UFC 216 Preview: Kto získa lístok do lotérie o budúceho súpera Conora McGregora?

Adrián Mečiar|7. okt 2017 o 02:00

Už dnes v noci sa proti sebe postavia Tony Fergsuon a Kevin Lee, ktorí zabojujú o dočasný titul ľahkej váhy.

Conor McGregor sa pred 11 mesiacmi stal šampiónom 155-librovej hmotnostnej kategórie, keď v druhom kola knokautoval Eddieho Alvareza. ´The Notorious´ sa následne rozhodol skúsiť šťastie v boxerskom svete v súboji s istým Floydom Mayweatherom. Jedna z najnabitejších divízií UFC sa tak ocitla bez aktívneho šampióna. Tento problém mal v marci vyriešiť dočasný titulový zápas, no Khabib Nurmagomedov nezvládol zhadzovanie a pár hodín pred ranným vážením skončil v nemocnici. Tony Ferguson vtedy spravil váhový limit, no zostal bez súpera. Čakalo sa na prebookavanie tohto matchupu na iný turnaj, lenže Khabibove zdravotné problémy pretrvávali, a UFC sa preto rozhodlo tak, že Fergusonovi sa postaví Kevin Lee.

´The Motown Phenom´ si v júni bravúrne poradil s Michaelom Chiesom, i keď ukončenie duelu bolo kontroverzné, keďže Chiesa vlastne nikdy neodklepal. Na obranu rozhodcu Maria Yamasakiho, Chiesa by bol s najväčšou pravdepodobnosťou už o malý moment v bezvedomí, keďže sa prestal brániť a Lee mal jeho krk v pevnej moci. 

Ešte pred touto kontroverziou sme ale boli svedkami Leeho zemiarskej dominancie nad Chiesom, ktorý sám patrí k najlepším zemiarskym špecialistom v tejto divízii.  Proti Leemu si však v podstate ani neškrtol.

Tony Ferguson naposledy bojoval v novembri minulého roka, keď v 5-kolovom zápase jasne vybodoval bývalého šampióna, Raphaela Dos Anjosa. ´El Cucuy´ ťahá šnúru 9 víťazstiev v rade. Na konte má aj skalpy nad menami ako Josh Thomson či Edson Barboza. 

Čo sa už týka hlavného ťaháku dnešného podujatia UFC 216, odborníci sa zhodujú v tom, že favoritom je podľa očakávania ´El Cucuy´, ktorý by mal mať najväčšiu výhodu v postoji. Zem by zas mohla byť cestou pre Leeho, no ten si i tam bude musieť dávať veľký pozor, keďže Ferguson trénuje BJJ pod taktovkou Eddieho Brava a odklepať už donútil i čierny pás, Edsona Barbozu.

Veľkým faktorom tohto zápasu by potom mohlo byť kardio oboch jeho aktérov. Tony Ferguson dokáže vydržať vysoké tempo po celých 25 minút. O Leeho kondičke toho príliš veľa nevieme, keďže sa dosiaľ nikdy neobjavil vo štvrtom alebo piatom kole. 

Skutočnosť, že Lee musí na váhu zhadzovať veľkú porciu hmotnosti a včerajšie váženie mu vôbec nevyšlo, keďže limit splnil po dodatočnej hodine až na druhý pokus, však skôr predpovedá to, že ´The Motown Phenom´ má najväčšiu šancu v úvodných kolách a neskôr by mal spomaľovať.

Víťaz tohto duelu nezíska "iba" opasok najslávnejšej svetovej organizácie, no rovnako i lístok do lotérie o budúceho súpera Conora McGregora. Ten tvrdí, že v jeho ďalšom súboji by chcel obhajovať svoj titul. V pozícii vyzývateľa by sa mu mal postaviť Nate Diaz alebo práve víťaz dnešného súboja. Dominantná výhra, či už Leeho alebo Fergusona, by určite znamenala zvýšenie tejto šance.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»UFC 216 Preview: Kto získa lístok do lotérie o budúceho súpera Conora McGregora?