Vo vojne už zomrela takmer stovka ukrajinských športovcov. Rusi zničili aj športoviská

Zosnulý ukrajinský biatlonista Jevhen Malyšev.
Zosnulý ukrajinský biatlonista Jevhen Malyšev. (Autor: Twitter Panam Sports)
SITA|4. júl 2022 o 15:37

O situácii športu vo vzťahu k vojne hovoril prezident Volodymyr Zelenskyj.

BRATISLAVA. Od začiatku ruskej invázie prišlo o život už najmenej 89 ukrajinských športovcov a trénerov.

Na stretnutí v Kyjeve s prezidentom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasom Bachom to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho ruské sily zajali ďalších minimálne 13 ukrajinských športovcov alebo trénerov.

Referuje o tom oficiálna webstránka prezidenta Ukrajiny.

Zelenskyj dodal, že v dôsledku ruskej vojny nemôže vykonávať svoju športovú činnosť viac ako 100-tisíc športovcov, keďže mnohé športové zariadenia na Ukrajine boli zničené.

"Sú to buď zariadenia športovej infraštruktúry alebo zariadenia v rámci ukrajinských škôl, univerzít a športových klubov,“ poznamenal.

Ukrajinský prezident taktiež poďakoval Bachovi za rozhodnutie MOV prideliť nový podporný balík pre ukrajinských olympionikov. Počas stretnutia obaja diskutovali aj o obnove športovej infraštruktúry na Ukrajine.

Táto otázka bude nastolená tak na konferencii o obnove Ukrajiny vo švajčiarskom Lugane v týchto dňoch, ako aj na mimoriadnej darcovskej konferencii, ktorá sa bude konať pod záštitou MOV.

Zelenskyj a Bach sa zhodli na potrebe pokračovania v medzinárodnom úsilí zabrániť zástupcom Ruska zúčastňovať sa na medzinárodných športových súťažiach.

"Nemožno dovoliť, aby teroristický štát využíval šport na presadzovanie svojich politických záujmov a propagandy. Som vďačný pánovi prezidentovi za jeho neochvejný postoj k pozastaveniu účasti ruských a bieloruských športovcov na oficiálnych súťažiach pod záštitou MOV.

Kým sa Rusko snaží zničiť ukrajinský ľud a podmaniť si ostatné európske krajiny, jeho predstavitelia nemajú miesto vo svetovej športovej komunite,“ povedal Zelenskyj.

Prezident MOV ubezpečil Zelenského o nezmenenom postoji k pokračovaniu tejto politiky odporúčaní medzinárodným federáciám nepozývať ruských a bieloruských športovcov na medzinárodné súťaže.

Zelenskyj taktiež pripomenul zámer uchádzať sa v budúcnosti o usporiadanie olympijských hier - na mierovej, slobodnej a vynovenej Ukrajine. Bach poznamenal, že na MOV zapôsobili zámery Ukrajiny usporiadať zimné olympijské hry.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Vo vojne už zomrela takmer stovka ukrajinských športovcov. Rusi zničili aj športoviská