Väčšina tímov Superligy spoznala trest, zvyšní kritizujú UEFA

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR, SITA|8. máj 2021 o 11:30

Prídu veľkokluby o účasť v Lige majstrov?

NYON, BRATISLAVA. Deväť z dvanástich futbalových klubov sa už aj formálne vzdalo svojej účasti v neúspešnom projekte Európskej Superligy.

Zároveň uzavreli s Európskou futbalovou úniou (UEFA) dohodu o finančnom postihu za ich pôvodný plán vytvoriť nezávislú elitnú súťaž.

Dohodu odmietli Real Madrid, FC Barcelona i Juventus Turín a preto budú podľa piatkového stanoviska UEFA čeliť disciplinárnemu konaniu. 

Pokuta do výšky 100 miliónov eur

Šesť anglických klubov, oba milánske tímy a španielske Atlético Madrid súhlasili, že sa vzdajú sumy v hodnote 5 percent z príjmu z jednej sezóny v európskych súťažiach.

Podľa BBC sa trest vzťahuje až na ročník 2023/2024, prípadne neskôr.

Podpísali dokument, v ktorom sa zaviazali dodržiavať viaceré dôležité body, napríklad bez výhrad záväzne uznávať pravidlá UEFA či ukončiť úsilie o vytvorenie Superligy.

Dotknuté kluby bez odkladu zaplatia strešnej organizácii európskeho futbalu v rámci takzvaného gesta dobrej vôle súhrnnú sumu 15 miliónov eur pre detský a mládežnícky futbal.

Kluby sa zaviazali akceptovať pokutu 100 miliónov eur, ak budú v budúcnosti pokračovať v rokovaniach o účasti v neautorizovaných súťažiach, a 50 miliónov eur, ak porušia ďalšie záväzky voči UEFA, vyplývajúcich zo zmluvy.

Anglické kluby môžu čeliť separátnemu disciplinárnemu postihu zo strany Premier League.

"Sú to významné prostriedky, ktoré od daných klubov dostaneme, ale nič z toho nezostane v UEFA. Všetko sa investuje do mládežníckeho a amatérskeho futbalu a odovzdá lokálnym komunitám v celej Európe, vrátane Veľkej Británie," citovala agentúra AP prezidenta UEFA Aleksandra Čeferina.


Prísne tresty pre zvyšné trio

Trom tímom, ktoré patrili medzi najaktívnejšie pri vzniku Superligy, teda Realu Madrid, Barcelone a Juventusu Turín hrozia oveľa tvrdšie tresty.

"Tie kluby si rýchlo uvedomili svoju chybu a vykonali kroky na preukázanie svojej ľútosti a k vytvoreniu budúcich záväzkov voči európskemu futbalu. To sa však nedá povedať o kluboch, ktoré naďalej zostávajú v takzvanej Superlige. UEFA sa nimi musí zaoberať," dodal Čeferin.

Všetky tri kluby zverejnili v sobotu doobeda stanovisko, kde uviedli, že čelia neprijateľným vyhrážkam zo strany UEFA.

"Je nám ľúto, že naši priatelia a zakladajúci partneri ukázali nekonzistentný a protichodný postoj, keď sa dohodli s UEFA. My musíme konať zodpovedne a požadovať adekvátne riešenie. A to napriek neakceptovateľnému tlaku a vyhrážkam zo strany UEFA."

"Zakladajúci členovia čelia tlaku tretej stany, nátlaku i vyhrážkam, aby ukončili svoj projekt. To znemožňuje konštruktívny dialóg."

Kluby sa zatiaľ s UEFA nedohodli na podobe trestov. Ako uvádza španielsky denník Marca, napriek tomu, že je to ťažko predstaviteľné, spomenuté trio gigantov by mohlo byť vyradené z budúcosezónnej edície Ligy majstrov.

Podľa spomenutého periodika však UEFA urobí všetko pre to, aby tomu tak nebolo a bude na Real, Barcelonu a Juventus tlačiť, aby nasledovali deviatku klubov a taktiež podpísali uvedený dokument.

UEFA vo vyhlásení upozornila, že si v súvislosti so spomenutými klubmi vyhradzuje všetky práva na prijatie akýchkoľvek krokov, ktoré uzná za vhodné.

"Záležitosť bude okamžite postúpená príslušným disciplinárnym orgánom UEFA," uviedol strešný orgán európskeho futbalu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Väčšina tímov Superligy spoznala trest, zvyšní kritizujú UEFA