US Open: Cibulková do 2. kola, Hantuchová s Hrbatým skončili

TASR|27. aug 2008 o 06:35

New York 27. augusta (TASR) - Z trojice slovenských tenistov, ktorí v utorok zasiahli do bojov na grandslamovom turnaji US Open, sa do druhého kola dvojhry ...

New York 27. augusta (TASR) - Z trojice slovenských tenistov, ktorí v utorok zasiahli do bojov na grandslamovom turnaji US Open, sa do druhého kola dvojhry prebojovala iba Dominika Cibulková. Nasadená osemnástka si na dvorcoch vo Flushing Meadows na úvod poradila s Američankou Jill Craybasovou v dvoch setoch 6:3 a 7:6 (4). Cibulková sa tak pridala ku kolegyni z fedcupového družstva Magdaléne Rybárikovej, vo štvrtok ju čaká Rumunka Ioana Ralucová Olaruová.

Už v úvodnom kole skončili svoju púť Daniela Hantuchová i Dominik Hrbatý. Hantuchová ako nasadená osemnástka prehrala s nemeckou kvalifikantkou Annou-Lenou Grönefeldovou za 71 minút hladko v dvoch setoch 4:6 a 2:6. Zverenka trénera Ángela Giméneza tak v New Yorku podobne ako vlani stroskotala hneď na úvodnej prekážke, v minulom roku skončila na rakete Ukrajinky Vakulenkovej. Hrbatý prehral so Španielom Guillermom Garciom Lopezom v štyroch setoch 6:4, 3:6, 4:6 a 4:6. Slovenský daviscupový reprezentant sa naposledy tešil zo singlového víťazstva na podujatí veľkej štvorky v januári 2007, keď na Australian Open v Melbourne zdolal Američana Vincenta Spadeu. Vlani skončil v New Yorku rovnako v 1. kole, niekoľko dní pred operáciou lakťa prehral po päťsetovom boji s Kórejčanom Hyung-Taik Leeom.

Cibulkovej ideálne vyšiel úvod stretnutia s Craybasovou, keď po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 3:0 á prvý set získala suverénne vo svoj prospech. V druhom dejstve mala Craybasová štyrikrát brejk k dobru, dvakrát podávala na víťazstvo v sete, no Cibulková vždy bleskovo odpovedala a vynútila si tajbrejk. V skrátenej hre mala navrch slovenská dvojka, ktorá za stavu 6:4 premenila hneď prvý mečbal. Cibulková po postupe do 2. kola netajila spokojnosť. "Z víťazstva nad Craybasovou mám veľkú radosť. Nečakala som, že to bude taký ťažký zápas. Som rada, že som sa dostala z problémov, ktoré ma sprevádzali na turnaji v New Havene, kde som musela vzdať pre celkovú únavu a vyčerpanosť. Hoci celý týždeň to na tréningu nebolo ono, v prvom sete proti Craybasovej som sa rozohrala a chytila dobrý rytmus. V druhom dejstve som sa príliš ponáhľala, súperka vracala všetky moje údery ako stena a nechýbalo veľa, aby sa hral tretí set. Našťastie som sa však zmobilizovala a vďaka kvalitným returnom získala tajbrejk vo svoj prospech," povedala pre TASR Cibulková, ktorá v 2. kole nastúpi proti svojej rovesníčke a častej súperke z juniorských čias.

S Rumunkou Ralucovou Olaruovou má aktívnu bilanciu 3:0, no vo štvrtok očakáva tuhý boj. "Dlho som ju nevidela na turnajoch. Neviem, či bola zranená, no v New Yorku sa prebojovala z kvalifikácie do hlavnej súťaže a v 1. kole hladko zdolala krajanku Gallovitsovú. V žiadnom prípade ju nemôžem podceniť. Hrá udržiavací tenis, skôr ťaží z chýb druhých. Rada liftuje, rozbíja hru rôznymi slajzami, takže si na to musím dať pozor," dodala zverenka trénera Vladimíra Pláteníka, ktorá má za postup do 2. kola už teraz istú prémiu 30.000 dolárov a do rebríčka si pripíše 60 bodov.

Hantuchová i Grönefeldová si v prvom sete až do stavu 4:4 držali svoje podanie. Slovenská jednotka však v deviatom geme pri vlastnom servise neuhrala ani loptičku a Nemka po potvrdení brejku získala úvodné dejstvo vo svoj prospech. Dvadsaťtriročná rodáčka z Nordhornu sa dostala na koňa, v druhom sete si po dvoch brejkoch vybudovala náskok 4:0 a zápas doviedla do úspešného konca. Grönefeldová ťažila z kvalitného podania, keď zaznamenala celkovo sedem es a mala navrch aj pri dlhších výmenách od základnej čiary. Hantuchová sa od návratu na kurty po prestávke zavinenej zranením päty stále nemôže dostať do optimálnej formy. Vo Wimbledone, v Stanforde, v Los Angeles i v Pekingu skončila v 2. kole, v New Havene bolo pre ňu konečnou stanicou štvrťfinále. Hantuchovej maximom vo dvojhre v New Yorku zostáva štvrťfinále z roku 2002.

Hantuchová po skončení zápasu zložila Grönefeldovej poklonu. "Anna-Lena počas celého zápasu skvele servovala. Jej prvé podanie často dosahovalo rýchlosť vyše 180 km/h, bolo veľmi ťažké ho returnovať. Prakticky počas celého stretnutia som bola pod obrovským tlakom a nemohla som sa dostať do správneho tempa," povedala pre akreditované médiá Hantuchová, ktorú ešte stále pobolieva päta. "Nie som ešte stále stopercentne fit. Chýba mi zápasová prax, po dlhej pauze nie je jednoduché vrátiť sa späť," dodala Hantuchová. Grönefeldová po víťazstve nad Slovenkou žiarila spokojnosťou. "Je to pre mňa najcennejší skalp v tejto sezóne. Pred deviatimi mesiacmi sa mi o niečom takomto ani nesnívalo, motala som po challengeroch a bola som na dne. Toto je začiatok mojej druhej kariéry a som nesmierne rada, že som ju odštartovala takýmto spôsobom. Podanie bolo dnes mojou veľkou zbraňou," povedala Nemka, ktorá odplatila Hantuchovej prehru z turnaja v New Havene z roku 2007 a vyrovnala vzájomnú bilanciu na 1:1..

Hrbatému ideálne vyšiel úvod stretnutia s Garciom-Lopezom, keď vďaka kvalitným returnom dvakrát prelomil súperovo podanie a vybudoval si náskok 3:0. Španielovi sa následne podarilo znížiť na 2:3, no Hrbatý pretavil výhodu brejku v zisk prvého setu. Od začiatku druhého dejstva mal však na dvorci číslo šesť navrch Garcia-Lopez. Hrbatému prestalo fungovať prvé podanie, čo bolo vodou na mlyn Španiela, ktorému sa podarilo otočiť nepriaznivý vývoj a zabezpečiť si účasť v 2. kole.

Hrbatý po prehre netajil sklamanie. "Mrzí ma, že som nevyužil priaznivý žreb. Zo začiatku som hral celkom solídne. Potom však začalo dosť fúkať a obaja sme mali problémy so servisom. Vietor prekážal viac mne ako súperovi, čo v konečnom dôsledku rozhodlo o mojej prehre," povedal pre TASR Hrbatý, ktorý poznal Garciu-Lopeza z účinkovania v nemeckej bundeslige. "Na betóne hral trochu agresívnejšie a aktívnejšie ako na antuke. Nebránil sa toľko a dokázal zahrať niekoľko veľký dobrých winnerov," dodal Hrbatý, ktorý sa vo Flushing Meadows ešte predstaví vo štvorhre po boku Čecha Davida Škocha. V úvodnom kole ich čaká francúzska dvojica Nicolas Devilder, Paul-Henri Mathieu.

ženy - dvojhra - 1. kolo:

Dominika CIBULKOVÁ (18-SR) - Jill Craybasová (USA) 6:3, 7:6 (4), Anna-Lena Grönefeldová (Nem.) - Daniela HANTUCHOVÁ (11-SR) 6:4, 6:2

muži - dvojhra - 1. kolo:

Guillermo Garcia Lopez (Šp.) - Dominik HRBATÝ (SR) 4:6, 6:3, 6:4, 6:4

la

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»US Open: Cibulková do 2. kola, Hantuchová s Hrbatým skončili