Slovenský Vodnopólista storočia Roman Poláčik oslavuje 60 rokov

Roman Poláčik ako vedúci mužstva mužskej reprezentácie Slovenska vo vodnom póle.
Roman Poláčik ako vedúci mužstva mužskej reprezentácie Slovenska vo vodnom póle. (Autor: TASR – František Iván)
TASR|24. aug 2023 o 13:45

Dnes je tréner slovenskej reprezentácie vo vodnom póle.

BRATISLAVA. Najúspešnejší hráč v histórii slovenského vodného póla Roman Poláčik sa dožíva významného životného jubilea.

Víťaz Európskeho pohára majstrov s tímom POŠK Split a držiteľ 13 ligových titulov, ktorý bol v roku 2019 vyhlásený za Vodnopólistu storočia, oslavuje vo štvrtok 24. augusta 60. narodeniny.

Informoval o tom portál olympic.sk.

Roman Poláčik sa v detstve venoval viacerým kolektívnym športom, ale vo veku 10 rokov si vybral vodné pólo. V piešťanskom bazéne na Eve si ho vyhliadol bývalý popredný plavec aj vodný pólista a v tom čase tréner Ladislav Bačík.

Už ako šestnásťročný hral Poláčik I. československú ligu. Zlom v jeho kariére priniesla vojenčina v špičkovom tíme Červenej hviezdy Košice.

Mal sotva 18 rokov, keď si v roku 1981 zahral na ME mužov v Splite, kde tím ČSSR obsadil 9. miesto. V reprezentačnom mužstve najprv Československa (v ňom dlhodobo dominovali Slováci) a od roku 1993 Slovenska prežil potom s prestávkami viac než 20 sezón.

Počas väčšiny tohto obdobia bol jeho dominantnou osobnosťou ako stredný útočník s razantnými strelami ľavou rukou a v najlepších časoch kariéry hráč absolútnej svetovej špičky.

Zahral si na OH 1992 v Barcelone, na dvoch MS, aj na mnohých európskych šampionátoch. Najlepší výsledok dosiahol tím ČSSR na ME 1989 v Bonne – 7. miesto, keď senzačne zdolal aj Maďarov.

Hoci na Slovensku boli dlhodobo viacerí výborní hráči, Poláčik nemal mal pri sebe ďalších svetovej triedy, takže medaily z veľkej súťaže sa nedočkal.

V reprezentačnom tíme SR zotrval s prestávkami až do štyridsiatky. Naposledy zaň nastúpil v neúspešnej kvalifikácii o postup na OH 2004 v Aténach.

Čo Poláčikovi nevyšlo v reprezentácii, to si vynahradil na klubovej scéne. V ôsmich krajinách získal dovedna 13 majstrovských titulov. Päť československých si vybojoval v tíme ČH Košice.

Potom sa z neho stal vodnopólový svetobežník. V období vrcholnej kariéry získal tri ligové tituly v krajinách, ktoré sú vodnopólovými veľmocami - v Maďarsku, Taliansku i v Chorvátsku.

Prvý zahraničný titul získal s Vasasom Budapešť, kam ho v roku 1986 československé úrady na tú dobu výnimočne (mal len 23 rokov) pustili hrať po dohode vrcholných maďarských a československých politikov.

V Maďarsku hral do roku 1988 a postupne sa stal najlepším centrom ligy. Ďalší titul v špičkovej lige pridal v talianskom Canottieri Neapol. Hral tam v období rokov 1988 – 1993, v poslednej sezóne tím získal titul. Dvakrát si počas pôsobenia v Neapole zahral vo finále Európskeho pohára majstrov.

V iných kluboch pôsobil v Taliansku ešte ďalšie tri sezóny. Následne sa na istý čas vrátil na Slovensko, kde získal domáce majstrovské tituly s NCHZ Nováky (1996) a so Sláviou UK Bratislava (1997). Pôsobil aj na Malte, kde vyhral ligu ako hráč La Valletty.

Roman Poláčik ako tréner slovenskej vodnopólovej reprezentácie v auguste 2009 v Trebišove na medzinárodnom turnaji o Dunajský pohár.
Roman Poláčik ako tréner slovenskej vodnopólovej reprezentácie v auguste 2009 v Trebišove na medzinárodnom turnaji o Dunajský pohár. (Autor: TASR – Milan Kapusta)

Ďalší vrchol hráčskej kariéry prežil Poláčik v chorvátskom klube POŠK Split (1998 - 2000). V roku 1999 si v Splite ako 36-ročný vychutnal zisk najcennejšej klubovej trofeje po víťazstve v Európskom pohári majstrov (dnešná Liga majstrov).

Na triumfe sa spolu s ním podieľal aj ďalší Slovák Alexander Nagy a všetci hráči vtedy dostali od chorvátskeho prezidenta Franja Tudžmana vysoké štátne vyznamenania.

Potom si Poláčik odskočil do exotiky a z ďalšieho ligového prvenstva sa tešil v iránskom Gaisarahu. Zahral si aj v gréckej Chanii. Svoj posledný, trinásty ligový titul získal s rakúskym Linzom.

Po polročnej hráčskej prestávke sa ešte dohodol na pokračovaní kariéry v maďarskom Egeri. V elitnej talianskej lige (v tíme Rarinantes Neapol) si zahral aj v štyridsiatke – bol vtedy najstarší hráč v súťaži.

Hráčsku kariéru ukončil definitívne až vo veku 46 rokov. Neskôr pôsobil ako hlavný tréner aj asistent v reprezentačnom tíme Slovenska.

V roku 2012 bol tréner iránskej reprezentácie, ale pre sankcie FINA voči tejto krajine skončil v tejto funkcii nútene po necelom roku. Na Malte viedol juniorskú reprezentáciu.

Neskôr doma podnikal s vodnopólovým výstrojom. V roku 2020 ho nové vedenie vodnopólovej sekcie Slovenskej plaveckej federácie angažovalo do funkcie vedúceho družstva seniorskej reprezentácie Slovenska a zväzového koordinátora pre mládež.

Od tohto roku je reprezentačný tréner slovenských mužov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Slovenský Vodnopólista storočia Roman Poláčik oslavuje 60 rokov