Tri Alpské etapy budú brutálnejšie ako pyrenejské

Col d´Iseran je najvyššie priesmyk s navyššie položenou asfaltovou cestou v Alpách - vo výške 2770 metrov.
Col d´Iseran je najvyššie priesmyk s navyššie položenou asfaltovou cestou v Alpách - vo výške 2770 metrov. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|24. júl 2019 o 19:47

O víťazovi Tour rozhodnú tri dni v Alpách.

BRATISLAVA. Posledných sedem rokov bolo štyri etapy pred koncom Tour de France už v podstate jasné, kto bude jej víťazom.

Líder mal viac-menej pohodlný náskok a dokázal si súperov ustrážiť. Súperi už bojovali len o česť.

Tento rok vôbec nie je isté, kto slávne preteky vyhrá. O najcennejšiu cyklistickú trofej – žltý dres sa v najbližších dňoch popasujú minimálne šiesti súperi.

Peter Sagan a jeho momenty na Tour de France 2019: fotogaléria

29.7.2019

Lídrom Tour je naďalej Julian Alaphilippe. Za ním sú Geraint Thomas, Steven Kruijswijk, Thibaut Pinot, Egan Bernal a Emanuel Buchmann.

Víťaza Tour de France určia tri najbližšie dni v Alpách. Počas nich prejdú cyklisti osem stúpaní, z nich šesť má minimálnu nadmorskú výšku 2000 metrov.

"Dvadsiata etapa je úplne šialená," hovoril Peter Sagan pre Eurosport.

"Najbližšie tri dni si nežijem. Budem sa presviedčať, že teraz som vrchár."

Alaphilippe bude brániť svoju pozíciu

Najdlhšia z etáp je hneď štvrtková. Meria až 207 km a vedie cez tri priesmyky – Col de Vars (2109 m), Col d´Izoard (2360m) a Col du Galibier (2642 m).

Cieľ je však až po zjazde z Galibieru v údolí Valloire. Čo samotné preteky v závere zneutralizuje. Rozostupy zrejme nebudú také veľké ako pri dojazde na kopci.

Štvrtková etapa však bude mimoriadne náročná. Stúpania budú v porovnaní s pyrenejskými dlhšie ale na druhej strane pravidelnejšie.

Trochu nešťastné je, že údolia medzi priesmykmi sú široké, čo hrá v neprospech úniku. Preto je pravdepodobné, že boj medzi favoritmi sa odohrá až v závere etapy.

Už vo štvrtok pokojne môže Julian Alaphilippe prísť o žltý dres.

Celý deň do kopca

V piatok a v sobotu budú etapy takmer o polovicu kratšie. Majú len 123 a 131 km. Na druhej strane budú o to intenzívnejšie a v oboch sa pretekári takmer nedostanú pod 2000 metrov.

V piatok prejdú najvyššie položenú asfaltovú cestu v Alpách – Col d´Iseran vo výške 2770 m. S výnimkou jedného dlhého klesania pôjdu cyklisti prakticky celý deň do kopca. Musia takto absolvovať okolo 90 kilometrov.

V sobotu to bude veľmi podobné. Do cieľa 20. etapy v lyžiarskom stredisku Val Thorens (2365 m) vedie až 33-kilometrov dlhé stúpanie. Jedno z najdlhších v Alpách vôbec.

Cyklisti budú musieť v predposlednej etape zdolať prevýšenie 4500 metrov len na 131 kilometrov. Čo je extrémna porcia.

Z hľadiska boja o prvenstvo by mali byť napínavejšie piatková a sobotňajšia etapa. Poradie aj odstupy medzi favoritmi sa môžu výrazne pomeniť. Kto najlepšie zvládne nástrahy Álp, zvíťazí.

Tour de France 2019
Tour de France 2019 (Autor: SME - Miro Mezei)
Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Tri Alpské etapy budú brutálnejšie ako pyrenejské