Viktor Pešta: Robím všetko preto, aby som bol najlepší

Oliver Gajdoš|17. júl 2016 o 02:00

Rozhovor s „Takedown Machine“ o jeho príprave na nasledujúci zápas v Blackzilians a mnohom inom.

Viktor Pešta (10-2 MMA, 1-2 UFC) si našiel čas pre našu redakciu a poskytol nám exkluzívny rozhovor pred jeho nasledujúcim zápasom. Tento sympatický český zástupca v UFC momentálne trénuje v USA a robí všetko preto, aby sa dostal na špičku ťažkej váhy. Viac sa už dočítate v rozhovore.

Ahoj Viktor, v prvom rade Ti želám všetko najlepšie k Tvojím 26. narodeninám, ktoré si mal predvčerom. O 20 dní máš v poradí štvrtý zápas v UFC. Ako sa zmenila Tvoja príprava, keďže netrénuješ v Česku, ale na Floride v Blackzilians?

Ďakujem, cením si, že si si to všimol. Príprava sa zmenila dosť. V Česku som trénoval, ale nepripravoval sa dlhodobo. Oproti Česku je to v Amerike omnoho technickejšie, tréneri sú tu oveľa technickejší a majú viac skúsenosti. V Česku, aj vo Švédsku sme išli veľa výkonnostne, veľa sme spárovali a išli na kondíciu. Tu ideme veľa drilov, niekedy drilujeme aj celý tréning. To som v Čechách nikdy nerobil, že som napríklad jeden tréning precvičoval iba tri techniky. Tam to bolo dané tak, že sme dajme tomu na začiatku 20 minút drilovali a potom sme išli sparingy alebo riadene sparingy. Tu ideme veľmi veľa drilov, čo je dobré, lebo sa tú techniku poriadne naučíme a nepretrénujeme sa. Keď človek veľa sparuje, môže sa ľahko stať, že sa pretrénuje a zraní. Takto keď veľa drilujeme, je ten tréning chytrejší a bezpečnejší.

Ako by si prípravu porovnal s Alliance MMA, kde si predtým trénoval aj so šampiónom Dominickom Cruzom?

Je to celkom podobné, koniec koncov mám tu jedného rovnakého trénera, Neila Melansona, ktorý ma práve z Alliance dostal do Blackzilians. Ten systém je podobný, ja som sa sem presunul hlavne preto, lebo v Alliance nebol dostatok ťažkých váh. Zopár ich tam bolo, ale neboli tam stále. Potreboval som tím, kde bude ťažkých váh dostatok, to bol hlavný dôvod. Inak som bol v Alliance, čo sa týka technickej stránky tréningov, veľmi spokojný, zmena bola hlavne kvôli sparing-partnerom.

Aké je to trénovať spolu s Anthonym Johnsonom, ktorý má neuveriteľnú silu v rukách a skvelý stand-up ?

Trénovať s ním je bolestivé (smiech). Pri sparingoch nás nešetrí a má fakt brutálne granáty v rukách. Je to pre mňa skvelá škola trénovať s takým špičkovým zápasníkom, ale rozhodne to nie je nič príjemné.

Tvoj ďalší súper je bývalý šampión M1 global MarcinTybura (13-2 MMA, 0-1 UFC), akú zvolíš taktiku na váš zápas?

Môžem povedať, že ja som s ním aj párkrát trénoval, už sú to asi 2 roky dozadu. Samozrejme sa odvtedy niečo zmenilo. Ja som sa zlepšil a predpokladám že aj on. Akú taktiku? To je celkom zaujímavá otázka, lebo asi prvý krát v živote budem zápasiť so zemiarom. Vždy som išiel proti strikerom, ktorých som hádzal na zem. Taktiku nebudem úplne prezrádzať, ale môžem povedať, že tento zápas bude určite špecifický práve v tom, že prvýkrát idem s grapplerom. Bude to určite zaujímavé.

Pozeráš sa aj trochu do budúcnosti, kto by mohol byť Tvoj súper po tomto zápase?

To zatiaľ nie, sústreďujem sa plne na tento zápas, čo ma čaká. Budúcnosť budem riešiť až po tomto zápase, ale rád by som potom čoskoro zasa zápasil. Mal som dosť pomalé tempo, bojoval som 3 krát za dva roky, čo je veľmi málo. Rád by som zápasil ešte raz do konca roka, ak by to išlo. 

Čo si zmenil v príprave od posledného zápasu? V ktorých oblastiach si sa zlepšil?

Zlepšil som skoro všetko. Viem, že je to tak trochu na nič odpoveď, ale zlepšil som všetko. Pracujem tu s Neilom Melansonom na zemi a tu je dobré povedať, že on má trochu iný prístup, pretože má základ v catch wrestlingu a nie v brazílskom jiu-jitsu, tak tu zem má trošku inú. Je to viac o práci s váhou, kontrolou z hora a koniec koncov aj o ground and pounde. Práve kontrolu súpera na zemi som dosť zlepšil. Zlepšil som sa aj v postoji. Celkovo som si vybudoval takú tvrdosť, tým že sparingy sú s tými najlepšími a sú dosť ostré, tak ma celkom zocelili. Cítim sa dobre a cítim, že sa zlepšujem vo všetkých smeroch.

Koľkokrát týždenne trénuješ?

Normálne trénujem v pondelok 3x, v utorok 2x, v stredu 1x, štvrtok 3x, v piatok 2x a v sobotu 1x. To keď si spočítaš, tak to vychádza 12 tréningov týždenne.

Viktor pri tréningu, foto - Šimon Pešta

Čo hovoríš na novú politiku UFC s Reebokom, ktorá trvá už rok. Si s ňou stotožnený, alebo si prišiel o finančné prémie od sponzorov? Tvoja zmluva s UFC je na šesť zápasov, ak si správne pamätám.

Áno zmluvu mám na šesť zápasov. Ja som nič zásadné nestratil, ak mám byť úprimný. Mňa táto zmluva nijako negatívne nezasiahla, lebo ja som so sponzormi nejako slávne nebol ani predtým. Takže mi to bolo vlastne celkom jedno, ale chápem, že pre veľa borcov to je nepríjemne. Mne to nejako zásadne nevadí.

Riaditeľ UFC pre región EMEA James Elliott naznačoval, že UFC plánuje zorganizovať event v strednej Európe, pripadá teda do úvahy aj Praha. Čo si o tom myslíš, je to reálne? Ak áno, pravdepodobne by si bol jeden z headlinerov.

Či je to reálne alebo nie, samozrejme neviem. Nemám o tom žiadne zákulisné informácie, ale viem že sa to rieši už celkom dlho. Už asi pred dvoma rokmi som počul, že by Praha mohla byť, ale stále nič bližšie,takže neviem. Mne sa zdá Praha ako dobré miesto, je to v strede Európy, celkom blízko z každej strany, dobrá infraštruktúra a nie je to také drahé ako napríklad Nemecko. Preto si myslím, že by to pre UFC nebola vôbec zlá destinácia. Kritérií pri rozhodovaní je tam určite veľa, takže neviem, ale samozrejme by som bol šťastný a rád by som doma aj zápasil.

Čo hovoríš na predaj UFC?

Poriadne neviem čo od toho očakávať. Asi nikto poriadne nevie, či sa niečo zmení k lepšiemu alebo horšiemu. Je asi skoro súdiť, takže neviem. Myslím si, že sa toho až tak veľa nezmení, pretože Dana White má stále rovnakú pozíciu prezidenta a myslím si, že to povedie podobným štýlom ako doteraz. Možno nebude mať už takú,akoby diktatúru alebo ako to povedať, že si nebude môcť robiť úplne čo chce ako mohol doteraz, ale aj tak si myslím, že bude mať dosť voľnú ruku a až tak veľa sa toho nezmení, bude to podobné. Ale ako hovorím neviem, ťažko povedať.

Sleduješ svojho posledného súpera Derricka Lewisa, ktorý ťahá medzi ťažkými váhami spolu s Alistairom Overeemom najdlhšiu, až štvorzápasovú, šnúru víťazstiev? Myslíš, že má šancu sa prebojovať až k boju o opasok?

Možno áno, naposledy porazil Roya Nelsona, čo je už veľké meno, aj keď tá výhra bola trochu sporná. Príde mi, že má potenciál, iba by mal zapracovať na obrane proti takedownom, čo je jeho slabina. Každý ho bude tým pádom hádzať na zem, ale potenciál určite má.

Aký máš názor na pozitívny test Brocka Lesnara zo vzorky, ktorá mu bola odobraná pred UFC 200?

Nejako ma to extra neprekvapuje, z tej jeho muskulatúry je to celkom jasné, alebo to aspoň napovedá o tom, že niečo berie alebo bral. Skôr bola otázka, či sa na to príde alebo nie. Som rád, že sa na to prišlo, pretože si myslím, že sypači musia byť potrestaní. Som rád že sa na to prišlo.

Myslíš, že jeho súper Mark Hunt má šancu dostať to čo si žiada, teda jeho zárobok z UFC 200?

Započul som to, ale myslím si že nie. Aj keby mu to UFC dalo, vznikol by precedens a každý by si zrazu začal žiadať peniaze, keď ich súper neprejde testom. Fighteri by si začali klásť takéto ultimátum, že chcú viac peňazí inak odídu a to UFC nedovolí. Niežeby na to UFC nemalo peniaze, to určite má, ale vznikol by tento precedens a to UFC nedovolí.

Aký máš názor na súčasnú situáciu v ťažkej váhe? Vrátil sa Velasquez výhrou v prvom kole a nedávno sa menil šampión.

Ťažká váha bola vždy striedavá. Žiadny šampión, myslím nemal viac ako dve obhajoby, vždy sa to striedalo. Nejako ma neprekvapuje, že tento trend pokračuje. Ťažká váha je špecifická v tom, že častokrát jeden úder rozhoduje a niekedy sú tie zápasy tak trochu viac o náhode. Podľa mňa Alistair Overeem porazí Miočića, ale časom sa Velasquez vráti späť na trón.

Foto - Šimon Pešta

Myslíš, že má niekto zo Slovenska a Česka šancu sa dostať do UFC?

Zo Slovenska mi napadá určite Ivan Buchinger. Niekde som počul, ale neviem či je to pravda, že údajne mal ponuku do UFC, ale odmietol ju. Z Česka napríklad Jiří "Denisa" Procházka by tiež mohol, ale keďže je v Rizine, ktorý je prepojený s Bellatorom myslím si, že je väčšia šanca ho uvidieť v Bellatore. Zápasníci z Bellatoru ako napríklad King Mo boli na Rizine a Ishii bol v Bellatore, tak si myslím, že je to prepojené a je väčšia šanca ho uvidieť v Bellatore. UFC nie je pre neho niečo nereálne, ale budú ho chcieť skôr do Bellatoru. Deniska by však v UFC rozhodne mal čo predviesť.

Všimol som si, že tvoj brat Šimon pricestoval za tebou na Floridu a natočil sériu videí z tvojej prípravy. Je to skvelá forma marketingu a my fanúšikovia kvitujeme, že nám o sebe dávaš touto formou vedieť. Vo videu som si všimol tvojho spolubývajúceho, povieš mi o ňom niečo viac?

Áno, v tom dome bývajú len fighteri. Môj spolubývajúci zatiaľ nie je nejaká hviezda. Je to výborný wrestler, ktorý začína s MMA. Nie je nejaký známy, ale je fakt dobrý.

Po zápase sa chystáš domov do Česka?

Áno, rad by som na chvíľu išiel domov, aspoň na mesiac. Už som tu cez pol roka, tak by sa patrilo pozdraviť doma.

Potom plánuješ návrat do USA, alebo poprípade do Švédska?

Naspäť do USA, chcel by som sa tu pripravovať dlhodobo. Zvykol som si na tento systém a vyhovuje mi to. Rád by som tu ostal.

Ďakujem Ti veľmi pekne za Tvoj čas. Veľmi Ti držím palce v Tvojom najbližšom zápase, ale nepochybujem o tvojej výhre. Robíš skvelú reklamu našej malej česko-slovenskej MMA komunite a verím, že práve to, že si opustil „komfortnú zónu“ a išiel trénovať do zahraničia, do lepších tímov sa ti vráti a posunie ťa to v tvojej kariére o level vyššie.

Ďakujem, ľudia mi často hovoria, ako sa mám, že som na Floride na slniečku. Nie je to vôbec tak, že by som sem išiel za slniečkom, alebo si užívať na pláž. Išiel som sem, lebo je tu dobrý tím a driem tu. Urobil som to preto, aby som si raz keď skončím mohol povedať, že som urobil všetko preto, aby som bol najlepší. 

Foto - Šimon Pešta

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA» Viktor Pešta: Robím všetko preto, aby som bol najlepší