V Nantes boj o jedenásť miesteniek na OH aj so 6 Slovákmi

SITA|31. mar 2008 o 15:23

BRATISLAVA/NANTES 31. marca (SITA) - Boj o účasť na augustových olympijských hrách v Pekingu čaká aj stolných tenistov, ktorí majú tento týždeň na programe turnaj európskej olympijskej kvalifikácie vo ...

BRATISLAVA/NANTES 31. marca (SITA) - Boj o účasť na augustových olympijských hrách v Pekingu čaká aj stolných tenistov, ktorí majú tento týždeň na programe turnaj európskej olympijskej kvalifikácie vo francúzskom Nantes (2. - 6. 4. 2008). O miestenku v Číne sa bude uchádzať aj šestica reprezentantov Slovenska - traja muži: Ľubomír Pištej, Peter Šereda a Thomas Keinath a tri ženy: Eva Ódorová, Barbora Balážová a Lenka Kmotorková. Nomináciu schválil výkonný výbor SSTZ ešte pred víkendovými majstrovstvami Slovenska v Bratislave, a tak v nej chýbajú úradujúca šampiónka Viera Marčeková, či aktuálny vicemajster Michal Bardoň. Na domácom šampionáte síce Pištej po diskvalifikácii v semifinále dvojhry v návale hnevu vyhlásil, že v Nantes hrať nebude, napokon si to však rozmyslel a do Francúzska pocestuje. Slovenská výprava sa v utorok ráno letecky presunie z Bratislavy do Paríža a odtiaľ rýchlovlakom priamo do dejiska.

Podľa aktuálnej formy prezentovanej na M-SR by z tria slovenských mužských zástupcov mohol mať najväčšiu šancu nový majster Thomas Keinath. "Samozrejme, premiérový triumf mi zdvihol sebavedomie. V Nantes nás nečaká nič jednoduché, ale budem bojovať," sľúbil 30-ročný Nemec, ktorý má od roku 2007 slovenské občianstvo. Z trojice Sloveniek má najreálnejšie vyhliadky na účasť v Pekingu Eva Ódorová, ktorá pred štartom na M-SR dala prednosť príprave na kvalifikáciu a do Francúzska odcestovala už v nedeľu. "Po dohode so mnou sa rozhodla pre túto alternatívu. V pondelok by už mala trénovať priamo v dejisku s českým družstvom. Olympijská kvalifikácia je špecifický a veľmi náročný turnaj. Väčšina hráčok má herne na to, aby získala miestenku, ale rozhodujúce bude, kto ako zvládne duely po fyzickej i psychickej stránke," uviedol reprezentačný tréner žien SR a osobný kouč 28-ročnej Komárňanky Vladimír Mihočko ml.

V Nantes rozdelia v oboch kategóriách (muži, ženy) po 11 miesteniek. Najskôr sa bude hrať v 16 základných skupinách, z ktorých do ďalších bojov postúpia prví dvaja. Potom nasledujú tri vyraďovacie fázy. V prvej sa predstaví 32 postupujúcich zo skupín rozdelených do štyroch samostatných pavúkov po 8 účastníkov, pričom víťaz každého sa kvalifikuje na OH v Pekingu (4 miestenky). V druhej fáze bude hrať už len 28 hráčov, ktorí neuspeli v prvej. Tí sú rozdelení znovu do štyroch pavúkov po 7 účastníkov a opäť si víťaz každej časti zabezpečí účasť v Číne (4). Tretia fáza je určená pre zostávajúcich 24 hráčov, ktorí nepostúpili z druhej. Hrá sa progresívnym k.o. systémom o zvyšné zostávajúce tri miestenky. Súperi slovenských reprezentantov ešte nie sú známi, keďže zloženie základných skupín vyžrebujú až v utorok večer.

Definitívny zoznam účastníkov stolnotenisových súťaží na OH 2008 v Pekingu bude známy po turnaji svetovej kvalifikácie v Budapešti (8. - 11. 5.), na ktorom sa bude bojovať ešte o tri miestenky vo dvojhre mužov i žien. Vzápätí sa uzavrie aj menoslov krajín s právom štartu v súťaži družstiev.


Nominácia stolných tenistov Slovenska na turnaj európskej olympijskej kvalifikácie vo francúzskom Nantes (2. - 6. 4. 2008):

muži: Thomas Keinath (Würzburger Hofbräu/Nem. - 94. vo svetovom rebríčku ITTF), Ľubomír Pištej (S.A.G. Cestas/Fr. - 107.), Peter Šereda (San Sebastian de los Reyes TTC/Šp. - 108.), tréner Jarolím Miko


ženy: Eva Ódorová (KTS Tarnobrzeg/Poľ. - 101.), Lenka Kmotorková (LZ Linz-Froschberg/Rak. - 204.), Barbora Balážová (ŠKST Topvar Topoľčany - 284.), tréner Vladimír Mihočko ml.


Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»V Nantes boj o jedenásť miesteniek na OH aj so 6 Slovákmi