UFC 202: McGregor vs. Diaz (rekapitulácia)

Vladimír Bilohuščin|22. aug 2016 o 02:00

Turnaj UFC 202 priniesol všetko, čo si fanúšik MMA mohol želať.

To bola vojna! Asi takýmito slovami môžeme opísať hlavný zápas nabitej karty UFC 202 medzi Írom Conorom McGregorom (20-3) a Nate Diazom (20-11). Už pri ohlásení odvety bolo všetkým jasne, že sa tento zápas vyhypuje do závratnej výšky. To čo sa ale stalo počas predzápasovej tlačovej konferencie dalo zabudnúť všetkým predchádzajúcim výstrelkom. Ohadzovanie sa fľašami sme tu totiž nemali a okrem vzrušenia sme boli svedkami aj zranenia jedného z divákov. Nestáva sa často, že najpromovanejšie zápasy prinesú aj požadovanú kvalitu, tento zápas ale splnil všetky očakávania.

Úvod zápasu patril McGregorovi, ktorý využíval low kicky a doslova devastoval Diazovú prednú nohu, ktorá už po prvom kole badateľne očervenela. Keď sa k tomu pridal aj pekný ľavý hák, po ktorom šiel Diaz k zemi, o víťazovi prvého kola nebolo pochýb. Druhé kolo začal Conor rovnako ako ukončil predchádzajúce, po veľkom tlaku si na svoje konto pripísal rovno dva knock downy, po ktorých ale nechal Nata vrátiť sa späť do postoja. Koniec kola patril Američanovi, ktorý sa dokázal otriasť a presnými kombináciami nútil Conora k únikovým manévrom.

Tretie kolo bolo celé v réžii Diaza, ktorý začal preberať opraty zápasu do svojich rúk. Conor začal citeľne spomaľovať útoky, čo jeho súper využil a presnými údermi dostal celú halu na nohy. V jednom momente začal dokonca Conor pred súperom utekať, čo sa prejavilo aj vo výsledkoch jedného z arbitrov, ktorý ocenil kolo 10-8. Predposledné kolo prinieslo návrat Íra, keď Diaz taktiež preradil na nižšiu rýchlosť a nevýhodou bola aj krv v očiach, ktorá mu bránila v sledovaní protivníkových úderov. Po vyrovnaných kolách malo o víťazovi rozhodnúť záverečné dejstvo. Tu už rozhodovalo viac srdce ako natrénované techniky a bol to práve Diaz, ktorý si pripísal takedown a uchmatol si body na svoju stranu.

Po mimoriadnom zápase prišlo aj vyrovnané hodnotenie rozhodcov, keď po jednej remíze a dvoch hodnoteniach 48-47 bral výhru Conor McGregor, keď sa rozhodujúcim elementom stalo štvrté kolo. Tešiť sa tak môžeme na uzavretie trilógie.

Vyriešenie hádanky o vyzývateľa šampióna poloťažkej váhy Daniela Cormiera malo priniesť stretnutie Anthony Johnson (22-5) vs. Glover Teixeira (25-5). Po suspendovaní Jona Jonesa už nikto nepochyboval, že práve víťaz tohto zápasu bude bojovať o titul. Tento zápas mal podľa viacerých odborníkov priniesť najvyrovnanejší priebeh. Nakoniec bolo všetko inak a koniec prišiel už po trinástich sekundách. Po krátkej prestrelke totiž prišiel brutálny zdvihák Anthony Jonhsona, ktorým poslal Brazílčana priamo k zemi a jeden z jeho zubov priamo do vzduchu. Môžeme sa teda tešiť na odvetu Cormier vs. Johnson 2.

Donald Cerrone (31-7) po prestupe do welterovej divízie nepozná trpkosť prehry a víťaznú šnúru chcel predĺžiť aj v tomto zápase. Do cesty mu ale vošiel Rick Story (19-9), ktorý mal byť ´Cowboyovým´ najväčším testom. Zatiaľ čo Cerrone vyniká bojom v postoji, Story je výborný zápasník, ktorý porazil mená ako Saffiedine, či Gunnar Nelson.

Bol to ale Cerrone, kto zaznamenal prvý takedown, po zachytení Storyho nohy. Ten sa ale zo zeme dostal a sám oplatil súperovi takedown. Aj keď sa Story snažil o ground and pound, Cerrone hrozil submisiami a rýchlo dostal súboj zasa do postoja. Druhé kolo už patrilo celé Cerronemu, ktorý rýchlymi a hlavne presnými údermi dostával súpera do úzkych. Zápas neskôr ukončil krásnou kombináciou úderov a high kicku. Zaslúžená výhra a ďalší posun vo welterovom rebríčku.

Mike Perry (8-0) sa ´vyznamenal´ už na vážení, keď po naznačení podania ruky svojmu súperovi Hyun Gyu Limovi (13-6-1) ju rýchlo stiahol a nahneval tak veľa fanúšikov, ktorý už vraveli o karme. Tá mladému Američanovi ale nič nevrátila, keď po takedownoch prišiel na konci prvého kola knokaut Lima a úspešný debut v najväčšej organizácii sveta. V pozápasovom rozhovore potom Perry varoval celú welterovú divíziu. Niet sa ani čomu čudovať, všetky svoje výhry má totiž ukončením knokautom.

Hlavnú kartu otvoril duel medzi navrátilcom Timom Meansom (26-7-1) a ďalším nováčikom Sabahom Homasim (11-6). Vysoký favorit Means nenechal nič na náhodu a dominoval vo všetkých aspektoch boja. Prvé kolo ešte dokázal Homasi ustáť, bolo ale zrejme, že viac už zo seba nevyžmýka. A tak v druhom kole, po troch minútach boja, prišla kombinácia úderov, po ktorej bol rozhodca Herb Dean nútený ukončiť zápas a zachrániť tak totálne zakrvaveného Homasiho.

Predzápasy:

Cody Garbrandt vs. Takeya Mizugaki - TKO (punches), 0:48, 1. kolo

Raquel Penington vs. Elizabeth Philips - unanimous decision (30-27 x 3)

Artem Lobov vs. Chris Avila - unanimous decision (30-27 x 3)

Courtney Casey vs. Randa Markos - submission (armbar), 4:34, 1. kolo

Lorenz Larkin vs. Neil Magny - TKO (elbows), 4:08, 1 kolo

Colby Covington vs. Max Griffin - TKO (punches), 2:18, 3. kolo

Marvin Vettori vs. Alberto Emiliano Pereira - submission (guillotine choke), 4:30, 1. kolo 

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»UFC 202: McGregor vs. Diaz (rekapitulácia)