Mintálová prvýkrát na stupni víťazov, vo finále skončila senzačne tretia

Eliška Mintálová.
Eliška Mintálová. (Autor: TASR/AP)
TASR|4. sep 2021 o 12:35 (aktualizované 4. sep 2021 o 13:15)

Vo finále K1 Svetového pohára dosiahla najväčší úspech doterajšej kariéry.

Svetový pohár - 3. kolo

K1 ženy, La Seu d’Urgell:

1.

Jessica Foxová

Austrália

89,92 s (0)

2.

Mallory Franklinová

V. Británia

93,58 s (2)

3.

Eliška Mintálová

Slovensko

97,28 s (4)

4.

Corinna Kuhnleová

Rakúsko

97,37 s (4)

5.

Ana Satilová

Brazília

97,42 s (0)

6.

Elena Apelová

Nemecko

97,68 s (0)

19.

Jana Dukátová

Slovensko

104,03 s (4)

semifinále

23.

Soňa Stanovská

Slovensko

106,63 s (8)

semifinále

LA SEU D'URGELL. Slovenská kajakárka Eliška Mintálová obsadila 3. miesto v treťom kole Svetového pohára vo vodnom slalome.

Za víťazkou Jessicou Foxovou z Austrálie zaostala o 7,36 sekundy, druhá bola Britka Mallory Franklinová (+3,66).

Mintálová bola jedinou slovenskou reprezentantkou v sobotných finálových súťažiach v K1. Do finále sa neprebojovali Jana Dukátová ani Soňa Stanovská a nepodarilo sa to ani Jakubovi Grigarovi.

Na konci bola nespokojná

Dvadsaťdvaročná Mintálová predviedla skvelý výkon. Hoci ťukla už na druhej bránke a po prvom medzičase mala manko 4,97 sekúnd na priebežnú líderku, strednú časť zvládla perfektne a stratu znížila na 35 stotín.

Na 23. bránke pridala ďalšie dve trestné sekundy, ale napriek tomu sa dostala do vedenia.

Z prvého miesta ju zosadila Foxová, ktorá predviedla čistú jazdu a ako jediná podliezla 90-sekundovú hranicu (89,92). Napokon Slovenku predstihla aj Franklinová, ktorá síce mala v úvodnej pasáži dvojsekundovú penalizáciu, ale zvyškom kanála prešla bez zaváhania.

Pre Mintálovú je to prvé pódiové umiestenie na pretekoch Svetového pohára, doteraz dosiahla najlepšie štvrtú priečku vo finále SP 2019 v Prahe.

"Vo finále sú to vždy nervy a hneď v úvode trate sa Eliška zasekla na piatej bráne vo valci nazývanom sticky fingers (lepkavé prsty) a stratila stopu a cenné sekundy. V strednej časti trate vystrelila dopredu a takmer dohnala stratu z prvého medzičasu 4.97 sekundy na vedúcu Rakúšanku Corinu Kühnleovú. V závere trate si ešte ťukla bránku 23 za 2 trestné sekundy a podišla poslednú protiprúdnu bránku 24, čo ju opäť stálo pár desatín," píše špecializovaný web canoe.sk.

"Keď preťala cieľovú líniu z celej sily treskla pádlom do lode od hnevu. Nespokojná so svojou jazdou. S technickou traťou v La Seu d’Urgell však bojovali všetky kajakárky a pre Elišku nie ideálna jazda znamenala prvú seniorskú medailu s bronzovým leskom." 

Slováci stroskotali pred bránami finále

Z doobedného semifinále postúpila z 5. miesta. Jej krajanka Dukátová bola po dvoch dotykoch devätnásta s mankom takmer päť sekúnd na postup. Soňa Stanovská obsadila s ôsmimi trestnými sekundami 23. priečku a za elitnou desiatkou zaostala o vyše sedem sekúnd.

Sklamaný zostal aj Jakub Grigar, ktorý nenadviazal na striebro z OH v Tokiu a ani na víťazstvo v 2. kole SP a v sobotnom semifinále ho klasifikovali na 20. pozícii. O postup ho obrali štyri trestné sekundy.

Vo finále K1 mužov zvíťazil Čech Vít Přindiš o 0,36 sekúnd pred Rakúšanom Felixom Oschmautzom, tretí bol Slovinec Peter Kauzer (+0,50).

V nedeľu sa v Španielsku dostanú k slovu kanoisti. Semifinále C1 muži bude aj s Alexandrom Slafkovským, v ženskej C1-ke sa v semifinále predstavia Soňa Stanovská a Monika Škáchová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Mintálová prvýkrát na stupni víťazov, vo finále skončila senzačne tretia