V sobotu štart ruskej ligy, Ďurica sa nevie dočkať

SITA|12. mar 2009 o 16:16

V sobotu štartuje po niekoľkomesačnej zimnej prestávke nový ročník najvyššej ruskej futbalovej súťaže - Premier liga.

BRATISLAVA. V sobotu štartuje po niekoľkomesačnej zimnej prestávke nový ročník najvyššej ruskej futbalovej súťaže - Premier liga 2009 (hrá sa systémom jar - jeseň).

Obhajcom titulu je tím Rubin Kazaň, ktorý si triumf v ostatnej sezóne vybojoval už niekoľko kôl pred koncom ročníka. Majster z roku 2007 Zenit Petrohrad, v ktorom pôsobia aj dvaja Slováci - brankár Kamil Čontofalský a obranca Tomáš Hubočan, obsadil 4. miesto. Bývalý stopér MŠK Žilina Hubočan však začiatok sezóny nútene vynechá, pretože po absolvovaní úspešnej zimnej prípravy si v poslednom prípravnom stretnutí nešťastne zlomil kľúčnu kosť.

"Odmakal som celú prípravu, nastupoval som vo všetkých zápasoch a vyzeralo to tak, že by som sa mohol prepracovať do základnej zostavy. Žiaľ, zranil som sa tesne pred začiatkom novej sezóny," povedal pred pár dňami pre agentúru SITA 23-ročný Hubočan. Ten prišiel do Petrohradu po tom, ako jeho rady opustil slovenský reprezentačný stopér Martin Škrtel. Tridsaťročný gólman Čontofalský bude zrejme, tak ako v uplynulej sezóne, len dvojkou medzi troma žrďami Zenitu. Jednoznačnou brankárskou jednotkou by mal byť ruský reprezentačný gólman Viačeslav Malafejev.

V najvyššej ruskej súťaži sa okrem spomenutého dua predstavia zo Slovákov aj Radoslav Zabavník obliekajúci si dres Terek Groznyj, Ján Ďurica, ktorý počas zimného prestupového obdobia podpísal štvorročnú zmluvu s Lokomotivom Moskva a útočník FK Moskva Martin Jakubko.

"Samozrejme, že na začiatok novej sezóny sa veľmi teším. Pravdupovediac, už sa neviem dočkať. Príprava na ďalší ročník v Rusku bola, ako tradične, pomerne náročná. Som rád, že som sa počas nej nezranil. Mám nejaké mále ´šrámy´ a nakopnutia, ale inak som stopercentne zdravotne v poriadku a teším sa na sobotňajší duel proti FK Chimki," povedal pre agentúru SITA slovenský reprezentačný obranca Ján Ďurica. "V prípravných zápasoch som nastupoval v základnej zostave na ľavom kraji obrany. Tréner mi naznačil, že sa na moje výkony bude spoliehať aj v lige. Naším cieľom je hrať o prvé miesto a zabezpečiť si účasť v pohárovej Európe," dodal 27-ročný rodák z Dunajskej Stredy.

Prvé dva tímy dlhodobej súťaže sa kvalifikujú do Ligy majstrov, tretí v poradí postúpi do Pohára UEFA a posledné dva kluby opustia ruskú elitu a vypadnú do nižšej súťaže.

K favoritom na zisk ligového primátu patria určite obhajca prvenstva Rubin Kazaň, Zenit Petrohrad, ktorého trénerom je holandský svetobežník Dick Advocaat, či niektorý z trojice moskovských tímov - CSKA, Dinamo a Lokomotiv. CSKA sa môže spoľahnúť na služby viacerých juhoamerických legionárov na čele s Brazílčanom Vágnerom Love či najlepšieho strelca jesennej časti Gambrinus ligy 2008/09 Tomáša Necida, ktorý v zime prišiel do Moskvy zo Slavie Praha a patrí k vychádzajúcim hviezdam českého futbalu. V kádroch Dinama a Lokomotivu zase pôsobí niekoľko skúsených ruských reprezentantov.

Program víkendových stretnutí 1. kola najvyššej ruskej futbalovej súťaže Premier ligy 2009:

Sobota 14. marca:

  • Amkar Perm - FK Rostov, Dinamo Moskva - FK Moskva, Lokomotiv Moskva - Chimki, Rubin Kazaň - Kuban Krasnodar

Nedeľa 15. marca:

  • Spartak Moskva - Zenit Petrohrad, Tom Tomsk - Samara, Saturn Moskovská oblasť - CSKA Moskva, Terek Groznyj - Spartak Nalčik

Slováci pôsobiaci v najvyššej ruskej futbalovej súťaži v sezóne 2009:

Kamil Čontofalský, Tomáš Hubočan (obaja Zenit Petrohrad), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva), Radoslav Zabavník (Terek Groznyj), Martin Jakubko (FK Moskva).

Konečné poradie v ruskej Premier lige v sezóne 2008: 1. Rubin Kazaň 60 bodov, 2 CSKA Moskva 56, 3. Dinamo Moskva 54.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»V sobotu štart ruskej ligy, Ďurica sa nevie dočkať