Mala to byť jeho hviezdna chvíľa. Mladíka vylúčili už po 82 sekundách

Alex Jankewitz (v strede), na zemi Scott McTominay po faule v zápase Manchester United - Southampton FC.
Alex Jankewitz (v strede), na zemi Scott McTominay po faule v zápase Manchester United - Southampton FC. (Autor: TASR/AP)
Jerguš Radačovský|3. feb 2021 o 10:20

Prvýkrát nastúpil v základnej zostave.

BRATISLAVA. Dostal dôveru trénera a premiérovo nastúpil v základnej zostave Southamptonu. Predtým odohral v Premier League iba jedinú minútu.

Devätnásťročný talent Alex Jankewitz si však výnimočnú chvíľu predstavoval úplne inak. V zápase proti Manchestru United na Old Trafford sa ani nedotkol lopty.

Už po 82 sekundách škaredo fauloval Scotta McTominaya, za čo hneď dostal červenú kartu. Ide o jedno z najrýchlejších vylúčení v Premier League.

United vyrovnal vlastný rekord

Jankewitz je od roku 2017 prvým hráčom, ktorého vylúčili pri premiérovom štarte v Premier League. Vtedy predčasne skončil Serge Auger v drese Tottenhamu.

Favorit početnú výhodu dokonale využil, keď strelil až deväť gólov. Od 86. minúty dohrávali hostia po ďalšej červenej karte už iba s deviatimi hráčmi.

Manchester United triumfom 9:0 vyrovnal rekord Premier League. Rovnakým výsledkom zdolal v roku 1995 aj Ipswich. Southampton utrpel už druhú prehru 0:9 v histórii, keď v minulej sezóne nestačil na Leicester.

Mladík Jankewitz je mládežníckym reprezentantom Švajčiarska. Predstavil sa už v reprezentácii do 16 rokov. Za devätnástku odohral šesť zápasov a ukázal sa aj v dvadsaťjednotke, v ktorej zatiaľ odohral dva zápasy.

Hasenhüttl: Bol to hlúpy faul mladíka

Tréner Southamptonu Ralph Hasenhüttl po faule Jankewitza nepokojne rozhadzoval rukami, ale vedel, že zákrok bude potrestaný červenou kartou.

"Bol to hlúpy faul mladíka. Potrestal ľudí, ktorí boli na ihrisku. Po jeho vylúčení boli bezmocní," povedal po zápase Hasenhüttl, cituje ho aj portál goal.com.

Niektorí mali pre konanie mladého futbalistu pochopenie.

"Nechcem byť na mladíka príliš tvrdý, pretože nemá za sebou veľa štartov. Asi bol taký nadšený, že prišiel na Old Trafford a nastúpil," zastal sa hráča spolukomentátor BT Sport Robbie Savage.

"Ale je to spravodlivá červená karta, žiadne výhovorky. Veľmi zlé rozhodnutie," dodal Savage.

Mladíka napriek škaredému faulu podporujú aj mnohí fanúšikovia. Tvrdia, že je dôležité, aby sa poučil.

Rýchlejšie vylúčili len dvoch hráčov

Štatistiky uvádzajú, že len štyrikrát v histórii súťaže udelili rozhodcovia červenú kartu v úvodných dvoch minútach.

Neslávne poradie vedie Gareth McAuley, ktorého v roku 2015 vylúčili už po 63 sekundách. V roku 1995 sa brankár Tim Flowers porúčal po 72 sekundách.

Jankewitz prekonal Bena Thatchera z roku 1997, ktorý musel odísť z trávnika po 90 sekundách.

Faulovaný McTominay mal na stehne poriadnu modrinu, ktorá mu v najbližšom období bude pripomínať nepríjemný stret.

Našťastie sa nezranil a zápas dohral až do konca. V 71. minúte aj skóroval.

"Som rád, že je Scott v poriadku. Vyzeralo to zle, keď zostal ležať. Ušlo sa mu pár modrín," povedal tréner United Ole Gunnar Solskjaer.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Mala to byť jeho hviezdna chvíľa. Mladíka vylúčili už po 82 sekundách