Kapitán pozná recept na úspech. Ak Slováci vyhrajú, sú v hre o postup

Slováci čelili Lotyšsku naposledy pred dvoma rokmi v Humennom.
Slováci čelili Lotyšsku naposledy pred dvoma rokmi v Humennom. (Autor: TASR)
Daniel Dedina|5. sep 2021 o 18:49

Slovenskí volejbalisti vstupujú do kľúčovej fázy šampionátu.

BRATISLAVA. Na začiatku majstrovstiev Európy od nich nikto zázraky nečakal.

Slovenskí volejbalisti čelili v úvodných dvoch vystúpeniach Francúzsku, ktoré pred mesiacom triumfovalo na olympiáde v Tokiu, a favorizovanému domácemu tímu Estónska.

Proti pobaltskému tímu nedokázali z posledných piatich vzájomných stretnutí v štyroch prípadoch získať ani set.

„Pokúsime sa v týchto dueloch niečo uhrať. Keď sa snažíte a idete do toho s čistou hlavou, motyka môže vystreliť,“ vravel pred začiatkom šampionátu tréner slovenskej reprezentácie Marek Kardoš.

Slováci získali jeden bod. Sami však cítia, že ich východisková pozícia mohla byť lepšia. Teraz z ich pohľadu prichádza na rad kľúčová fáza skupinovej časti turnaja.

Veľké oči nemali, bod sa im málil

Proti Francúzom podali slovenskí volejbalisti odhodlaný výkon. Hoci neuhrali ani set, z palubovky odchádzali so vztýčenými hlavami.

V súboji proti Estónsku, ktoré predtým nestačilo na Lotyšsko a ďalšiu prehru si už nemohlo dovoliť, nevyužili Slováci psychickú výhodu. Nestačilo im vedenie 2:0 na sety a trojbodový náskok 9:6 v tajbrejku.

V tom čase už boli Estónci, hnaní takmer triapoltisícovou diváckou kulisou, v laufe.

Veľký rozdiel bol na servise. Estónci si ním dokázali výrazne pomôcť, Slováci, naopak, príliš často kazili. V rozhodujúcom sete chybovali na podaní až šesťkrát.

„Súperovi sme darovali víťazstvo,“ povzdychol si Kardoš.

„V prvých dvoch setoch sme hrali vynikajúco takticky. Potom sa to zmenilo, do hry prišiel nový estónsky univerzál, hrali na vysoké lopty. Tajbrejk je hop alebo trop. So šiestimi pokazenými servismi sa nedá vyhrať,“ hodnotil pre svf.sk

„Máme síce bod, ale do tabuľky sa počítajú najskôr víťazstvá, až potom body a preto táto prehra bolí," netajil kapitán Tomáš Kriško.

Voľný deň im pomohol

Nedeľný deň voľna využili slovenskí volejbalisti na regeneráciu. V pondelok o 16.00 hod. ich z hľadiska postupových ambícií čaká mimoriadne dôležitý duel proti Lotyšsku.

To má zatiaľ na konte jednu výhru a štyri body. Jeden si pripísalo za prehru 2:3 s Chorvátskom.

Práve Lotyšsko a Chorvátsko boli pred majstrovstvami považované za družstvá, cez ktoré by mohla viesť najschodnejšia cesta do osemfinále.

„Keď obmedzíme chyby, budeme tlačiť servisom a využívať stredových hráčov, mali by sme Lotyšov poraziť,“ myslí si Kriško.

„Počas voľného dňa sme doplnili sily. Nastúpime v dobrej kondícii,“ poznamenal blokár Peter Ondrovič.

Slováci si naposledy zmerali sily s Lotyšmi pred dvoma rokmi. Po výhre 3:2 podľahli o pár dní neskôr v Humennom rovnakému súperovi 1:3.

„Keby sa nám podarilo vyhrať, bolo by to super. Máme o jeden bod navyše a vrátili by sme sa do hry o postup,“ tvrdí Kardoš.

V D-skupine odohrajú Slováci ešte zápasy proti Chorvátsku (streda) a Nemecku (štvrtok, oba o 16.00 hod.) Do vyraďovacej fázy postúpia z každej skupiny štyri najlepšie tímy.

Slovensko v nej na kontinentálnom šampionáte účinkovalo naposledy v roku 2013, v tom čase sa majstrovstvá Európy hrali vo formáte so šestnástimi účastníkmi.

Atraktivitu tohtoročnej účasti v osemfinále zvyšuje skutočnosť, že zverenci Mareka Kardoša by ho odohrali v neďalekej Ostrave.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Kapitán pozná recept na úspech. Ak Slováci vyhrajú, sú v hre o postup