UFC 263: Dva titulové zápasy, návrat Natea Diaza a historický míľnik

(Zdroj: Zuffa LLC)
Daniel Stankovič|11. jún 2021 o 16:08 (aktualizované 11. jún 2021 o 16:28)

UFC prinesie skvelú šou.

GLENDALE. Turnaj najprestížnejšej svetovej ligy MMA UFC 263 ponúka nabitú kartu plnú známych mien, odvetné súboje a návrat veľkej hviezdy.

Po dvoch menších podujatiach prichádza americká organizácia hneď s dvoma titulovými duelmi a historicky prvým päťkolovým súbojom, ktorý sa bude odohrávať na hlavnej karte, avšak nie v pozícii hlavný zápasu alebo duelu o opasok.

Stredná divízia opäť v pohybe

V hlavnom súboji v aréne Gila River uvidíme očakávanú odvetu medzi šampiónom strednej váhy Israelom Adesanyom (20-1 MMA) a Marvinom Vettorim (17-5-1 MMA).

V prvom zápase v apríli 2018 sa bodoví rozhodcovia priklonili v pomere 2:1 na stranu Adesanyu.

Ten sa po dvoch úspešných obhajobách v marci neúspešne pokúsil získať trón poloťažkej divízie. V prípade talianského bojovníka Vettoriho mu pozíciu vyzývateľa zaručila aprílová výhra nad Kevinom Hollandom a fakt, že jeho konkurent Robert Whittaker odmietol ponuku bojovať v tomto termíne.

To, že medzi oboma nepôjde o "zápas ako každý iný" svedčí aj vyhrotená slovná prestrelka na predturnajovej tlačovej konferencii.

„Som chlap, a to aj vtedy, ak to nevyjde a prehrám. Hoci prehrám duel, zoberiem to, akceptujem a idem ďalej. Na rozdiel od neho. On sa prehry so mnou drží tak silno, akoby to bolo jeho najväčšie víťazstvo kariéry,“ povedal Adesanya na margo jeho tesného víťazstva z prvého duelu.

Vettori na oplátku opakoval slová o tom, že je to práve jeho štýl boja, ktorý rodákovi z Nigérie nesedí.

"Boh vojny" sa vracia

Ich súboj z decembra minulého roka býva opisovaný ako totálna vojna. Asi nie je prekvapením, že aj prezývka šampióna mušej váhy UFC Deiveisona Figueireda znie veľmi podobne - "Boh vojny".

Brazílsky bojovník bol ešte noc pred prvým súbojom s vyzývateľom Brandonom Morenom, ktorý skončil remízovo, hospitalizovaný z dôvodu žalúdočných problémov.

Figueiredo však odmietol zrušiť zápas, a tak vznikol priestor, aby obaja zápasníci počas dvadsiatich piatich minút predviedli to najlepšie z ich schopností. Duel nakoniec skončil remízou, a to je hlavný dôvod, prečo sa obaja bojovníci stretnú znova.

Zatiaľ čo je kariéra šampióna mušej váhy v poslednom období s víťazstvami a dominantnými výkonmi, cesta Mexičana Morena k titulovému súboja vyzerala úplne odlišne. 

Účastník prestížnej reality šou The Ultimate Fighter bol po dvoch porážkach koncom roka 2018 z organizácie UFC vyhodený, aby sa neskôr do nej dokázal nielenže vrátiť, ale v priebehu minulého roka si vybojovať šancu zápasiť o opasok s Figueiredom.

Nate Diaz pri ďalšom historickom momente

Skalní fanúšikovia ho milujú a nedajú na neho dopustiť, tí mladší ho poznajú predovšetkým ako premožiteľa Conora McGregora. Reč je Američanovi Nateovi Diazovi, bojovníkovi, ktorý sa v mnohých ohľadoch vymyká bežným normám v zmiešaných bojových umeniach. 

Napriek tomu, že nikdy nezískal opasok, z pohľadu prezidenta organizácie možno hovoriť len v pozitívach: Nate Diaz vie pritiahnuť veľkú pozornosť publika, jeho zápasy sú atraktívne a nikdy sa nezľakne výzvy v podobe náročného protivníka. To platí minimálne vtedy, pokiaľ chce 36-ročný bojovník zápasiť.

V očakávanom netitulovom súboji na päť kôl s Leonom Edwardsom to pre Diaza bude možnosť byť pri ďalšom historickom míľniku v dejinách UFC. Podobne, ako sa mu podarilo v novembri 2019 bojovať s Jorgem Masvidalom o pomyselný opasok "BMF".

Nikdy sa v histórii organizácie nestalo, aby bol súboj na hlavnej karte vypísaný na päť kôl, s výnimkou hlavného zápasu večera alebo titulového zápasu. Všetky ostatné duely na karte trvajú len tri kolá. Zápas Diaz vs. Edwards tak dostal špeciálnu výnimku.

Pre Edwardsa môže byť prípadná výhra nad Diazom cenným skalpom, ktorý ho môže priblížiť k šanci vyzvať kráľa weltrovej váhy UFC Kamarua Usmana. 29-ročný zápasník drží momentálne šnúru deviatich výhier v rade a v rámci rebríčka divízie mu patrí tretia priečka.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»UFC 263: Dva titulové zápasy, návrat Natea Diaza a historický míľnik