Slovenskí vodáci majú za sebou rozpačitý šampionát, nedarilo sa Dukátovej ani Škantárovcom

Na snímke slovenský reprezentant Alexander Slafkovský.
Na snímke slovenský reprezentant Alexander Slafkovský. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|4. jún 2017 o 17:44

Česť slovenských vodných slalomárov na majstrovstvách Európy zachraňovali kanoisti. Slafkovský zvíťazil, Martikán skončil tretí.

BRATISLAVA. Hoci sa ešte ani raz v kariére neprebojoval na olympiádu, chuť a motivácia mu stále nechýba.

Už vlani sa kanoista Alexander Slafkovský stal majstrom Európy a celkovým víťazom Svetového pohára. Bola to jeho životná sezóna.

„S jedlom rastie chuť. Bol by som rád, keby bol tento ročník ešte úspešnejší,“ vravel Slafkovský pred odchodom na európsky šampionát do Tacenu.

Vo finále kanoistov zašiel bezchybnú a rýchlu jazdu, vďaka čomu obhájil vlaňajší titul majstra Európy z Liptovského Mikuláša.

Bez medaily ostal Beňuš

Pred prvým vrcholom sezóny sa predpokladalo, že najväčšie šance na medailu bude mať Slovensko práve v kategórii C1.

Okrem Slafkovského totiž súťažil aj päťnásobný olympijský medailista Michal Martikán a vlaňajší strieborný medailista z Ria Matej Beňuš.

„Svätá trojica ostáva pohromade. Briti nás volajú dream team (hviezdny tím – pozn. red.). V našej kategórii je záruka, že keď nevyjdú preteky jednému, potiahne druhý,“ prognózoval Slafkovský.

A tak sa aj stalo. Zlatú medailu si vypádloval Slafkovský, bronzovú 38-ročný Martikán. Bez cenného kovu ostal len Beňuš, ktorý skončil piaty.

Na snímke slovenskí reprezentanti, vľavo zlatý Alexnader Slafkovský a bronzový Michal Martikán v kategórii C1 na majstrovstvách Európy slalomárov na divokej vode v slovinskom Tacene.
Na snímke slovenskí reprezentanti, vľavo zlatý Alexnader Slafkovský a bronzový Michal Martikán v kategórii C1 na majstrovstvách Európy slalomárov na divokej vode v slovinskom Tacene. (Autor: TASR)

„Jazdu vo finále si ani veľmi nepamätám, išiel som ju však tak, ako som chcel. Záver pretekov som sledoval v spoločnosti rodiny a fanklubu, Keď išiel posledný pretekár Slovinec Savšek a videl som, že zaostáva, už sa mi tisli slzy do očí," uviedol 34-ročný Slafkovský.

Rád by si splnil olympijský sen, ale na olympiádu v Tokiu 2020 zatiaľ nemyslí. „Je to ešte ďaleko. Jediné, na čo nemôžem zabudnúť, je, že sa budem 3. októbra 2020 ženiť,“ vyhlásil s úsmevom.

Slovákom hrozilo, že zažijú prvý šampionát bez medaily v ére samostatnosti. Cenné kovy získali až v poslednej individuálnej disciplíne.

Grigar bol polospokojný

Dve slovenské lode sa prebojovali do finále v kategórii kajakárov. O niečo viac sa v ňom darilo piatemu z lanskej olympiády v Riu Jakubovi Grigarovi, ktorý skončil ôsmy.

Mala som na postup, preto ma mrzí, že si finále pozriem iba z brehu. Tacen mám rada, aj bránky mi teraz vyhovovali, niekedy však treba mať aj šťastie.


Jana Dukátová, slovenská reprezentantka

„Dosiaľ som sa v Tacene nedostal cez kvalifikáciu a teraz som sa predstavil priamo vo finále. Označil by som to za polospokojnosť,“ priznal pre canoeslalom.sk 20-ročný rodák z Liptova.

Na desiatej priečke skončil jeho reprezentačný kolega Andrej Málek.

Do desaťčlenného finále sa nečakane nedostala kajakárka Jana Dukátová.

Štvrtá z Ria predpovedala, že aktuálna sezóna bude viac oddychovou a do Slovinska odchádzala bez konkrétnych cieľov.

„Mala som na postup, preto ma mrzí, že si finále pozriem iba z brehu. Tacen mám rada, aj bránky mi teraz vyhovovali, niekedy však treba mať aj šťastie,“ skonštatovala Dukátová.

Deblkanoisti sklamali

S najvyššími ambíciami odchádzali na prvý vrchol sezóny aj olympijskí víťazi z Ria Ladislav a Peter Škantárovci. V Tacene však napokon obsadili až deviate miesto.

„Voda nám celkom nepriala, aj keď horný úsek bol dobrý a rýchly. V spodnom nás odniesol vír. Celý čas som to tam priťahoval, ale loď nechcela ísť doprava,“ reagoval Peter Škantár.

Trojnásobní zlatí medailisti z olympijských hier bratia Peter a Pavol Hochschornerovci sa nedostali z kvalifikácie a pripustili úvahy o konci kariéry. Rovnako dopadla aj dvojnásobná olympijská víťazka kajakárka Elena Kaliská.

Veľkým prekvapením bolo, že slovenskí deblkanoisti nezískali medailu ani v súťaži hliadok 3xC2, keď skončili štvrtí. Na posledných troch európskych šampionátoch získali vždy zlaté medaily.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Slovenskí vodáci majú za sebou rozpačitý šampionát, nedarilo sa Dukátovej ani Škantárovcom