Úspech našej talentovanej lukostreľkyne. Pôjde na olympijské hry

Alexandra Longová dosiahla najlepší výsledok slovenskej lukostreľby.
Alexandra Longová dosiahla najlepší výsledok slovenskej lukostreľby. (Autor: TASR)
SITA|27. máj 2016 o 14:42

Slovensko bude mať prvý raz v ére štátnej samostatnosti zastúpenie v lukostreleckej súťaži na olympijských hrách.

NOTTINGHAM. Slovensko bude mať prvý raz v ére štátnej samostatnosti zastúpenie v lukostreleckej súťaži na olympijských hrách.

Alexandra Longová vybojovala v osobitnej kvalifikácii v rámci programu majstrovstiev Európy v Nottinghame vytúženú miestenku na OH 2016 do Ria de Janeiro.

Stačilo aj druhé miesto

Dvadsaťdvaročná členka Blue Arrows Viničné sa prebojovala do piatkového finále súťaže a v ňom síce podľahla celkovej víťazke Yasemin Anagozovej z Turecka, ale aj druhé miesto jej stačilo na kvalifikačnú istotu pre Slovensko.

"Formu sme ladili na šampionát, ale obávala som sa počasia a dažďa, čo sa aj naplnilo. Postupne sme si ale zvykli. Mrzelo ma deviate miesto z hlavnej súťaže, povedala som si, že dnes dám do toho všetko," pokračovala účastníčka vlaňajších európskych hier v Baku a naznačila aj svoj ďalší program: "Určite bude nejaká drobná oslava, ale inak žiaden oddych, ideme ďalej. Pôjdem na preteky Svetového pohára do Antalye. Je predo mnou ešte dlhá cesta, v Riu chcem dosiahnuť čo najlepší výsledok." 

V Nottinghame získali miestenky traja najlepší v súťaži spomedzi reprezentantov krajín, ktoré ešte nemajú právo účasti. Každý štát si môže vybojovať iba jednu.

Slovenský lukostreľkyňa Alexandra Longová.
Slovenský lukostreľkyňa Alexandra Longová. (Autor: TASR)

"Skvelé. Historický úspech pre slovenskú lukostreľbu. Alexandra bola naším najväčším želiezkom v ohni, už jej výsledok v kvalifikácii naznačil, že na to má. V športe vždy záleží aj na šťastí, ale to praje pripraveným. Špička v našom odvetví je veľmi vyrovnaná. Za Alex ňou skončili dnes strelkyne, ktoré inokedy figurujú pred ňou," povedal pre agentúru SITA predseda Slovenského lukostreleckého zväzu Matúš Durný.

V hre sú aj muži

Slovensko ešte môže získať miestenku aj medzi mužmi, posledná príležitosť zdupľovaná miestenkami pre tri družstvá sa naskytne na júnových pretekoch 3. kola Svetového pohára v tureckej Antalyi (13. - 18. 6.).

Tam slovenský tím v olympijskom luku rozšíri Boris Baláž - práve so zámerom zaútočiť na tímový prienik do Brazílie.

"Alex vybojovala miestenku pre krajinu, ale o jej nominácii niet pochýb. Medzi ženami u nás nemá konkurenciu. Hneď v pondelok budeme kontaktovať Slovenský olympijský výbor a nahlásime ju," dodal Durný.

Samotné súboje o medaily európskych šampiónov sú - už bez slovenskej účasti - vo všetkých súťažiach na programe v sobotu a v nedeľu.

Najlepšie umiestnenie zo zverencov reprezentačného trénera Daniela Kraváčka dosiahla Longová. Neobhájila síce 5. miesto z Ečmiadzinu 2014, ale prienikom do osemfinále si zabezpečila 9. priečku. Rovnakú pozíciu obsadila s Jurajom Duchoňom v súťaži miešaných družstiev.

ME v Nottinghame - olympijská kvalifikácia - výsledky - Slováci:

ŽENY (Olympijský luk)

1. kolo:
Zuzana Lučaničová (SR) - Ana Umerová (Slovin.) 0:6
Alexandra Longová (SR) - voľný žreb

2. kolo (šestnásťfinále)
Alexandra Longová (SR) - Delia de Hoopová (Hol.) 6:4

3. kolo (osemfinále)
Alexandra Longová (SR) - Sarah Kwaksová (Hol.) 7:3

štvrťfinále
Alexandra Longová (SR) - Gülnaz Coskunová (Tur.) 6:2

semifinále
Alexandra Longová (SR) - Hanna Marusavová (Biel.) 6:4

finále
Alexandra Longová (SR) - Yasemin Anagozová (Tur.) 5:6 (9:10)

MUŽI (Olympijský luk)

1. kolo:
Miroslav Duchoň (SR) - Andrei Danila (Rum.) 7:3
Juraj Duchoň (SR) - Vladimír Hurban ml. (SR) 2:6

2. kolo:
Miroslav Duchoň (SR) - Pawel Marzec (Poľ.) 2:6
Vladimír Hurban ml. (SR) - Florian Faber (Švaj.) 0:6

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Úspech našej talentovanej lukostreľkyne. Pôjde na olympijské hry