Kuriózne semifinále. Jedna séria sa hrá na tri víťazstvá, druhá iba na dve

Patrik Lamanec z Košíc (vpravo) je výraznou oporou svojho tímu.
Patrik Lamanec z Košíc (vpravo) je výraznou oporou svojho tímu. (Autor: TASR)
Patrik Fotta, Daniel Dedina|15. mar 2021 o 22:00

Je to čudné a nefér, vraví kapitán Košíc.

KOŠICE/PREŠOV. Kuriózne semifinálové menu naservírovala v aktuálnej sezóne extraliga volejbalistov.

V boji o finále sa v jednej sérii stretli Košice a Myjava. Dramatickú zápletku bude musieť rozuzliť až piaty rozhodujúci zápas.

Ten je na programe v stredu 17. marca na myjavskej palubovke. Doposiaľ v každom stretnutí zvíťazil hosťujúci tím.

V druhom súboji o finálovú miestenku sa stretnú Prešov s Komárnom. V oboch mužstvách šarapatil koronavírus a tak sa začiatok série poriadne oddialil.

Navyše vedenie Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) po dohode so zástupcami oboch klubov rozhodlo, že sa nebude hrať na tri víťazstvá ale iba na dva.

Štatistiky idú bokom

Prvý finalista bude známy v stredu. Kapitán VK KDS Šport Košice Martin Sopko ml. verí, že sa potvrdí úspešnosť hostí na ihrisku súpera.

„Boli by sme radi, ale v rozhodujúcich zápasoch už idú štatistiky bokom. Vyhrá družstvo, ktoré bude mať viac šťastia a o niečo lepší deň ako súperi,“ uviedol Sopko ml.

Napínavá séria je bohatá na veľké zvraty. V treťom dueli prehrávali košickí volejbalisti v tajbrejku už 11:14, no dokázali ho otočiť a ujali sa vedenia 2:1 na zápasy.

Vo štvrtom stretnutí však doma nedokázali využiť mečbal a napokon prehrali v tajbrejku.

„Bojovali sme o to, aby sme zostali v hre o postup do finále. Rozhodujúce bolo, že sme zvládli koncovku štvrtého setu a v tajbrejku sme boli hladnejší po víťazstve. Myslím, že je to veľmi pekná séria a o všetkom sa rozhodne v stredu u nás doma,“ povedal pre web svf.sk tréner Myjavy Martin Pipa.

Z Lamanca sa stal hráč európskej úrovne

Košičania sa môžu opierať aj o vynikajúce výkony svojho univerzála Patrika Lamanca.

Ten sa od začiatku sezóny drží na čele tabuľky bodujúcich hráčov. Na svojom konte má zároveň aj najviac priamych bodov z podania (42).

„Keď k nám do Košíc prišiel bol to obyčajný chlapec, ktorý poriadne nevedel udrieť do lopty. Postupne sa vykryštalizoval na hráča európskej úrovne. V lige dominuje a aj jeho zásluhou sme tam, kde sme,“ zložil poklonu svojmu spoluhráčovi košický kapitán.

Za výrazne zlepšenými výkonmi 25-ročného rodáka z Bardejova stojí tréner Košíc Richard Vlkolinský, ktorý dokáže výborne pracovať s mladými hráčmi.

„Aj ja som bol kedysi v podobnej pozícii a vďaka trénerovi Vlkolinskému som dosiahol pekné úspechy. Lamanec má na svojej strane aj fyzické parametre a samozrejme ochotu na sebe tvrdo pracovať,“ povedal Sopko ml.

Dcérka ho nabíja energiou

Ako košický kapitán vníma fakt, že z druhej semifinálovej série sa zatiaľ neodohral ani jeden zápas?

„Je to divné a zároveň aj nefér. V aktuálnej pandemickej situácii však zrejme lepšie riešenie nie je. Chápem, že zdravie je na prvom mieste.“

Prešovskí volejbalisti po karanténe odštartujú semifinále s Komárnom.
Prešovskí volejbalisti po karanténe odštartujú semifinále s Komárnom. (Autor: TASR)

Počas vyraďovacích bojov v minulých rokoch mali Košičania vždy spoločný rituál. Prefarbené vlasy, strnisko či farebné ponožky. Tentoraz vymysleli čosi netradičné.

„Dohodli sme sa, že sa pred každým zápasom oholíme úplne nahladko. Ale iba na tvári,“ pousmial sa Sopko ml., ktorý verí, že nový rituál ocenia najmä partnerky hráčov.

Po dlhých a vypätých zápasoch mu pomáha regenerovať najmä rodina.

„Vždy sa teším najviac na čas strávený s dcérkou. Či chce behať alebo skákať, vždy si na ňu urobím čas. Je jedno, či som unavený alebo nevládzem. Ona ma dokáže nabiť neskutočnou energiou.“

Druhú sériu komplikujú karantény

Kým jeden semifinálový súboj speje k rozuzleniu, druhý medzi víťazom základnej časti Prešovom a Komárnom sa ešte ani nezačal.

Už štvrťfinálová séria Komárna so Svidníkom sa pre karanténu oboch družstiev poriadne naťahovala. A hoci tím z juhozápadu Slovenska rozhodol o svojom postupe ešte 6. marca, termíny semifinálových stretnutí neboli známe desať dní.

„Vysvetlenie je jednoduché. Dôvodom bola zlá zdravotná situácia, najmä v Prešove, kde sa vyskytlo trinásť pozitívnych prípadov. Ani v Komárne to ešte nie je ideálne. Preto sme doteraz nemohli zverejniť presné termíny tejto semifinálovej série,“ povedal pre Sportnet súťažný riaditeľ SVF Ľubo Stražay.

Po vzájomnej dohode oboch klubov a SVF sa bude napokon hrať len na dve víťazné stretnutia, a to 20., 24., prípadne 27. marca.

„Ak by sa tretie stretnutie už hrať nemuselo, 27. marca odštartuje finále i séria o 3. miesto,“ doplnil Stražay.

Nehrajú od začiatku februára

„Prvý zápas odohráme v sobotu o 17.00 hod. Otázka je, čo bude po 21. marci,“ zamyslel sa generálny manažér VK Mirad UNIPO Prešov Marián Palenčar, narážajúc na možný úplný lockdown na Slovensku.

Šarišania boli ako najlepší tím po základnej časti nasadení priamo do semifinále. Posledný súťažný zápas odohrali ešte 6. februára, práve proti Komárnu. Znamená to, že pauzujú už takmer mesiac a pol.

„Je to náročné. Od decembra sme odohrali štyri zápasy, čo je veľmi málo. Keď sme mohli hrať, boli sme bez súpera. A teraz nás, bohužiaľ, postihli karantény.

Niektorí do nej museli ísť kvôli rodinným príslušníkom, iní mali pozitívne antigénové testy. Vypadla nám značná časť družstva a všetko sa poposúvalo,“ dodal Palenčar.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Kuriózne semifinále. Jedna séria sa hrá na tri víťazstvá, druhá iba na dve