Víťazka Wimbledonu šokovala, pár týždňov po turnaji končí

Na snímke zo 6. júla 2013 Marion Bartoliová pózuje s trofejou po zisku grandslamového titulu po výhre nad Nemkou Sabine Lisickou.
Na snímke zo 6. júla 2013 Marion Bartoliová pózuje s trofejou po zisku grandslamového titulu po výhre nad Nemkou Sabine Lisickou. (Autor: TASR/AP)
Tomáš Prokop|15. aug 2013 o 08:55

Francúzska tenistka Marion Bartoliová nečakane ukončila kariéru v 28 rokoch.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

BRATISLAVA. „Ďakujem vám za podporu, vidíme sa o rok,“ je veta, ktorá znie už od tenistov ako klišé po výhrach na veľkých turnajoch. Pred vyše mesiacom ju predniesla aj Marion Bartoliová.

Francúzka tenistka nečakane vyhrala Wimbledon. Pomohla jej k tomu nemohúcnosť favoritiek, na ceste za titulom nezdolala ani jednu hráčku z top pätnásť rebríčka.

Na triumfe to však nič nemení. Zaslúžila si ho, veď v All England Clube si už zahrala predtým vo finále.

V rebríčku si dokonca vyrovnala najvyššie postavenie. Na siedmom mieste sa nachádza aj tento týždeň. O to viac sa javí jej rozhodnutie o konci kariéry ako nečakané.

Už vo Wimbledone šla nad limit

„Je čas odísť a ukončiť profesionálnu tenisovú kariéru. Po hodine na kurte ma všetko bolí. Mala som viacero zranení, aj vo Wimbledone som išla nad limit, už skrátka nevládzem,“ povedala Bartoliová, ktorá má len 28 rokov. Koniec prišiel po prehre v Cinncinati s Rumunkou Halepovou.

Nie je to prvýkrát, čo Francúzka šokovala. Známe sú jej spory s reprezentáciou, keď dlho odmietala hrať v Pohári federácie. Netradičný bol aj jej štýl, keď hrala oba údery obojručne, čo sa vidí v dnešnom tenise už veľmi zriedka. Naposledy bola s podobným štýlom úspešná Američanka juhoslovanského pôvodu Monica Selešová.

Práve ona bola vzorom pre Bartoliovej otca Waltera, ktorý sa rozhodol, že atypický štýl odmalička naučí svoju dcéru. Marion sa spočiatku smiali, ale tvrdým prístupom si nakoniec získala rešpekt, ktorý zavŕšila wimbledonským titulom.

Pritom Watler Bartoli predtým nemal s tenisom nič spoločné, v pokoji si vykonával lekársku prax. Jeho vzťah s dcérou bol však komplikovaný, viackrát sa rozišli pre rozličné názory, ale vždy našli cestu späť. Aj po spomínanej výhre na londýnskej tráve hľadala medzi prvými v hľadisku otca.

Jedna z najobľúbenejších hráčok na okruhu

„Otec mi povedal, že to na mne videl, že chcem skončiť. Hneď ale dodal, že za mnou stojí v každej situácii a pri každom rozhodnutí,“ povedala Bartoliová pre stránku wtatennis.com.

Kritici vyčítali Francúzke nadváhu, s ktorou bojovala od začiatku kariéry. „Po každom zápase ma bolela achilovka, takisto som mala problémy s ramenom a bokom. Bolo toho veľa, s tým sa už nedalo pokračovať,“ pokračovala sedmička rebríčka, ktorá je na profesionálnom okruhu od roku 2000.

Napriek netradičnému štýlu a obrovskému sústredeniu pri hre bola Francúzka jednou z najobľúbenejších tenistiek. „Marion je jedna z mojich najobľúbenejších hráčok. Je vždy priateľská a milá,“ hovorila pred časom Dominika Cibulková.

Bartoliová vtipne zareagovala aj na výrok komentátora BBC, ktorý povedal, že nie je žiadnou kráskou.

„Či som chcela byť niekedy modelkou? Nie, ale keby ste sa ma spýtali, či som chcela vyhrať Wimbledone, tak po tom som túžila odmalička,“ reagovala pred časom na výrok, za ktorý sa jej televízia ospravedlnila.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Víťazka Wimbledonu šokovala, pár týždňov po turnaji končí