Višňovský sa teší už na svoju štvrtú olympiádu

Ľubomír Višňovský (vľavo) v drese Edmontonu.
Ľubomír Višňovský (vľavo) v drese Edmontonu. (Autor: SITA/AP)
SITA|4. feb 2010 o 13:41

Slovenský hokejový obranca Ľubomír Višňovský z Edmontonu Oilers patrí k hráčom, ktorí najčastejšie odpovedajú na pozvánky do reprezentácie.

EDMONTON. Slovenský hokejový obranca Ľubomír Višňovský aktuálne v službách Edmontonu Oilers patrí k hráčom, ktorí najčastejšie odpovedajú na pozvánky do reprezentácie. Jeho naviazanosť na národný tím začala ešte v časoch, keď bol mladý a NHL bola pre neho v nedohľadne.

"Mojim snom bolo hrávať na svetových šampionátoch, lebo sú v Európe veľmi populárne. Preto som sa na ne sústredil. V tých časoch som nesníval o NHL, pretože som žil v komunistickom režime a nemyslel som na emigráciu. Sníval som o majstrovstvách sveta a olympijských hrách," skonštatoval pre Edmonton Journal 33-ročný topoľčiansky rodák, ktorý za Slovensko odohral 9 svetových šampionátov, 3 olympijské turnaje a 2 Svetové poháre.

Z majstrovstiev sveta má kompletnú medailovú zbierku, no na ZOH si vybojoval najlepšie 5. miesto v Turíne 2006. O týždeň sa chystá na svoje štvrté olympijské vystúpenie.

"Pre našu generáciu starších hráčov je turnaj vo Vancouveri výnimočný tým, že ide o poslednú možnosť spoločne si zahrať. Nebude to však ľahké," konštatoval Višňovský.

"Pozrite sa na zostavy Kanady, Ruska, Švédska, či Česka. Bude tam mnoho výborných tímov, ale aj my chceme hrať pre našu krajinu výborný hokej. Slovensko mi dalo šancu stať sa hokejistom a toto bude možno moja posledná možnosť vrátiť mu to späť," dodal hráč so 131 reprezentačnými štartmi za Slovensko. V historickom rebríčku patrí v tejto štatistike Višňovskému 5. miesto.

Edmonton hrá v nedeľu 14. februára domáci zápas s Anaheimom a na druhý deň ráno zamieri dvojica jeho hráčov do Vancouveru. S Višňovským poletí aj jeho spoluhráč obranca Denis Grebeškov, ktorý je v ruskej nominácii a bude to jeho olympijský debut.

O dva dni neskôr sa pre Slovákov začína turnaj zápasom proti Česku. Súboj o zlaté medaily je na programe 28. februára a už 2. marca hrá Edmonton v Nashville ďalší zápas NHL. "Bude to ťažké. Pamätám si na Turín spred štyroch rokov. Z môjho vtedajšieho klubu Los Angeles odcestovali na olympijské hry štyria, či piati hráči. Niekoľkí z nich sa vrátili zranení, čo klubu nepomohlo. Vždy je to riziko," zamyslel sa Ľ. Višňovský.

Skúsený olympionik si chce vychutnať aj iné športové súťaže vo Vancouveri. "Chystám sa pozrieť na bežecké lyžovanie, tiež mám rád extrémne športy, ako je napríklad moguls v akrobatickom lyžovaní," dodal slovenský hokejový reprezentant Ľubomír Višňovský.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Višňovský sa teší už na svoju štvrtú olympiádu