Vlani nomináciu poznačil bojkot. Cíger chce na Nemeckom pohári uspieť

Tréner Zdeno Cíger.
Tréner Zdeno Cíger. (Autor: TASR)
Sportnet|1. nov 2016 o 16:44

Reprezentačný debut zažijú v Augsburgu traja hokejisti.

BRATISLAVA. Dovedna pätnásť z dvadsiatich dvoch nominovaných hráčov vrátane tria nováčikov privítal tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger na utorkovom zraze pred turnajom o Nemecký pohár 2016 v Augsburgu.

Až šesť hráčov má stále klubové povinnosti v Lige majstrov - Michal Čajkovský, Martin Gernát, Juraj Mikuš, Lukáš Cingeľ, Andrej Kudrna (všetci Sparta Praha) a Adam Jánošík (Liberec).

Útočník Dávid Skokan z Chomutova sa hlavnému kormidelníkovi ospravedlnil z utorkového tréningu pre žalúdočné problémy.

Kapitánom tímu bude skúsený Vladimír Dravecký.

Musia improvizovať

"Na dnešnom tréningu budeme trochu improvizovať," priznal kouč Cíger a pokračoval: "Ďalší chlapci prídu v noci alebo ráno, to nechám na nich".

V slovenskom tíme figurujú brankári Július Hudáček a Jaroslav Janus, spolu osem obrancov a dvanásť útočníkov.

Z pôvodnej širšej nominácie vypadli skúsení útočníci Mário Bližňák a Juraj Mikúš, ale aj mladý obranca Christián Jaroš.

Jakub Suja patrí medzi debutantov v slovenskej reprezentácii.
Jakub Suja patrí medzi debutantov v slovenskej reprezentácii. (Autor: TASR)

"Hráčov, ktorých sme nominovali, sme aj odsledovali. Majú formu. Veríme, že všetko do seba zapadne a v Nemecku dosiahneme čo najlepší výsledok," povedal generálny manažér výberu Róbert Švehla.

Premiérovo sa v národnom drese predstaví Jakub Suja, ktorý dopomohol Košiciam k líderskému postaveniu v tabuľke sedemnástimi kanadskými bodmi (5+12)

"Samozrejme, som veľmi rád, že som dostal pozvánku, pocity sú iba pozitívne. Všetci sa chcú v najcennejšom drese ukázať, takže na turnaji predpokladám maximálnu bojovnosť, každý pôjde na 110 percent. Ide o pomoc mužstvu, ale aj o individuálne predvedenie sa v dobrom svetle," povedal na zraze Suja.

Vlani hráči bojkotovali

V kádri majú prevahu hráči z najvyššej českej súťaže, je ich až trinásť. Siedmi sú z domácej Tipsport ligy a zostávajúce duo zo švédskej SHL (brankár Július Hudáček a obranca Dominik Graňák).

Najskúsenejším hráčom v avizovanom kádri je práve Graňák, ktorý má na konte už 165 reprezentačných štartov.

Do reprezentácie si prišiel vyvetrať hlavu od klubového hokeja, keďže v doterajšom priebehu sezóny švédskej SHL sa nedarilo ani Rögle BK, ani jemu.

"Nie som spokojný s tým, čo sme v prvej štvrtine predvádzali a ako som hral ja. Veľa sebavedomia som nenazbieral. Na druhej strane som rád, že som tu. Môžem hrať v inej partii, odohrať tri ťažké zápasy namiesto tréningov. Vo Švédsku sa cítim veľmi dobre, ale z hokejového hľadiska to teraz nie je ono. Prišiel som si trošku prevetrať hlavu a zmeniť vzduch aj prostredie," vysvetlil Graňák.

"Teraz sme zvolili brankársku dvojičku Hudáček - Janus, v decembri vo Švajčiarsku sa budeme snažiť dať šancu ďalším, veľký záujem má napríklad Jano Laco," povedal kormidelník Cíger o nominácii gólmanov.

Koučovi Cígerovi sa káder na Nemecký pohár 2016 skladal omnoho jednoduchšie ako pred rokom.

"Vlani to bol extrém. Dlho sme nevedeli, koho môžeme osloviť a podobne. Teraz síce prišli nejaké zranenia a tiež sme museli robiť zmeny. O to je to zaujímavejšie," poznamenal tréner Cíger.

Slováci do Augsburgu odcestujú vo štvrtok ráno, v Nemecku si postupne zmerajú sily s domácimi (piatok 4. novembra o 19.30 h), Kanaďanmi (sobota 5. 11. o 16.00 h) a Švajčiarmi (nedeľa 6. novembra o 13.00 h).

Káder slovenskej hokejovej reprezentácie na utorkovom zraze:

Brankári: Július Hudáček (Örebro HK/Švéd., 29 zápasov/0 gólov), Jaroslav Janus (HC Verva Litvínov/ČR, 13/0)

Obrancovia: Michal Čajkovský (HC Sparta Praha/ČR, 4/0), Peter Čerešňák (HC Plzeň/ČR, 34/2), Martin Gernát (HC Sparta Praha/ČR, 1/0), Dominik Graňák (Rögle BK/Švéd., 165/10), Adam Jánošík (HC Bílí Tygři Liberec/ČR, 27/1), Juraj Mikuš (HC Sparta Praha/ČR, 38/3), Eduard Šedivý (HC Košice, 7/1), Peter Trška (HC Kometa Brno/ČR, 3/1)

Útočníci: Dalibor Bortňák (HC´05 Banská Bystrica, 4/0), Lukáš Cingel (HC Sparta Praha/ČR, 6/0), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec/ČR, 53/11), Marcel Haščák (HC Kometa Brno/ČR, 60/5), Tomáš Hrnka (HC Plzeň/ČR, 16/2), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha/ČR, 9/3), Radoslav Macík (HK Nitra, 4/1), Tomáš Matoušek (HC´05 Banská Bystrica, 0/0), Bruno Mráz (HKM Zvolen, 0/0), Radovan Puliš (HKM Zvolen, 6/0), Dávid Skokan (Piráti Chomutov/ČR, 19/2), Jakub Suja (HC Košice, 0/0)

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Vlani nomináciu poznačil bojkot. Cíger chce na Nemeckom pohári uspieť