UFC: Kontroverzný 'nezápas' Hollanda a dôležitá výhra v podaní Santosa

Thiago Santos
Thiago Santos (Zdroj: Zuffa LLC)
Daniel Stankovič|3. okt 2021 o 03:52 (aktualizované 3. okt 2021 o 04:01)

Kontroverzné rozhodnutie či zápas na päť kôl. Aj to priniesol ďalší turnaj z dielne UFC.

LAS VEGAS. Október začala prestížna americká organizácia UFC turnajom s podtitulom Vegas 38, ktorý priniesol viacero divácky zaujímavých zápasov.

V hlavnom súboji večera sa stretli elitné poloťažké váhy, a to bývalý titulový vyzývateľ Thiago Santos a jeho krajan Johnny Walker.

Na podujatí nechýbali ani známe mená z weltrovej či strednej váhy ako Kevin Holland, Niko Price, Alex Oliveira. 

Sebavedomé vyhlásenia Walkera

O tom, že by to nemal byť klasický zápas svedčilo kombinované skóre oboch zápasníkov, ktoré dokopy čítalo tridsať výhier na knokaut.

Pre mladého Brazílčana Walkera naviac išlo vôbec o prvý hlavný zápas večera v prestížnej americkej organizácii.

26-ročný zápasník označovaný ako vychádzajúca hviezda, v nedávnych dueloch doplatil na svoj laxný prístup, kedy sa viac než na dodržiavanie taktiky sústredil na ukončenie zápasu atraktívnym knokautom.

Pred duelom proti bývalému titulovému vyzývateľovi poloťažkej divízie bol ale Walker sebavedomý, akého sme ho už dlhšie nevideli. 

„Bolo to peklo, čo som si zažil. Dúfam, že ma Thiago zoberie do hlbokých vôd, pretože tam sa cítim ako doma. Bol som tam mnohokrát a chcem, aby ma vytiahol z komfortu.

Snáď urobíme dobrú šou pre ľudí, verím, že ukážem moje srdce, techniku, skrátka úplne všetko a bude to najlepší zápas večera, alebo rovno aj celého roka,“ vravel len pár dní pred súbojom mladý Brazílčan.

Chcel dokázať, že stále patrí medzi elitu

Na druhej strane Thiago Santos chcel po troch prehrách v rade dokázať, že stále môže zápasiť na špici divízie.

V súvislosti s 38-ročným bojovníkom sa totiž v poslednom období spomínala predovšetkým jeho zhoršená forma po operácii väzov v kolenách, ktorú musel podstúpiť po titulovom súboji s Jonom Jonesom v roku 2019. 

Od pamätného duelu to už podľa mnohých odborníkov akoby už nebol ten istý Santos, ktorý zvykol zápas čo zápas predvádzať tvrdý a agresívny štýl v postoji.

Mnohí ho odpisovali, nevzdal sa a teraz sa teší z dôležitej výhry

Zo stretu medzi Walkerom a Santosom sa nakoniec napriek všetkým očakávaniam stala taktická šachová bitka o každý centimeter v oktagone.  

Bojovníci uvedomujúc si hrubú silu a zápasnícku kvalitu toho druhého predviedli počas dvadsiatich piatich minút v oktagone napriek opatrnému štýlu náznaky svojich najlepších kombinácií, úderov a kopov. 

Dôležité víťazstvo si po bodovom verdikte rozhodcov odniesol Thiago "Maretta" Santos, ktorý zvíťazil najtesnejším bodovým rozdielom trikrát 48-47.

Veteránovi z Brazílie patrili predovšetkým neskoršie kolá, kedy dokázal nájsť správny rytmus a umne kombinoval kopy na telo s dobre načasovanými údermi z protiútokov.

Ľudia chcem vám len povedať, že Boh je naozaj dobrý, bojujte za svoje sny a ciele. Príprava na neho (Walkera, pozn. red.) bola náročná, má nepredvídateľný štýl. Snažil som sa získať výhru na knokaut, no hoci je to veľký chlap, hýbe sa fakt rýchlo.

Ďakujem môjmu tímu, trénerom, partnerom a UFC. Toto víťazstvo darujem mojej žene, ktorá ma podporuje každý jeden deň na mojej ceste a nášmu dieťatku na ceste Alicii,“ zakončila v pozápasovom rozhovore päťka rebríčka poloťažkej divízie UFC.

Precedens v 'nezápase' Hollanda

Najmenej očakávaným koncom sa na podujatí skončil hlavný predzápas večera medzi Kevinom Hollandom a Kyleom Daukasom. 

Hneď v úvode totiž obaja bojovníci vyšli do prestrelky a bol to Holland, kto sa bezvládne potácal k zemi, potom čo jeho bradu nešťastne čelom zasiahol Daukas.

Zjavne dezorientovaný Holland sa v nasledujúcich momentoch neubránil tlaku súpera a zakrátko prehral na submisiu.

Prítomné rozhodcovské autority a predstavitelia Nevadskej atletickej komisie sa po dôslednom preskúmaní napokon dospeli k rozhodnutiu zvrátiť výsledok na 'no contest', tzn. znamená, na nevyhlásenie oficiálneho víťaza duelu.

Reštart mu nevyšiel

Novú etapu sa chystal v strednej váhe začať Lotyš Misha Cirkunov. Po výhrach v rokoch 2016 a 2017 sa totiž 34-ročný zápasník zasekol v sérii nevyrovnaných výkonoch na hranici pätnástky rebríčka divízie.

Dekorovaný zemiar to v súboji proti Krzysztofovi Jotkovi nedokázal dotiahnuť do úspešného konca, aj keď od výhry nebol ďaleko.

Cirkunov v bodovom súčte doplatil najmä na frekvenciu a presnosť úderov v postoji, kedy všetky tri kolá prehral v počte signifikantných úderov.

Knokaut jedným úderom a prekvapenie na úkor favorita

Tvrdú nováčikovskú daň zaplatil v prvom zápase v UFC Američan Mike Breeden, keď so skúsenejším Alexandrom Hernandezom padol v prvom kole.

Hernandezov štýl niesol úspech a bol to jeden pretiahnutý úder zo zadnej ruky za ucho Breedena, čo rozhodol o osude celého zápasu.

Prekvapením sa skončilo vystúpenie Joea Soleckiho, ktorý si proti Jaredovi Gordonovi po troch víťazstvách pripísal prvú porážku pod hlavičkou UFC.

Solecki bol celé prvé kolo len chvíle blízko od nasadenia úspešného škrtenia, nakoniec to ale aj so šťastím dokázal jeho súper ubrániť a vo zvyšných desiatich minútach otočiť nepriaznivý vývoj súboja.

Výsledky UFC Vegas 38

Hlavná karta

Thiago Santos porazil Johnny Walker po piatich kolách na body (3x 48-47)

Duel Kevina Hollanda a Kylea Daukausa bol po preskúmaní zvrátený na 'no contest' (prvé kolo, 3:43)

Niko Price porazil Alexa Oliveiru na body (3x 29-28)

Krzysztof Jotko porazil Mishu Cirkunova na body v pomere 2:1 (2x 29-28, 28-29)

Alexander Hernandez porazil Mikea Breedena v prvom kole na KO (4:20)

Prezápasy

Jared Gordon porazil Joea Soleckiho na body v pomere 2:1 (2x 29-28, 28-29)

Casey O’Neill porazila Antoninu Shevchenko v druhom kole na TKO (4:47)

Karol Rosa porazila Bethe Correia na body (30-27 x2, 30-26)

Jamie Mullarkey porazil Devontea Smitha v druhom kole na TKO (2:51)

Douglas Silva de Andrade porazil Gaetana Pirrella v prvom kole na KO (2:04)

Stephanie Egger porazila Shanne Young na TKO v druhom kole (2:22)

Alejandro Perez porazil Johnnyho Eduarda na submisiu (armbar) v druhom kole (4:13)

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»UFC: Kontroverzný 'nezápas' Hollanda a dôležitá výhra v podaní Santosa