Hlavaj čaroval, ale Slovákom to nestačilo ani na lichotivú prehru

Samuel Hlavaj zasahuje v zápase Slovensko - Fínsko na MS v hokeji do 20 rokov 2021.
Samuel Hlavaj zasahuje v zápase Slovensko - Fínsko na MS v hokeji do 20 rokov 2021. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|31. dec 2020 o 00:32

Na brankára šlo 49 striel.

EDMONTON, BRATISLAVA. Desať minút držali mladí slovenskí hokejisti tempo s fínskymi rovesníkmi na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov.

Slováci vo svojom poslednom zápase v A-skupine prehrali s Fínskom 0:6.

V tabuľke obsadili štvrté miesto, o čom rozhodol triumf Nemecka nad Švajčiarskom 5:4.

Štvrťfinálovým súperom zverencov Róberta Petrovického bude víťaz B-skupiny: jeden z trojice favoritov - Švédsko, Rusko alebo USA.

Lundell v slovenskom tíme chýba

Zápas proti Fínom vynechal obranca a kapitán Samuel Kňažko, ktorý si doliečuje zranenie. Spočiatku ešte jazdili hore-dolu po ľade hráči oboch tímov, Slováci stíhali.

Potom fínsky kapitán Anton Lundell za slovenskou bránkou vyradil na chvíľu z hry obrancu Rayena Petrovického a vzápätí dostal prihrávku a sám pred Hlavajom nezaváhal.

TOP zo zápasu Slovensko - Fínsko na MS v hokeji do 20 rokov: fotogaléria

31.12.2021

Lundell je jeden z dvoch hráčov v terajšom kádri, ktorí pred dvoma rokmi oslavovali na juniorských majstrovstvách sveta titul.

V aktuálnej sezóne strelil v drese IFK Helsinki v najvyššej fínskej súťaži už dvanásť gólov a pridal osem asistencií, v devätnástich rokoch je v klube asistentom kapitána.

V NHL ho draftovala Florida, Panthers v ňom azda vidia nového Olliho Jokinena. V slovenskom tíme také eso chýba.

Hlavaj sa prekonával

Korčuliarska nadvláda Severanov sa naplno prejavila v druhej tretine. Fíni často na dlhé chvíle držali puk a päť slovenských korčuliarov v útočnom pásme a pálili na bránku.

Slováci si, navyše, pomáhali faulami a museli čeliť fínskemu náporu oslabení.

Pomer striel v druhom dejstve bol 21:2, ale Fíni pridali len dva góly najmä vďaka Hlavajovi, ktorý predviedol niekoľko skvelých zákrokov.

Napriek tomu mohli Slováci v tejto fáze zápasu aj skórovať, ale Filip Mešár nevyužil prečíslenie troch proti jednému.

Fíni dohrávali zápas vo veľkej pohode a o prvenstvo v skupine zabojujú proti Kanade. Slováci prvý raz na turnaji nestrelili ani gól.

Hlavaj čelil 49 strelám, pripísal si 43 zákrokov.

Petrovický: Sme sklamaní

"Nezvládli sme to. Myslím, že sme nehrali na sto percent a musíme sa z toho poučiť. Je jedno, s kým budeme hrať vo štvrťfinále, musíme si vyčistiť hlavy a pokúsiť sa vyhrať," hodnotil bezprostredne po zápase pre RTVS útočník Matej Kašlík.

Tréner Róbert Petrovický zdôraznil, že vo štvrťfinále musí jeho mužstvo nadviazať na výkony proti Švajčiarsku a Kanade.

„Prvá tretina nebola zlá, ale v druhej sme sa dostali pod veľký tlak Fínov, z ktorého sme sa už nedokázali vymaniť. Hľadali sme nejaký impulz, ktorý by mužstvo ešte naštartoval, ale nepodarilo sa to. Sme veľmi sklamaní, ale verím, že sa z tohto zápasu poučíme," povedal slovenský kouč.

„Takýto výkon sa už určite nebude opakovať. Dostali sme od Fínov facku a všetci vieme, že nás čaká zápas, ktorý bude posledný alebo pôjdeme ďalej. Máme dva dni, zatrénujeme si, dáme si rege (regeneráciu) a pôjdeme do nich," vyslovil pred štvrťfinále odhodlanie útočník Simon Jelluš.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Hlavaj čaroval, ale Slovákom to nestačilo ani na lichotivú prehru