UFC 196. McGregor vs. Diaz - rekapitulácia

Turnaj UFC 196 priniesol výbornú šou s množstvom prekvapení. A nehovoríme iba o Nate Diazovi.

Ako sa Conor vysporiada so súperom, ktorý je vyšší a ma väčší dosah? Podarí sa Nate Diazovi prekvapiť aj bez absolvovania prípravy? A čo Holly Holm a jej prvá obhajoba titulu? Tieto otázky najviac rezonovali pred turnajom UFC 196, kde na seba v hlavnom zápase večera narazili Conor McGregor s Nate Diazom a v druhom hlavnom zápase Holly Holm s Mieshou Tate.

Po zranení dos Anjosa sa špekulovalo o adekvátnej náhrade a ukázalo sa, že Nate Diaz je správna voľba. Už predzápasové vyjadrenia, keď Conor McGregor predpovedal KO v prvom kole a Nate zasa oponoval, že Ír bojoval iba proti trpaslíkom, nenechali nikoho na pochybách, že tento zápas bude naozaj vysoko sledovaný. Plná hala a zisk vyše osem miliónov dolárov tomu dali iba za pravdu.

Vybičovanú atmosféru bolo cítiť už pri zahajovaní duelu, keď sa obaja aktéri odmietli dotknúť rukavicami a tento postoj preniesli aj do zápasu, ktorý bol naozaj na vysokej úrovni. Do roly agresora sa už od prvých chvíľ dostal McGregor, ktorý svojou ľavačkou nachádzal cieľ a po chvíli sa to na Diazovej pravej strane tváre aj patrične prejavilo. Ku koncu kola ale začal nachádzať svoj rytmus aj nezlomný Diaz, ktorý súboj kontroloval hlavne z diaľky. Druhé kolo začalo v podobnej réžii, pričom Ír udával tempo. Zlom nastal v polovici kola, keď Diaz zaznamenal krásnou kombináciou sériu úderov, ktoré Conora otriasli. Rodák z kalifornského Stocktonu zacítil krv a viacerými presnými útokmi dostal McGregora do obranného módu. Conor sa z vypätím síl pokúsil o takedown, to bola ale voda na mlyn Diaza, ktorý má vo vitríne čierny pás z brazílskeho jiu-jitsu. Šikovne odolal útoku a sám nasadil gilotínu, ktorú Conor ešte eliminoval. Po chvíli sa ale Diaz dostal do full mountu, v ktorom po pár úderoch prinútil Íra otočiť sa. V tejto pozícii Nate dokázal zaknihovať rear naked choke a minútu pred koncom druhého kola duel ukončiť.

Do tohto duelu som nešiel v najlepšej forme, takže som vedel, že budem mať slabší začiatok. Vedel som, že postupom času sa to bude zlepšovať,“ zhodnotil zápas Diaz. Conor zasa tento zápas berie ako ponaučenie a samozrejme plánuje veľký návrat. „Cítil som, že prvé kolo bolo v mojej réžii, ale míňal som veľa energie na rozdiel od Nata, ktorý si ju rozložil lepšie.“

V titulovom zápase o opasok bantamovej váhy sa proti sebe postavili Holly HolmMiesha Tate. Pre neporazenú Holm to bola prvá obhajoba titulu po senzačnom víťazstve nad Rondou Rousey.

Bol to súboj dvoch tvári. Boja v postoji, v ktorom dominuje bývalá boxerská šampiónka Holm, proti boju na zemi, kde je zasa doma Miesha Tate. Zápas začal výmenou v postoji, kde oktogon prevažne ovládala Holm a veľmi dobre kontrolovala odstup od súperky. Prvé kolo tak bolo v jej réžii. Obrat nastal po prestávke, keď Tate zaknihovala takedown a nechýbalo veľa a mohli sme byť svedkami uškrtenia (RNC). Holm ho ale prežila, otriasla sa a ďalšie dve kolá si pripísala na svoje konto. Tate vedela, že pre víťazstvo v tomto zápase musí v piatom kole urobiť všetko a to sa jej aj podarilo. Opäť nasadila takedown a dostala sa Holm na chrbát, kde zasa zaútočila škrtením (RNC), ktoré tentokrát dokázala dotiahnuť do konca a nechala Holly Holm v bezvedomí. Svet teda pozná už v poradí tretiu šampiónku tejto váhovej kategórie.

Po zápase Tate duel komentovala slovami: „Plán do tohto súboja bol ostať veľmi trpezlivá až do posledného momentu. Vedeli sme, že Holly je veľmi nebezpečná a môže vás knokautovať v hocakom momente. Snažila som sa vystihnúť tú najlepšiu príležitosť,“

Švéd Ilir Latifi, ktorý má z posledných dvoch zápasov dve výhry na KO v prvom kole, sa v kategórii light heavyewight postavil talentovanému Gian Villantemu, ktorý si niesol z posledného zápasu taktiež výhru na KO v prvom kole. V tomto zápase išlo o etablovanie sa medzi najlepšími bojovníkmi divízie.

Aj keď sú obaja bojovníci výborný postojári, predsa len Gian Villante oplýval veľkou výhodou v dosahu a to sa aj snažil využiť. Na stranu Latifiho sa zasa prikláňala väčšia fyzická sila a schopnosti preniesť hru na zem. Aj keď bol v postoji duel vyrovnaný, presne taktika prenesenia duelu na zem sympatickému Švédovi vyšla, keď v zápase dokázal zaknihovať  tri takedowny a bral tak víťazstvo na body.

V divízii light heavyweight sa odohrával aj súboj medzi Tomom Lawlorom, ktorý sa do divízie vrátil len nedávno a dokázal knokautovať práve Giana Villanteho a Corey Andersona, ktorý mal na svojom konte iba jednu prehru a dokázal poraziť mená ako Blachowicz, či Maldonado.

Úvodné kolo bolo v réžii Lawlora, ktorý bol agresívnejší a v jeho prospech hrali aj tvrdšie rany, ktoré v jednom momente sparalizovali mladého Američana. Keď sa k tomu pridal jeden takedown, nebolo o držiteľovi prvého kola pochýb. Andersonov tím si to uvedomoval a po prestávke Corey začal bojovať viac sústredene a začal žať plody svojej práce. Tretie kolo iba potvrdilo Andersonovú prevahu a po takedowne a úderoch na zemi dokázal Anderson presvedčiť rozhodcov, ktorí mu prisúdili výhru na body.

Hlavnú kartu nám odštartoval duel Amandy NunezValentinou Shevchenko. Tento dôležitý zápas mal určiť, kto sa dostane do klubu najlepších bojovníčiek bantamovej váhy.

Nunes zaznamenala dôležitú výhru na body, keď v prvom kole ovládala oktagon a na konci zaknihovala takedown. Druhé bolo po skorom takedowne taktiež v jej réžii, keď takmer dokázala ukončiť zápas. Posledné dejstvo síce patrilo Shevchenkovej, ale v konečnom dôsledku to na výhru nestačilo. Po zápase sa Nunes nechala počuť, že by rada vyzvala novú šampiónku Mieshu Tate, ktorá s touto výzvou nemala žiaden problém. Dana White ale avizoval, že pravdepodobne budeme svedkami trilógie Miesha Tate vs. Ronda Rousey.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»UFC 196. McGregor vs. Diaz - rekapitulácia