Úroveň KHL niekde medzi NHL a AHL, tvrdí Emery

SITA|16. júl 2009 o 12:11

Zo sveta hokeja.

BRATISLAVA.

Martin Kariya do Dinama Riga, Prusek ostáva

Novým hráčom lotyšského účastníka Kontinentálnej hokejovej ligy Dinama Riga sa stal útočník Martin Kariya. Brat slávnejšieho Paula prichádza zo švajčiarskeho Langnau, kde v uplynulej sezóne odohral 50 stretnutí s bilanciou 14 gólov a 40 asistencií.

Martin Kariya doteraz v NHL nehral, vyskúšal si iba nižšiu AHL a univerzitnú NCAA. V Európe je od roku 2005, postupne vystriedal nórsky Stjernen, fínske Espoo Blues, potom rok strávil v AHL a poslednú sezónu v Langnau. V Diname Riga by mohol pokračovať aj brankár Martin Prusek.

Podľa denníka Telegraf sa už český gólman dohodol s klubom na novom kontrakte. V minulej sezóne odchytal za Dinamo 20 stretnutí a mal priemer 1,7 inkasovaného gólu a 94,1 % úspešnosť na zápas. Pôvodne sa Prusek nevedel s Dinamom dohodnúť na novej zmluve, napokon obe strany našli kompromis.

Úroveň KHL niekde medzi NHL a AHL, tvrdí Emery

Podľa kanadského brankára Raya Emeryho nemožno ruskú Kontinentálnu hokejovú ligu (KHL) porovnávať so zámorskou NHL. Úroveň novej súťaže v Rusku zaradil 26-ročný gólman niekde medzi NHL a farmársku American Hockey League (AHL). "Samozrejme, že najlepšie ruské kluby sa môžu porovnávať s tými z NHL, ale väčšina sa svojou kvalitou blíži k AHL," poznamenal Emery, ktorý v minulej sezóne pôsobil v ruskom klube Atlant Moskovská oblasť. "Atlant by sa v zámorí potácal na dne tabuľky NHL," dodal Emery.

Ten sa po ročnom pôsobení v mužstve na predmestí Moskvy vracia späť do zámoria, kde sa ešte začiatkom júna dohodol na spolupráci s Philadelphiou. Emery má šancu predstaviť sa v najbližšom zápase pod holým nebom v Bostone, kde proti domácemu mužstvu nastúpi v januári práve jeho nový zamestnávateľ.

Hudlerov kontrakt zatiaľ vedenie KHL nezaregistruje

Vedenie Kontinentálnej hokejovej ligy zatiaľ nezaregistruje kontrakt s českým útočníkom Jiřím Hudlerom, ktorý sa dohodol na podmienkach s Dinamom Moskva.

Hudler je síce v zámorí obmedzeným voľným hráčom, keďže však požiadal o arbitráž s Detroitom, podľa názoru funkcionárov NHL nemohol podpísať žiadnu zmluvu. Medzi NHL, KHL a IIHF neexistuje žiadna dohoda, ktorá by riešila podobné prípady.

V KHL môže obmedzený voľný hráč zmeniť dres klubu iba za odstupné po dohode oboch zainteresovaných tímov, v NHL niečo podobné neplatí. "KHL i NHL majú otázky v súvislosti s obmedzenými voľnými hráčmi. V prípade Hudlera jeho kontrakt až do skončenia arbitráže v zámorí nezaregistrujeme," povedal pre Sport-Express prezident Kontinentálnej hokejovej ligy Alexander Medvedev.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Úroveň KHL niekde medzi NHL a AHL, tvrdí Emery