Veľký talent odišiel z Košíc do Chelsea

Nemanja Matič
Nemanja Matič (Autor: sita)
Sportnet|17. aug 2009 o 20:29

Do Košíc prišiel ako neznámy mladík. Teraz bude obliekať dres Chelsea.

KOŠICE. V polovici decembra 2006 skúšali v Košiciach troch balkánskych hráčov, medzi nimi aj 18-ročného Nemanju Matiča. Vtedy nik netušil, že o necelé tri roky prestúpi do FC Chelsea.

Hoci prišiel z treťoligového klubu Kolubara a kondične nebol na tom najlepšie, technika a elegancia sa nedali nevšimnúť.

Trénerovi Kozákovi imponovali jeho skvele načasované a presné prihrávky a hlavne, že bol ľavák. A bonusom bola jeho povaha. Otvorenosť, sebavedomosť a neuveriteľná viera vo vlastné sily sú pre balkánsky naturel príznačné. Navyše mal všetko, nielen typológiu a víťazného ducha. Je až neuveriteľné, že tomuto hráčovi nechýbalo nič. Aj preto začiatkom roka 2007 mohol Ján Kozák povedať: „Na svoj vek vie toho naozaj dosť. Je to perspektívny hráč, môže z neho niečo vyrásť."

Košičanom imponovala ešte jedna skutočnosť: „Nemanja bol úplne iný ako ostatní chlapci z Balkánu. Bol veľmi komunikatívny, skvele zapadol do kolektívu, veľmi rýchlo sa naučil po slovensky, bol veľmi pracovitý, chcel na sebe pracovať, videl šancu, že to môže niekam dotiahnuť a nemal maniere balkánskych hráčov. Ani sám nepredpokladal, že sa dostane do srbskej reprezentácie," spomína športový riaditeľ Jozef Vukušič.

V polovici augusta 2008 dostal Matič slovenský pas - ako darček k 20. narodeninám. Využije ho, aby mohol hrať za Slovensko alebo uprednostní Srbsko?

„Srbi ma môžu lanáriť, koľko chcú, ale ja už nechcem. Už som sa rozhodol. Chcem reprezentovať Slovensko." Nadšenie opadlo, keď na kongrese FIFA prijali úzus, že hráč, ktorý zmení občianstvo, musí žiť v novej krajine päť rokov, aby ju mohol reprezentovať. Pre slovenskú 21 bol teda odpísaný.

Prišiel ligový duel s Trnavou, a vtedajší tréner Spartaka Vermezovič si išiel oči vyočiť z Matiča a už aj z Milinkoviča. Ihneď volal kamarátovi do Belehradu Krčmarevičovi, ktorý bol trénerom reprezentácie Srbska: „V Košiciach máš dvoch výborných hráčov, prečo ich nezavoláš? Teraz nás tu rozbili." Stalo sa. Začiatkom decembra Matič dostal pozvánku aj do reprezentácie. V tom čase už mal za sebou skúšku v FC Middlesbrough a pozorovateľov z rôznych klubov pribúdalo.

Keď pred časom prišla správa, že má namierené do Chelsea, bol to šok. Po mesiaci rokovaní mohol prezident MFK Blažej Podolák povedať: „Podpísali sme zmluvu o prestupe. V minulých dňoch sme dostali oficiálnu ponuku vo výške 1,5 mil. eur. Nakoniec sa nám podarilo odstupné zvýšiť ešte o 250 000 eur. A navyše aj to, že peniaze nedostaneme v splátkach, ale hneď."

Nachádzate sa tu:
Domov