UEFA podmienečne vylúčila Rusko z ME

Množstvo ruských "tiežfanúšikov" neprišlo do Francúzska rozhodne za futbalom.
Množstvo ruských "tiežfanúšikov" neprišlo do Francúzska rozhodne za futbalom. (Autor: facebook, CCTV Africa)
Miloslav Šebela, TASR|14. jún 2016 o 13:31

Okrem hrozby vylúčenia potrestala Európska futbalová únia Rusko tiež finančnou pokutou vo výške 150-tisíc eur.

PARÍŽ, BRATISLAVA. Ruský tím môže skončiť na futbalových majstrovstvách Európy. Kontrolná, etická a disciplinárna komisia organizujúcej Európskej futbalovej únie (UEFA) ich podmienečne vylúčila z turnaja za násilnosti a použitie pyrotechniky po sobotňajšom zápase s Anglickom (1:1). 

Ak sa násilnosti budú opakovať v akejkoľvek fáze turnaja na štadióne, ruský tím zo šampionátu vylúčia. UEFA okrem hrozby vylúčenia potrestala Rusko finančnou pokutou vo výške 150-tisíc eur.

V prípade, že Rusov skutočne z turnaja vylúčia ešte v skupinovej fáze, UEFA zvolá špeciálnu komisiu, ktorá rozhodne o prerozdelení bodov medzi zostávajúcimi tímami - Slovenskom, Walesom a Anglickom tak, aby systém ostal férový.

"Som si istý, že nás nevylúčia," cituje Daily Mail ruského trénera Leonida Sluckého. 

Bitky sa netýkajú ulíc

UEFA však upozornila, že sa to netýka udalostí mimo štadiónov, ktoré nespadajú pod jej právomoc. Chuligáni sa teda môžu naďalej biť v uliciach, kde za sebou len v Marseille zanechali už takmer 40 zranených. 

K fanúšikom sa preto prihovárali Wayne Rooney, anglický tréner Roy Hodgson, za Rusov tréner Sluckij a kapitán Roman Širokov. 

„K fanúšikom, ktorí sa chystajú na zápasy do Lille a do Toulouse, máme prosbu. Správajte sa s ohľadom na ostatných, neporušujte pravidlá bezpečnosti na štadiónoch a verejných miestach,“ žiadal Sluckij. 

Z Francúzska už niekoľko Rusov deportovali, dvoch Angličanov odsúdili za výtržníctvo. 

Zanechali za sebou spúšť

Na ME sa však nebili len Rusi s Angličanmi. Ruvali sa i Turci s Chorvátmi, Nemci s Ukrajincami, Severní Íri s Poliakmi. Francúzi aj preto zvýšili prehliadky na hraniciach a do krajiny nepustili skupinu asi 100 nemeckých ultras. 

Ulice v Marseille sa premenili cez víkend na bojovú zónu

Hráči zbornej sa v stredu 15. júna stretnú v Lille (15.00) vo svojom druhom zápase v B-skupine EURO 2016 so slovenskými reprezentantmi.

Víťazstvo alebo smrť, hlási jasne nápis na ich tričká. Už iba svojim vzhľadom naháňajú strach. Keď pochodujú ulicou s tyčami a stoličkami v rukách, pôsobia ako malá armáda. Ruskí chuligáni rozpútali v okolí Marseille niekoľko bitiek Zanechali za sebou spúšť a dobitých priaznivcov súpera. 

Angličania sú baby. Nevedia sa biť, odkázali 

Navyše svoje ruvačky s Angličanmi natáčali na kameru a násilnosťami sa pochválili na internete. Polícia ich zastaviť nedokázala. Aj organizátori priznali, že pôsobili organizovaným dojmom. Bitky teda neboli náhodné.

„Ste baby. Neviete sa biť,“ odkazovali Rusi Angličanom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»UEFA podmienečne vylúčila Rusko z ME