Päť najväčších pádov v histórii Tour de France

Jens Voigt v 100 kilometrovej rýchlosti zostupoval z pohoria. Po páde sa niekoľko minút nehýbal.
Jens Voigt v 100 kilometrovej rýchlosti zostupoval z pohoria. Po páde sa niekoľko minút nehýbal. (Autor: SITA/AP)
Zoran Boškovič|4. júl 2017 o 22:32

Peter Sagan po zavinení pádu Marca Cavendisha končí na Tour de France 2017. Pozrite si najväčšie nehody v histórii slávnych pretekov.

5. Guerini doplatil na fotografa

Tento pád nepatril medzi tie najkrvavejšie. Väčšine fanúšikov na Tour de France 1999 však zovrela krv v žilách, keď Giuseppe Guerini narazil do fotografa blízko vrcholu L'Alpe d'Huez.

Guerini mieril za najvýznamnejším víťazstvom svojej kariéry. Počas stúpania na ikonický vrchol mu však zrazu do cesty skočil muž, aby s urobil fotografiu.

Nevysoký taliansky cyklista v tej rýchlosti nemal kam uhnúť a po náraze do muža skončil na chrbte. Guerini síce stratil drahocenný čas, no bol schopný pokračovať.

4. Musel sľúbiť manželke, že sa zmení

Francúzsky favorit Laurent Jalabert bol po nehode na Tour de France v roku 1994 taký krvavý, že musel sľúbiť svojej manželke, že zmení štýl jazdy.

Jalabert bol známy ako šprintér, v tretej etape Tour 1994 spolu s ďalšími jazdcami narazili do policajta, ktorý dozeral na fanúšikov.

Opakované záznamy ukázali, že policajt mierne vystúpil proti jazdcom. Prípad sa napokon dostal aj pred súd.

Jalabertovi po nehode chýbalo niekoľko zubov, zlomil si lícnu aj kľúčnu kosť. Do akcie sa vrátil o rok neskôr. Sľub manželke splnil. Stal sa všestranným jazdcom, ktorý sa sústredil na jednodňové klasiky.

3. Autá - najväčší nepriateľ cyklistov

Autá boli vždy najväčším nepriateľom cyklistov. V deviatej etape Tour de France 2011 - iba 36 kilometrov pred cieľom - do Johnnyho Hoogerlanda narazilo auto konkurenčného tímu. Akokoľvek zle to mohlo vyzerať, náraz napokon nebol príčinou vážnych zranení.

Hoogerland spolu so Španielom Juanom Antoniom Flechom vyleteli ako po výbuchu priamo do plotu z ostnatého drôtu.

Krv a rany na Hoogerlandových nohách vyzerali, akoby patrili obeti z 2. svetovej vojny. Hoogerland napriek vážnym zraneniam dokončil etapu so stratou 17 minút. Bodkovaný dres, ktorý získal v šiestej etape stratil a už ho nezískal, no srdcia fanúšikov si získal i tak - dokončil celú Tour de France.

Aj o niekoľko rokov neskôr sa Hoogerland nechal počuť, že trpí bolesťami chrbta, zmenami nálady a nespavosťou.

2. Po páde vyhral Tour de France

Keď ho táto katastrofa zasiahla, francúzska legenda Bernard Hinault bol v 14. etape Tour de France 1985 na ceste k vybojovaniu si piateho titulu na slávnych pretekoch.

V žltom drese oblečený Hinault bol spolu so skupinou prenasledovateľov minútu za Američanom Gregom LeMondom. Počas záverečného špurtu do cieľa sa Hinault a päť ďalších jazdcov zaplietli do hromadného pádu.

Napriek tomu, že Tour nepočíta časové straty v dôsledku nehody v poslednom kilometri, jazdci musia bez asistencie prekonať cieľovú čiaru. Hinaultovi, ktorý práve preletel cez svoje riadidlá a tvárou tvrdo dopadol na asfalt, tieklo mnoho krvi zo zlomeného nosu.

Francúz po niekoľkých minútach zdravotnej starostlivosti dokázal vstať a prešiel cieľovou čiarou. Hrdinskejšie však bolo, že Hinault dokázal absolvovať nasledujúce etapy. Napriek ťažkostiam s dýchaním spôsobenými zlomeným nosom si Hinault udržal žltý dres a piatykrát ovládol Tour de France.

1. Ležal na zemi ako mŕtvy

Azda najhrozivejšia havária, ktorú môžete vidieť. Na pád Jensa Voigta v roku 2009 sa nedá len tak zabudnúť. Voigt zostupoval z hory Col du Petit Saint Bernard v rýchlosti takmer 100 km/h, keď jeho koleso zavadilo o cestu a on preletel cez riadidlá.

Fotograf na motorke len zázrakom neprešiel po cyklistovi na zemi - minul ho iba o centimetre.

Televízne kamery zachytili Voigta, ako nehybne leží na asfalte niekoľko minút. Nakoniec Voigt prežil, utrpel zlomeninu lícnej kosti a silný otras mozgu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Päť najväčších pádov v histórii Tour de France