Už to zašlo priďaleko, UFC by malo zasiahnuť (komentár)

Adrián Mečiar|3. apr 2019 o 02:00

Toto už nie je len trashtalk.

„Toto nikdy neskončí. Týmto zápasom tomu nebude koniec. To mi môžete veriť! Všetci z nich si by si mali dávať pozor na to, kam stúpajú, čo hovoria, kde v noci spia!"

Nuž, kvalita "Mystic Maca" sa nezaprie.

Toto McGregorovo proroctvo sa totiž do bodky napĺňa. Slová, ktoré vyslovil len pár dní pred doteraz najväčším zápasom v dejinách UFC, sa ukazujú až škaredo pravdivo.  

Ako si iste pamätáte, McGregorova veštba sa začala plniť v podstate ihneď po skončení duelu. Khabib ako skutočný dagestanský orol vyskočil z klietky a pustil sa do kontroverznej postavy v podobe Dillona Danisa, s ktorým mal osobný problém. V oktagone sa následne strhla veľká mela, za čo si aktéri incidentu nedávno vyslúžili mastné pokuty a dlhé zákazy činnosti od Nevadskej atletickej komisie (NSAC).

Khabib si spolu s McGregorom od októbra, samozrejme, vymenili viacero štipľavých odkazov. Otvorene sa hovorilo aj o odvete, ktorá ale neprišla. Teda, neprišla okamžitá odveta. Našťastie.

Všetko sa ale opäť poriadne vyostrilo v posledných dňoch. Najmä uplynulých 24 hodín prinieslo dva konkrétne odkazy, ktoré už zašli za hranu. Najskôr to bol Conor McGregor reagujúci na rozhovor, v ktorom ho Khabib prirovnal k žiarlivej manželke, ktorá sa vyhráža odchodom z domu, no nakoniec sa vždy vráti. McGregor svoj tweet po zverejnení vymazal.

Na to prišla odozva z Dagestanu.

Trashtalk je termín, ktorý často rozdeľuje fanúšikov na dva tábory. Jedni ho milujú, druhí ho nenávidia. Trošku stereotypné rozdelenie, no výstižné. Zatiaľ čo jedna skupina si ho užíva a baví sa na ňom, tá druhá časť publika žiada viac vzájomného rešpektu, teda menej slov a radšej viac umenia predvedného priamo v klietke.

Treba otvorene priznať, že druhá skupina je v menšine, a to kvôli tomu, že trashtalk je populárny najmä medzi bežnými divákmi, tzv. casuals. Avšak tu nám nastal jeden značný problém. To, čo teraz predvádzajú Khabib a Conor, už nie je len trashtalk. Toto už ani nie je zábavné. Útoky na náboženstvo a rodinu by nemali mať miesto vo svete "fight biznisu". Takéto správanie už zašlo za hranu. A nebuďme naivní, toto ani zďaleka nemusí byť strop. Obaja rivali dokážu istotne vymyslieť aj niečo silnejšie, čo by mohlo rozpútať ešte viac vášní.

Vravíme tu o útoku na náboženstvo. Áno, zrejme nejde o útok priamo mierený na náboženstvo, no dá sa to tak chápať, a to je obrovský problém. Toto je už veľmi nebezpečná hra, ktorá môže mať nepekné následky. Práve preto si dovolím tvrdiť, že je načase, aby UFC zasiahlo. Organizácia predsa má akési svoje "pravidlá správania sa svojich športovcov", a teda môže zasiahnuť v prípade konania, ktoré zájde priďaleko.

Neviem presne, kedy naposledy UFC využilo toto právo, ale nastal čas na jeho opätovné využitie.

UFC zvyklo tolerovať aj ostré výroky, ktoré vyslovili niektorí zápasníci. Najmä pri Conorovi McGregorovi už bolo azda pravidlom, že vlastne mohol povedať čokoľvek, čo chcel. Všetko mu prešlo. Predsa, UFC v tom vidí hlavne zisk z PPV predajov.

Teraz sme sa však dostali do situácie, kedy UFC stojí na rozhraní. Táto križovatka má dva výjazdy. Prvá alternatíva znamená nečinné prizeranie blížiacej sa katastrofe, tou druhou je rázny zásah, ktorý by mohol byť tvrdým varovaním aj pre ostatných. Je len na UFC, aby si vybralo.

Poprípade, svoje slovo by mohlo mať aj ESPN..

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Už to zašlo priďaleko, UFC by malo zasiahnuť (komentár)