Po dvoch rovinatých etapách zabojujú cyklisti opäť v horách

Po dvoch rovinách pôjdu jazdci opäť do hôr.
Po dvoch rovinách pôjdu jazdci opäť do hôr. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|13. júl 2017 o 06:03

Dvanásta etapa dá favoritom šancu na útoky.

BRATISLAVA. Na Tour de France 2017 akosi platí, že čo rovinatá etapa, to jednoznačný favorit Marcel Kittel. Keď sa ide do hôr, víťazi sa striedajú.

Po dvoch etapách pre šprintérov sa cyklisti presunú do Pyrenejí. Dvanásta horská etapa Tour 2017 prinesie jazdcom šesť stúpaní, v druhej polovici súťažného dňa budú mať favoriti na prvenstvo v celkovej klasifikácii šancu na útoky.

Rýchlostná prémia sa nachádza pred všetkými ťažkými stúpaniami. Najmä finálny výstup do Peyragudes bude z kategórie ťažších, cesta dosahuje priemerný sklon 8,4 percenta.

Akčná cyklistika na Tour de France 2017

Trojnásobný šampión Tdf Christopher Froome vstúpi do Pyrenejí ako líder pretekov, pričom načne druhú päťdesiatku dní v žltom tričku.

Na chrbát mu však dýchajú Talian Fabio Aru, Francúz Romain Bardet a Kolumbijčan Rigoberto Urán, ktorých odstup 18, 51, resp. 55 sekúnd je minimálny.

A hoci Austrálčan Richie Porte je so zlomeninami už doma, Kolumbijčan Nairo Quintana na ôsmom mieste zaostáva o 2:13 min a Španiel Alberto Contador na dvanástom dokonca 5:15 min, boj o celkové poradie v Pyrenejach sľubuje atraktívne divadlo.

"Po dvoch šprintérskych etapách nás čaká deň plný akčnej cyklistiky. Pretekári však musia mať na pamäti, že o deň neskôr ich čaká ešte jedna náročná pyrenejská previerka, aj keď s polovičným počtom kilometrov," píše špecializovaný portál Cyclingnews.

Horský maratón

Jeden z ašpirantov na celkový triumf, vlani druhý, Francúz Romain Bardet z tímu AG2r La Mondiale, ubezpečil médiá, že po stredajšom páde v občerstvovacej časti etapy je v poriadku.

"Nebolo to nič príjemné, spadol som dokonca dvakrát, som rád, že tie ploché etapy sú už za mnou a teším sa na lepšie dni v horách," vravel Bardet a k náročnému profilu v Pyrenejach s úsmevom poznamenal.

"Mali sme kráľovskú etapu minulú nedeľu, teraz nás čaká ďalšia v Pyrenejach a potom ešte jedna v Alpách. Zdá sa, že na tejto Tour ich máme akosi priveľa. Ak sa však pozrieme bližšie na štvrtkový profil, bude to cez 200 km, čiže maratón a značná časť v kopcoch. Čaká nás boj o celkové poradie a verím, že aj s mojou účasťou o dobrý výsledok."

Štvrtková 12. etapa TdF má začiatok o 11.10 h, víťaz v cieli sa očakáva po 16.44 h, ale skôr až po 17.00 h v závislosti od rýchlosti čela pretekov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Po dvoch rovinatých etapách zabojujú cyklisti opäť v horách