MOV vyzval federácie, aby zrušili podujatia v Rusku a Bielorusku

Prezident MOV Thomas Bach.
Prezident MOV Thomas Bach. (Autor: TASR/AP)
TASR|25. feb 2022 o 18:25 (aktualizované 25. feb 2022 o 19:31)

Dôvodom je agresia Ruska na území Ukrajiny.

PARÍŽ. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vyzval medzinárodné športové federácie, aby zrušili všetky nadchádzajúce podujatia v Rusku a Bielorusku.

V stanovisku exekutívy vyjadril odpor k porušeniu Olympijského mieru ruskou inváziou na Ukrajinu. Vojenskú agresiu v plnej miere odsúdili predstavitelia MOV aj Medzinárodného paralympijského výboru (MPV).

"Výkonný výbor MOV apeluje na všetky medzinárodné športové federácie, aby presunuli alebo zrušili podujatia, ktoré sú plánované v Rusku a Bielorusku.

Mali by zohľadniť porušenie Olympijského mieru ruskou a bieloruskou vládou. Ich najvyššou prioritou musí byť zaistenie bezpečnosti športovcov," citovala z piatkového vyhlásenia agentúra AFP.

MOV takisto žiada, aby na súťažiach neviali vlajky Ruska ani Bieloruska, nemali by sa hrať hymny týchto dvoch krajín, a to nielen na podujatiach, ktorých sa už týka trest zo strany Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

MOV sa snaží pomôcť aj ukrajinským športovcom:

"Obávame sa ich o bezpečnosť a vyjadrujeme im našu plnú solidaritu. Špeciálna pracovná skupina je v kontakte s tamojším olympijským výborom a spolupodieľa sa na koordinácii humanitárnej asistencie tam, kde je to možné."

Zo situácie je znepokojená aj Medzinárodná hokejová federácia (IIHF).

"Naše myšlienky sú s ľuďmi na Ukrajine a s ukrajinskou hokejovou rodinou. Máme povinnosť starať sa o všetkých členov.

Rada IIHF posudzuje dôsledky konfliktu na naše podujatia. Zasadnutie sa uskutoční v pondelok 28. februára neskoro popoludní," píše sa na webe iihf.com.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»MOV vyzval federácie, aby zrušili podujatia v Rusku a Bielorusku