Tréner Sabella je Messiho bábkou, pokyny dával aj Mascherano

Argentínski futbalisti Javier Mascherano (vľavo) a Lionel Messi (druhý vľavo) sedia s ostatnými spoluhráčmi vedľa trénera Alejandra Sabellu počas tréningu.
Argentínski futbalisti Javier Mascherano (vľavo) a Lionel Messi (druhý vľavo) sedia s ostatnými spoluhráčmi vedľa trénera Alejandra Sabellu počas tréningu. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|12. júl 2014 o 11:55

Bol vynikajúcim žiakom, ale štúdium práva nedokončil. Nevýrazný a bledý Alejandro Sabella.

BRATISLAVA. Tréner Alejandro Sabella počas osviežovacej prestávky v zápase s vážnosťou vysvetľoval pokyny, ale útočník Argentíny Ezequiel Lavezzi sa tváril ignorantsky - akoby ho to nezaujímalo.

Stlačil umelú fľašu, trénerovi polial hlavu i tvár a hráč sa pritom ešte škodoradostne smial. Sabella, pre ktorého je typická až príliš bledá tvár, nereagoval.

„Postriekal som ho, lebo bol príliš nervózny,“ vysvetľoval Lavezzi pre argentínske médiá a dodal, že šlo iba o žart. „Tréner je pri nás na to zvyknutý,“ dodal dvadsaťdeväťročný útočník Paríž Saint Germain.

Podľa argentínskych novinárov toto gesto iba potvrdilo Sabellovu nízku autoritu v tíme. „Je to Messiho bábka,“ tvrdia viaceré médiá.

lavezzi.gif

Volali ho lunochod

Šesťdesiatročný tréner už po prvom zápase MS proti Bosne a Hercegovine menil rozostavenie na podnet kapitána Lionela Messiho. Práve najväčšia hviezda tímu má vraj v kabíne pri určovaní taktiky hlavné slovo.

Počas prestávky pred predĺžením semifinálového zápasu proti Holandsku kamery zachytili, ako Messi skočil trénerovi do reči a potom už sám rozdával pokyny. Cez prestávku vraj pre zmenu usmerňoval hráčov stredopoliar Mascherano.

Sabella dáva hráčom možno nevšedne veľkú voľnosť, ale zatiaľ mu to vychádza. Tím dotiahol až do finále majstrovstiev sveta, čo sa predtým podarilo iba dvom jeho predchodcom: Césarovi Luisovi Menottimu (1978) a Carlosovi Bilardovi (1986, 1990).

Precízne takticky odohrané súboje vymení Sabella za vlastnú popularitu. Médiá a fanúšikovia doňho rýpu, aby hral s Argentínou krajší a pestrejší futbal, ale on si ich príliš nevšíma. Jeho tím zatiaľ ľudí hrou nebaví, ale trénerovi Argentíny to neprekáža.

Pre jeho ťarbavý a pomalý pohyb ho počas hráčskej kariéry prezývali lunochod. V Leeds United a Sheffield United okúsil anglickú ligu a osemkrát reprezentoval Argentínu.

Je zvláštny prípad. Má už šesťdesiat, ale ako hlavný tréner začal pracovať až v roku 2009, keď prevzal Estudiantes.

Predtým bol dlho asistentom slávnejšieho krajana Daniela Passarellu, spolupracovali pri národnom tíme Argentíny (1994 – 1998), Uruguaja (1999 – 2001) i v Parme.

Ľavičiar

Sabella bol vynikajúci študent. Na univerzite študoval právo, ale pre futbalovú kariéru ho nedokončil. Bol veľmi aktívny v politike. Presadzoval ľavicové myšlienky a snažil sa pomôcť ľuďom v najchudobnejších štvrtiach. Pritom pochádza z bohatej argentínskej rodiny.

„Niektorí hráči majú bolesti, sú dobití, unavení – je to ako následok vojny. Máme o deň kratší čas na prípravu, hráme proti extrémne silnému tímu, ako je Nemecko. Ale s pracovitosťou, pokorou a prístupom sa budeme snažiť dostať až na vrchol.“

Špeciálna motivácia

Po zosmiešnení Brazílie vzbudzujú Nemci dojem obrovského favorita. Pôsobia dokonale, ale môže to byť klam. Na veľkú suverenitu a ódy pred finále už doplatili Maďari v roku 1954 i Holandsko (1974). V oboch prípadoch triumfovali vo finále Nemci. Ale raz sa to môže obrátiť.

Argentína, vedomá si vlastných limitov, prispôsobuje hru svojim možnostiam. Hlboký obranný blok s vierou, že vpredu dá gól Messi, Higuaín či Agüero. Extrémne strážený Messi síce nevyzerá v optimálnej forme, ale stále dokáže rozhodnúť zápas.

Finále proti Nemcom bude obzvlášť pre Messiho veľkou výzvou. Zahrá si ho prvýkrát, navyše proti súperovi, ktorý ho pokoril na predchádzajúcich dvoch šampionátoch.

V roku 2006 sledoval vyradenie Argentíny po penaltovom rozstrele ako devätnásťročný mladík iba z lavičky náhradníkov, o štyri roky neskôr tiež vo štvťfinále už ako najlepší hráč sveta musel čeliť debaklu 0:4.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Tréner Sabella je Messiho bábkou, pokyny dával aj Mascherano