Tréner Slovana Neliba sa nebojí maxima

Nový tréner hokejistov Slovana Jan Neliba.
Nový tréner hokejistov Slovana Jan Neliba. (Autor: TASR)
Vojtech Jurkovič, SITA|24. jan 2012 o 23:10

Tréner Jan Neliba hovorí, že dostal hodinu na rozmyslenie. Päťdesiatosemročný rodák z Příbramu toľko ani nepotreboval. Vzal výzvu menom Slovan dobre si uvedomujúc, že iné ako titul sa od neho nečaká.

Agentúrna správa bola nahradená autorským článkom SME o 17:45.

BRATISLAVA. Bývalý reprezentačný obranca a úspešný kouč Vsetína sedával na zápasoch extraligového Slovana v hľadisku dosť nenápadne. Sám koučoval juniorku, čo sa dalo čítať ako kombinácia dôrazu na mládež s predvídavosťou na horšie časy.

Po niekoľkých pokusoch na okolí sa osobnosť Jana Nelibu môže stať pre Bratislavčanov vytúženým východiskom z krízy. Sám Neliba tvrdí, že ponuka prevziať seniorské áčko bola preňho prekvapením.

„Nechcem zbúrať všetko, čo vybudoval môj predchodca. Urobil veľa dobrého. No niektoré veci treba čo najskôr zmeniť. Našou prvoradou úlohou bude dostať divákov späť do varu útočným hokejom. To sa nedarilo najmä v posledných dvoch domácich zápasoch,“ hovorí dlhoročná opora Kladna, s ktorým získal štyri tituly v československej lige .

K Nelibovi aj Stantien

Spolu s Janom Nelibom prišiel do Slovana vo funkcii nového asistenta Roman Stantien, ktorý naposledy trénoval v Nitre. Stantien končil s aktívnym hokejom v Poprade v 45 rokoch. Bobovi drží historický unikát. Vo Vsetíne bol pri všetkých šiestich tituloch majstra v rade. V roku 2004/05 sa tešil zo slovenského titulu so Slovanom Bratislava.

„Teším sa na robotu s Honzom Nelibom, dobre sa s ním poznám. Ja budem mať v Slovane na starosti útočníkov, doterajší asistent Miro Mosnár zas obrancov. Na nami bude ako stožiar pán Honzo. Dúfam, že Slovan má už krízu za sebou.“

Stantien sa po rokoch stretne v spoločnom tíme s Jánom Lipianskym, s ktorým pod Nelibu získal vo Vsetíne titul v roku 2000/2001.

Rozohniť atmosféru

„Spomienky sú pekné, ale hokej odvtedy cvála neustále dopredu,“ vraví Lipiansky. „Bolo by dobré preniesť búrlivú vsetínsku atmosféru aj do Bratislavy. Musíme sa najprv nakopnúť, každý jeden z nás má svoj podiel viny na situácii, do ktorej sme sa dostali. Mužstvo má kvalitu i dobrú prípravu, musíme však hrať útočnejšie.“ Trénerom brankárov v Slovane ostáva naďalej Rudolf Jurčenko.

Prvé slová Nelibu k hráčom boli o tom, že všetci sú na spoločnej lodi. „Nemyslím, že by sa ešte potápala, bude iba plávať dopredu.“

Tréner počíta s tým, že do konca januára sa káder ešte posilní, no konkrétne mená zatiaľ nevedel poskytnúť. Dlhšie sa vie o aktivite generálneho manažéra Maroša Krajčiho, ktorý hľadá ku Konrádovi vyrovnaného partnera.

Premiéra proti Skalici

Generálny manažér Maroš Krajči je odhodlaný osláviť prvú sezónu vo vynovenej aréne titulom.

Neliba sa maximálneho tlaku veľmi neobáva: „Aj keď Vsetín sa so Slovanom nedá porovnávať, zvládol som to. Keby sa nám podarilo vybojovať to čo so Vsetínom, bolo by to nádherné.“

Nových trénerov čaká premiéra na domácom štadióne v piatok so Skalicou. Záhoráci 28. decembra debaklom na účet Slovana 10:0 odštartovali jeho krízové obdobie, ktoré vyvrcholilo odvolaním trénera Štefana Mikeša.

„V prvom rade chceme vyhrať a hrať dobre. Ísť na ľad s tým, že im to vrátime, by bolo amatérske. Musíme mať čisté hlavy,“ dodal Lipiansky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Tréner Slovana Neliba sa nebojí maxima