Tréner Ján Faith v Skalici skončil

Ján Faith
Ján Faith (Autor: SITA)
SITA|30. nov 2009 o 12:54

Mužstvo stráca svoju tvár, prehry pribúdajú - zdôvodnil trénerskú zmenu šéf klubu HK 36 Ivan Chovanec. Ján Faith vydržal na skalickej lavičke presne rok.

Agentúrny článok bol nahradený autorským o 20.46

Po troch mesiacoch už polovica mužstiev extraligy urobila trénerské zmeny

SKALICA. Trénera Jána Faitha v minulej sezóne v Skalici velebili, mužstvo HK 36 priviedol prvý raz v histórii klubu do finále extraligy. V tejto sezóne sa na Záhorí dočkal iba polovice základnej časti. Včera ho prepustili, zbalil sa a podvečer už odcestoval domov. „Je to nepríjemné, ale nedá sa nič robiť," vravel smutne 61-ročný Košičan. „Som sklamaný z toho, čo sa stalo."

V dnešnej dohrávke 17. kola s tímom Slovensko 20 povedie mužstvo asistent trénera Martin Pešout.

Nový tréner bude v piatok

Skalica sa po nedeľňajšej prehre s Nitrou 1:3, už štvrtou v novembri na domácom ľade, zosunula v tabuľke na 4. miesto. Fanúšikovia svojich vypískali, tréner ťažko znášal urážky z hľadiska.

Tím je v hernej kríze, z posledných deviatich zápasov vyhral len tri. Vedenie klubu stratilo trpezlivosť.

„Mužstvo stráca svoju tvár," pomenoval dôvod zmeny šéf klubu Ivan Chovanec. „Nemôžeme byť spokojní s prehrami, v poslednom čase pribúdajú. Hľadáme nového trénera, mal by viesť mužstvo už v piatkovom zápase s Trenčínom."

Funkcionári skalického klubu neboli včera zhovorčiví. Generálny manažér Peter Srnec sa obmedzil na formulku: „S Jánom Faithom sme sa dohodli na ukončení vzájomnej spolupráce. To je všetko."

Hráči zostali zaskočení

„Hráči zostali pred pondelňajším tréningom zaskočení. Tréner Faith sa prišiel s nami rozlúčiť, každému podal ruku. Tréning viedol asistent Pešout," priblížil včerajšiu situáciu v mužstve obranca Rudolf Jendek. „Myslím si, že nie sme na tom tak zle, aby bolo treba meniť trénera."

Skalica bola pred rokom po 26. kole na 7. mieste, vedenie klubu aj vtedy hľadalo impulz na zlepšenie. V novembri 2008 angažovalo práve Jána Faitha.

„Skúsený tréner vlani pomohol zoceliť mužstvo, urobili sme výbornú partiu," pridal sa útočník René Školiak. „Dal šancu mladým hráčom, ani ja sa nemôžem sťažovať. Je to férový človek. Je mi ľúto, že po roku musel skončiť."

Školiak priznal, že mužstvo je v kríze. Nedeľňajší výkon proti Nitre bol najslabší v tejto sezóne.

Pálffy bude chýbať

Z dvanástich mužstiev extraligy (Slovensko 20 hrá mimo súťaže) už polovica vymenila svojich trénerov. Je to výnimočná sezóna, dvaja vypadnú priamo a tím z 10. miesta bude hrať baráž o záchranu. Nikto nechce zostať v poslednej trojici.

Skalica je v nahustenom strede tabuľky, ale len deväť bodov od 9. miesta - nepostupového do play off. Prvý útok s kapitánom Pálffym zatiaľ nie je taký úderný ako vlani, mužstvo sa po solídnom rozbehu v novembri trápilo. Navyše Pálffy bude chýbať mužstvu na konci roka, keď posilní Karlove Vary na Spenglerovom pohári a vo februári počas ZOH vo Vancouvri, keď slovenská extraliga nemá v pláne žiadnu prestávku.

Výmeny trénerov

5. kolo, HC Košice: Anton Tomko podal demisiu, nahradil ho Rostislav Čada.

12. kolo, MHK 32 Lipt. Mikuláš: vedenie klubu odvolalo Mojmíra Trličíka, prišiel Ján Šterbák.

15. kolo, HKM Zvolen: vedenie klubu odvolalo dvojicu Miloš Holaň - Vladimír Hiadlovský, na ich miesta nastúpili Ernest Bokroš s Milanom Hovorkom.

17. kolo, Dukla Trenčín: abdikoval František Hossa, jeho miesto zaujal Vladimír Kýhos.

24. kolo, HK Spišská Nová Ves: vedenie klubu odvolalo Mariána Horvátha, vystriedal ho Dušan Kapusta.

26. kolo, HK 36 Skalica: na Záhorí skončil Ján Faith, na jeho nástupcu sa čaká

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Tréner Ján Faith v Skalici skončil