UFC prinesie v januári špičkové zápasy na čele s Conorom

Daniel Stankovič|23. dec 2020 o 01:00

V sérii turnajov uvidíme dovedna troch šampiónov

Už od samotného začiatku projektu „Fight Island“ a jeho prvých eventov v Abú Zabí, bolo všetkým zainteresovaným jasné, že UFC v dobe celosvetovej pandémie nie je v Spojených Arabských emirátoch naposledy. Od marca, sa v dvoch blokoch, konalo dovedna deväť turnajov v komplexe Flash Forum. Momentálne je už jasné, že v januári, sa dočkáme ďalších troch turnajov.

Konkrétne pôjde o jeden číslovaný galavečer a dve menšie. Hneď v prvom z nich, bude v hlavnom zápase obhajovať svoju pozíciu jednotky pérovej váhy, Max Holloway, proti bostonskému bojovníkovi Calvinovi Kattarovi. Zatiaľ čo v prípade Hollowaya ide od roku 2016 o prvý súboj, ktorý nenesie prívlastok titulový, Kattar sa pomaly dostáva do hľadáčika širšej verejnosti. V stávke je veľa. Minimálne pre Maxa, keď je to návrat po dvoch prehrách so šampiónom Volkanovskim. Že prejsť cez 29-ročného Havajčana nebude ľahkým orieškom, svedčí aj fakt, že oba tieto zápasy neboli zďaleka jasnou záležitosťou. Kattar by sa výhrou dokázal prepracovať na samotný vrchol divízie a potenciálne by v úvahu prichádzal zápas aj o titul. Veď aký väčší test by ho mal preveriť pred šancou ísť o opasok, než muž, ktorý ho donedávna držal.

Druhému turnaju, bude vládnuť zápas, ktorý sa pôvodne mal odohrať už minulú sobotu. Ide o súboj medzi Khamzatom ChimaevomLeonom Edwardsom. Málokto vstúpil do organizácie tak dominantne, ako tomu je v prípade 26-ročného naturalizovaného švédskeho zápasníka. Khamzat dokázal v prvých troch mesiacoch absolútne poblázniť fanúšikov, tak ako si dokázal aj získať rešpekt od bojovníkov naprieč váhovými kategóriami. Štatistiky hovoria samé za seba. V prvých dvoch súbojoch proti Phillipsovi a McKeemu sa jeho bilancia rozdaných úderov naproti absorbovaným úderom zastavila na skóre 192-2, v prospech Švéda. A to najlepšie ešte len malo prísť. Na septembrovom turnaji mu trvalo len sedemnásť sekúnd, aby sa jeho ďalšia obeť, Gerald Meerschaert, potácala ku zemi po jedinom údere.

Edwards sa od svojho začiatku v UFC, v roku 2014, postupne prepracoval do pozície tretieho muža v rebríčku weltrovej váhy. Počas tejto doby dokázal systematicky porážať nejedného kvalitného bojovníka. Na svojej „pažbe“ má zárezy ako „Cowboy“ Cerrone, Luque, Nelson či dos Anjos. Pri jeho mene je však nutné zdôrazniť aj fakt, že v poslednom roku sa Edwards skôr ako skvelý bojovník, „predstavil“ fanúšikom ako ten, čo odmietol viacero ponúk zápasiť. Medzi nimi by sme našli aj ten titulový proti Usmanovi na „short notice“, v júli tohto roka. Tu sa dostávame do bodu, ako je možné, že v hlavnom zápase sa proti sebe postavia rebríčkovo vzdialení súperi. Zatiaľ čo Chimaev je patnásty, Edwards okupuje tretie miesto. Neaktivita spojená s odmietaním ponúk na zápas, bola príčinou ktorá hrala v neprospech rodáka z Jamajky a práve to podľa niektorých primalo prezidenta Danu Whitea donútiť Edwardsa prijať zápas s Chimaevom. Pod hrozbou okamžitého vyhadzovu z UFC.

Poslednou ohlásenou dvojicou, je zápas McGregor vs. Poirer II, ktorý svoje miesto našiel na číslovanom turnaji UFC 257. Obaja zápasníci, sa do vzájomnej odvety, postavia po viac než šiestich rokoch. Ír Connor McGregor, očakáva návrat do kolotoča MMA po ročnej pauze, z časti zavinenej celosvetovou pandémiou a z druhej strany svojím „odchodom“ do športového dôchodku. Poirer, sa po titulovej prehre s Khabibom na škrtenie v septembri 2019, v lete tohto roka prihlásil bojovať o najvyššie priečky v „zápase roka“ proti Austrálčanovi Hookerovi. Odveta oboch zastihla v čase, kedy po odchode neporazeného Khabiba Nurmagomedova, je voľné miesto šampióna. S veľkou pravdepodobnosťou to bude víťaz ich zápasu, kto zasiahne do toho titulového s Oliveirom. Ten prednedávnom po skvelom výkone „vymazal“ Tonyho Fergusona.

Zastávka UFC v nasledujúcich troch podujatiach, je tak oficiálna.  Spolu s hlavnými zápasmi sa môžeme tešiť na dávku skvelej akcie, pravdepodobne podporenej aj hojným zastúpením európskej časti bojovníkov organizácie. Máme sa tak určite na čo tešiť!

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»UFC prinesie v januári špičkové zápasy na čele s Conorom