Medzi elitou sa zachránil v poslednom kole. Trpaslík senzačne ponížil majstra

Momentka zo zápasu Aston Villa - Liverpool FC.
Momentka zo zápasu Aston Villa - Liverpool FC. (Autor: TASR/AP)
DIGI Sport, Branko Cap|6. okt 2020 o 12:21

Čo sa udialo v Anglicku.

BRATISLAVA. V sobotu 11. decembra 1954 inkasovali v jeden deň Manchester United a Liverpool FC spolu jedenásť gólov.

V nedeľu 4. októbra 2020 to bolo ešte horšie.

Slávne veľkokluby ich dostali až trinásť a tento deň by najradšej vymazali zo svojej bohatej histórie. To ale nebolo všetko, čo prinieslo 4. kolo Premier League.

Demolácia majstra

Aston Villa sa zachránila medzi elitou doslova o chlp - v posledný hrací deň minulej sezóny. Na Liverpool stratila astronomických 64 bodov, ale o približne dva mesiace na to ho doslova vyzliekla donaha.

Prvým varovným signálom pre Liverpoolčanov bolo už prvé kolo, keď im nováčik z Leedsu na Anfield dal tri góly.

To, čo sa ale udialo vo Villa Parku prepísalo historické štatistiky a vošlo do dejín futbalu. Sedem gólov dostal Liverpool naposledy v apríli 1963, tentoraz to bolelo o to viac, že je úradujúci majster, ktorého vyškolil trpaslík.

Absencia brankára Allisona, zlý deň Gomeza, ale i celej obrany, smola pri vlastných góloch, ale na druhej strane aj odhodlanie, nasadenie i šťastie domáceho tímu prinieslo šokujúci výsledok.

Kapitán Grealish famózne dirigoval slávnostný večierok Villans, ktorého najjagavejšou hviezdou sa stal Watkins, strelec hetriku.

Studená sprcha pre favorita ligy, výnimočný výsledok pre ambiciózny tím z Birminghamu. Šanca na reparát po prestávke bude mať pre Liverpool FC pikantnú príchuť – zdolať mestského rivala Everton FC (Aston Villa – Liverpool FC 7:2).

Šok na Old Trafford

Ešte nikdy neinkasoval Manchester United desať gólov v úvodných troch zápasoch sezóny. Divadlo snov zažilo šesťgólový koncert hostí iba dvakrát – kedysi Manchester City a cez víkend Tottenham Hotspur.

Po premenenej penalte Fernandesa už dirigovali galapredstavenie hostí nezastaviteľný Son a jeho parťák Harry Kane, ktorý má za predchádzajúcich 11 zápasov fantastickú bilanciu 13+7.

José Mourinho dokázal udržať emócie na uzde, ale frustrácia a sklamanie z tváre Oleho Gunnara Soskjaera bola evidentná.

Pod tlakom nie je iba manažér, ale čoraz viac aj Ed Woodward zodpovedný za prestupovú politiku United.

Veterán Edinson Cavani ale problémy v defenzíve nevyrieši, najnižšie hodnotenie (2) dostali za svoj „výkon“ obrancovia Bailly a Maguire. Pomôže im reprezentačná prestávka (Manchester United – Tottenham 1:6)?

Zápas číslo 100

Presne toľko ich na scéne Premier League odkoučoval Carlo Ancelotti (59 výhier – 19 remíz – 21 prehier), ale viac ho potešil fakt, že jeho tím ide ako jediný na sto percent.

Dokonca to pamätníkom začína pripomínať slávnu sezónu, v ktorej v roku 1987 vyhrali ligový titul. Everton prežívajnajlepší štart za 100 rokov, lebo vyhral spolu všetkých sedem súťažných zápasov, vrátane pohárových.

Prekvapujúci je aj fakt, že dokopy strelil 24 gólov, čo je zatiaľ najviac v top 5 ligách Európy.

Calvert-Lewin je navyše prvým hráčom klubu, ktorý skóroval v každom zo štyroch dueloch sezóny, pričom sa strelecky presadil celkovo už 6-krát.

Goodisonov Park zažil gólové hody, James Rodriguez sa baví futbalom a už teraz má lepšie čísla (2+3), ako mal v Reale Madrid minulú sezónu (1+2), takže karamelky sú zatiaľ príjemným prekvapením.

Sme zvedaví, ako zvládnu tradičné derby proti Liverpool FC hneď po reprezentačnej prestávke (Everton – Brighton 4:2).

Dar pre Premier League

Takto okomentoval príchod svojského manažéra Marcela Bielsu jeho žiak Pep Guardiola. Svojský Argentínčan, prezývaný aj „El Loco“, teda blázon, vyhecoval nováčika k heroickému výkonu.

Najlepšie myšlienky vraj dostane, keď sleduje zápas v pokľaku. Favorita mal viackrát na lopate, ale hrdinom hostí bol brankár Ederson. Za chybu, ktorou ponúkol premiérový gól Morenovi, vytiahol šesť super zákrokov.

Zápas v daždivom počasí na Ellan Road nadchol tempom, obetavosťou najmä domáceho tímu, množstvom streleckých pokusov, ale morálnym víťazom podľa názoru väčšiny bol nováčik súťaže.

Leeds nielen potrápil ďalšieho súpera, ale zaslúžene bodoval. Vydarený debut má za sebou Dias, ale iba 4 body v tabuľke sú zatiaľ málo na vysoké ambície Citizens (Leeds – Manchester City 1:1).

Ani strela, ani gól, ani bod

Pred týždňom dali na Etihad Stadium päť gólov, cez víkend doma nemali ani jednu strelu na bránu. To sú paradoxy.

Hráči Leicestru prekvapujúco prehrali rozdielom triedy, futbalisti West Hamu sa bez manažéra Moyesa na lavičke postarali o ďalšiu senzáciu víkendu.

Na King Power Stadium debutoval za hostí aj Vladimír Coufal, ktorý spoločne s Tomášom Součekom na diaľku potešili aj fanúšikov tradičného klubu v Českej republike.

Antonio opäť potvrdil, že patrí medzi najlepších hlavičkárov ligy, Rodgers priznal, že to bol neplánovaný škrt cez bodový rozpočet (Leicester – West Ham United 0:3).

Prvý gól sezóny

Hráči Sheffieldu prežívajú typický „syndróm druhej sezóny“. Trápia sa už od reštartu, ale patrili k príjemným a ťažko zdolateľným súperom minulého ročníka.

Na Emirates dali konečne aspoň vytúžený gól, ale na prvé body to stále nestačilo.

Kanonieri sa rozbehli až v druhom polčase, vietor v obrane hostí narobil Pepe a domáci odchovanec Saka už aj s pozvánkou do reprezentácie Anglicka.

Nula bodov v tabuľke tak majú zatiaľ tri tímy – Burnley, Sheffield United a Fulham (Arsenal – Sheffield United 2:1).

Gólový debut

Na Stamford Bridge je lepšia nálada. Päťdesiatmiliónová posila z Leicestru ľavý obranca Chilwell sa hecol k top výkonu a štatistikou 1+1 prispel k jasnej výhre Chelsea.

Špecialista na pokutové kopy Jorginho pridal ešte dva, takže hostia odišli s ťažkým nákladom.

Ak dokáže Frank Lampard upratať v kabíne a usadia sa aj nové posily, môže to byť úspešná sezóna (Chelsea – Crystal Palace 4:0).

Prestupové okno sa síce v Európe uzatvorilo v pondelok, ale kupovať a predávať medzi klubmi v Anglicku sa môže ešte dva týždne až do 16. októbra.

Kto dobre investoval a kto iba minul peniaze, ukážu nasledujúce mesiace. Prichádza reprezentačná prestávka a po nej sa už tešíme na 5. kolo, samozrejme, na obrazovkách PREMIER Sport.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Medzi elitou sa zachránil v poslednom kole. Trpaslík senzačne ponížil majstra