prihrávke. V treťom sete prišla na ihrisko aj nahrávačka Smák a takisto má veľký podiel na víťazstvo. V koncovke štvrtého setu súper doťahoval a bolo to veľmi náročné. Báli sme sa, aby sa neudialo niečo podobné ako so Španielskom. Som však veľmi šťastný, že sme to zvládli a stále máme šancu na priamy postup na majstrovstvá Európy."

Ďalší výsledok:

Španielsko - Švédsko 3:0 (15, 11, 20)

Tabuľka A-skupiny:

1. Španielsko 5 4 1 14:7 11

2. Slovensko 5 3 2 13:6 11

3. Izrael 5 3 2 10:8 8

4. Švédsko 5 0 5 0:15 0

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Volejbalistky sú po výhre nad Izraelom v hre o priamy postup na ME