Veľké sklamanie a koniec kariéry. Hviezdy do Ruska nepocestujú

Gareth Bale si v Rusku nezahrá.
Gareth Bale si v Rusku nezahrá. (Autor: TASR/AP)
Zoran Boškovič|13. okt 2017 o 20:07

Na majstrovstvách sveta 2018 v Rusku si nezahrajú viaceré hviezdy svetového futbalu.

BRATISLAVA. Bol to krásny športový príbeh. Wales prvýkrát v histórii postúpil na futbalové majstrovstvá Európy.

Wales na MS

Wales bol na MS zatiaľ iba raz. V roku 1958 vo Švédsku sa dostal do štvrťfinále.

Na šampionáte vo Francúzsku tím okolo hviezdneho Garetha Bala v skupine zdolal Slovensko a pri postupe do osemfinále nechal za chrbtom aj slávne Anglicko. Wales sa napokon dostal až do semifinále, kde ho vyradil neskorší šampión Portugalsko.

„Bol som presvedčený, že môžeme niečo dosiahnuť. Aj preto som si rezervoval dovolenku až deň po finále,“ hovoril vtedy Bale pre Telegraph.

V kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta 2018 v Rusku však Wales na tento úspech nenadviazal. V kľúčovom poslednom domácom zápase proti Írsku prehral 0:1 a obsadil až tretie miesto v skupine.

Zranený Bale sledoval zápas z tribúny. Ako jedna z mnohých svetových hviezd bude na budúcoročnom šampionáte chýbať.

Pozrite si najväčšie hviezdy, ktoré budú chýbať na MS 2018 v Rusku: fotogaléria

13.10.2017

Koniec kariéry

Podobne dopadol aj Arjen Robben, ktorý patril dlhé roky k ikonám holandskej reprezentácie.

Odohral za ňu 96 zápasov a dal 37 gólov. Na MS pred troma rokmi v Brazílii skončil s tímom tretí, v roku 2010 v Juhoafrickej republike dokonca prehral až vo finále so Španielskom.

S Holandskom absolvoval dovedna tri európske a tri svetové šampionáty. Teraz však doplatil na ústup reprezentácie z popredných pozícií.

Holandsko bude po minuloročnom EURO chýbať na ďalšom vrcholnom podujatí. A 33-ročný Robben sa rozhodol, že na ďalší veľký turnaj už čakať nebude. V reprezentácii končí.

Po víťazstve v poslednom zápase kvalifikácie nad Švédskom (2:0) ďakoval fanúšikom. V rukách držal svojich dvoch synov.

"Chcem sa už sústrediť na klub. Myslím, že je čas zanechať štafetu ďalšej generácii," povedal. Tlieskal mu celý štadión.

(Autor: SME/Miroslav Mezei)

Hviezdy doplatili aj na kontumácie

Čiľania patria v posledných rokoch k najprogresívnejším juhoamerickým reprezentáciám.

Čilskée kontumácie:

V zápasoch proti Čile i Peru hral za Bolíviu Nelson Cabrera. Ten sa narodil v Paraguaji a nastúpil na tieto dve stretnutia neoprávnene.

Rozhodol o tom CAS, ktorý na to upozornila Čilská futbalová asociácia (ANFP) po zápase s Bolíviou 6. septembra. CAS skontumoval zápasy Čile - Bolívia 0:0 a Bolívia - Peru 2:0 v prospech bolívijských súperov.

Čiľanom sa do konečnej tabuľky pripočítali dva body, no Peruáncom až tri. Obe reprezentácie skončili kvalifikáciu so ziskom 26 bodov a Peru sa o skóre dostalo na barážovú pozíciu práve pred Čile.

Zdroj: TASR

Vyhrali posledný kontinentálny šampionát Copa América, na Pohári konfederácií bojovali o trofej vo finále proti Nemecku.

Na MS v Rusku sa však nepredstavia. V juhoamerickej kvalifikácii obsadili nepostupové šieste miesto. Predstihlo ich Peru vďaka lepšiemu skóre.

Čile prišlo o MS aj pre kontumáciu dvoch zápasov v kvalifikácii. Na predchádzajúcich dvoch svetových šampionátoch sa pritom dostalo až do osemfinále.

V Rusku sa teda nepredstavia ani Alexis Sánchez a Arthuro Vidal, opory reprezentácie aj svojich klubov.

Sánchez po rozhodujúcej prehre v poslednom zápase s Brazíliou (0:3) iba kľačal. Nechcel sa pozrieť na tribúny, aby nevidel rozčarovaných fanúšikov.

Vidal napodobnil Robbena. Prostredníctvom instagramu oznámil, že končí reprezentačnú kariéru. "Ďakujem za všetky tie krásne roky. Bolo to úžasné," písal Vidal.

Napokon si to podľa zahraničných médií rozmyslel.

Oblak v Rusku nebude. Aj kvôli Slovákom

Jan Oblak je jedným z najlepších brankárov na svete. V drese Atlética Madrid sa vypracoval medzi špičku.

Slovinec sa stal najlepším brankárom španielskej ligy v minulých dvoch sezónach, chytal strely Cristiana Ronalda či Lionela Messiho.

V kvalifikačnej F-skupine nastúpil Oblak aj proti Slovensku. Na domácej pôde jeho tím vyhral 1:0. V odvete na trnavskom štadióne chytal Oblak výborne, zmaril viaceré šance, ale aj tak nezabránil prehre 0:1.

Jan Oblak je svetovou hviezdou

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Veľké sklamanie a koniec kariéry. Hviezdy do Ruska nepocestujú